Feliz Pascua - Haláltánc és nyuszi a tányéron - üdv. a spanyoloktól
2014. április 21. írta: .loretta

Feliz Pascua - Haláltánc és nyuszi a tányéron - üdv. a spanyoloktól

Ország-örökbefogadós projektünk következő állomása a Spanyolországi húsvét. Az elmúlt napokban megismerhettük a finn és a francia szokásokat, most picit délebben is nézünk körül.

spain.jpg

Spanyolországban területenként nagyon eltérő szokásokról beszélhetünk, ezért megpróbálok egy-két érdekességet leírni nektek. Húsvét előtti vasárnapon veszi kezdetét a Nagyhét, a Semana Santa, amely során orszégszerte különböző körmeneteket tartanak, melyek során Jézus és Mária életének és halálának fontos eseményeit jelenítik meg.Sevillában az öltözékük alapján is jól megkülönböztethető 58 különböző vallási közösség indul rituális körmenetre, több tonna súlyú ereklyét cipelve, hogy a Sevillai katedrálison átvonulva jelképesen vezekeljenek. Ez Sevilla egyik leghíresebb ünnepe, de húsvét ideje alatt országszerte hasonló körmenetekbe botlunk.

Domingo_de_ramos_astorga.jpg

Ahogy már mondtam az öltözék nagyon fontos, hisz ez alapján különböztetik meg magukat a különböző vallási közösségek, azonban külső szemlélőként akár ijesztőnek is tűnhet a palástokba, leplekbe, csuklyás ruházatba bújt menet.

139017438_e32c985a5e.jpg

easter7.jpg

Spanyolország más területein nagypéntek előtt kezdődik a Haláltánc, melynek során a helyiek csontvázaknak öltöznek be és az utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé majdnem egész éjszaka tart.

08-Verges-SpainEaster-Around-the-World-1.jpg

FyaHF.png

Pár évszázada még spanyol földön is jellemző volt a festett tojás ajándékozása némi bújócskával kísérve, de mára ezek a hagyományok egyre elkopnak, és inkább csokitojásokat ajándékoznak egymásnak, vagy más csokiból formált szobrokat.

A húsvéti nyúl spanyolországban inkább csak a tányéron jelenik meg, és nem is ritka, hisz náluk hagyományos húsvéti menü a parázson sült nyúl, báránykaraj, paella és területenként eltérő ételekkel is találkozhatunk bőven, Madrid környékén például ilyenkor Bartolillos madrilenos-t szoktak húsvétkor sütni, ami pudinggal töltött kalácsféleség, Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étel, ami sonkával, tojással és kolbásszal töltött kalács. 

SS-BARTOLILLOS.gif

hornazo02_pan_hornazo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr196058176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása