Justin, a hős lovag - Justin and the Knights of Valour [2013]
2014. március 14. írta: redbandita

Justin, a hős lovag - Justin and the Knights of Valour [2013]

Bár én nem vagyok a spanyolok "örökbefogadója", most egy ilyen animációról fogok írni Nektek, remélem, hogy Loretta nem haragszik meg majd ezért. Igazából nem tudtam, hogy ez egy spanyol mozi, ezt csak azután tudtam meg, hogy már megnéztem. Egyébként egy tök mókás kis film, amit bármelyik korosztálynak merek ajánlani. De ne számítsatok egy amerikai szuperprodukcióra!

Hat éven aluliak számára nem ajánlott.

JUSTIN_B1_Online.jpgPro Video Film & Distribution

A sztori mondjuk abszolút nem újkeletű, számos formában láttuk már ahogyan a kisemberből hős válik. Találkoztunk már ilyesmivel az emberi világban, és az állatoknál is: Z a hangya, Egy bogár élete, Jack az óriásölő, Pókember stbstb. Justin átlagos fiú, akinek azonban nagy álma van, nagyapja nyomdokaiba lépve szeretne lovag lenni. Csakhogy királynői utasításra a lovagság tiltva van. A hivatalos álláspont szerint azért, mert nincs szükség rájuk, mert mindent törvények védenek. A legfőbb döntéshozó, törvényalkotó, pont Justin apja, aki a lehető legjobban gyűlöl mindent, ami a lovagokkal kapcsolatos.

(2) DSYN_2700 (13).jpgPro Video Film & Distribution

A rendezőnek, Manuel Siciliának ez a második filmje, de az első jelentősebb alkotása. Sicilia ehhez a mozihoz számos kedvenc filmjéből ihletet merített, mint az Indiana Jones, Superman vagy a Krokodil Dundee. Az egyik lovagnak, Sir Clorexnek az eredeti hangját a szintén spanyol származású Antonio Banderas kölcsönzi. 

Mint mondottam van nekünk egy Justin nevű tinisrácunk, akinek minden vágya, hogy nagyapja (Sir Roland) nyomdokaiba lépve hős lovaggá váljon. Ám apja, Reginald ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ő a királynő főtanácsadója, és azt akarja, hogy Justin is végezze ez az egyetemet és lépjen az ő nyomdokaiba. Így tehát Justin kénytelen saját kezébe venni a sorsát, és megszökik. Habár teljesen nem mondanám ezt szökésnek, mivel Justin nagymamája tud unokája terveiről, sőt támogatja is abban. Tulajdonképpen a mama tanácsára indul útnak a fiú, ő segít abban is, hogy merre induljon, hol tud igazi lovaggá válni...

Így ismeri meg Taliat, a csapost, aki egyből érdeklődni kezd a fiú iránt. Sőt a kalandok nagy részét együtt élik át, a hölgyeményről kiderül, hogy egész jó kis harcos válhatna belőle.

(4) GOAR1100.jpgPro Video Film & Distribution

Na de hogyan válhatna hőssé bárki, ha nincs kit legyőzni, igaz? Ezért természetesen kell lennie egy negatív főhősnek is, nem igaz? Van egy lovag, aki rossz útra tért, Heraclionak nem tetszik, hogy száműzték, nem tetszik, hogy a lovagokat csakúgy kivonták a forgalomból. Egyfajta lázadást szít, és a királyi vár ellen indul.

Justin mielőtt összemérné erejét egy ekkora lovaggal, és mielőtt belőle is az válna, számos dolgot meg kell tanulnia. Egyfajta edzőtáborba vonul tehát, ahol három egykori vitéz/lovag veszi kezelésbe, és egyáltalán nem kímélik. Mindhárman ismerték és tisztelték Justin papáját, így látnak potenciált a vézna kis vöröshajú srácban, bár túl sok reményt nem fűznek hozzá. Megkezdődik hát a kiképzés! Ám Justin csakhamar rájön, hogy ez a "szakma" bizony nem is olyan egyszerű, és számos nehézségbe ütközik. Talán fel is adja...

Megemlítenék még egy hölgyeményt, a dúsgazdag családból származó Larát, akiért Justin teljesen odavan, talán egy picit neki is bizonyítani szeretne a lovaggá válással. Ám a lány észre sem veszi a lúzer fiúcskát. A szívét sokkal jobban megdobogtatja egy macsó, magát lovagnak mondó, ám a lovagiasságnak semmilyen tulajdonságával nem rendelkező férfi, Sir Clorex.

(12) SCAR3100.jpgPro Video Film & Distribution

Történetünk szereplője még egy szerintem hangyás, vagy skizó varázsló, Melquaides, aki eléggé bolondosnak mondható. Folyton magában beszél, néha azt se tudja hol van. Ám amikor Justinnak szüksége van a segítségére mégis egész nagy hasznát veszi.

(5) GCME1700.jpgPro Video Film & Distribution

A rendező elmondta, hogy hatalmas különbséget akart tenni a két világ között: az egyik a hősöké, a lovagoké, ami színes, izgalmas, látványos. A másik a törvényhozásé, amit szándékosan unalmassá, monotonná próbáltak tenni. A lovagok világának sok részét ihlette a Robin Hood, és a Három muskétás. Ezt a két világot a szereplők ruhájával, beszédével, stílusával, szóval nagyjából mindenhogyan megpróbálták különválasztani. A hősök/lovagok épületeit/ruhát román, illetve gót stílusúra készítették, míg a törvényhozás oldalán levőkét modernebbre. Az már inkább reneszánsz, barokk, mint pl. Lara szobája, ruhái. Számos a filmben szereplő helyet, mint például a falu vagy a királyi vár valódi spanyol helyszínekről mintázták.

Merem ajánlani kisfiúk másfél órás lefoglalására, de akár idősebb pasiknak is, akik gyerekkorukban álmodoztak arról, hogy híres vagy hősies lovaggá válnak! Egyébként pedig az animációs filmek kedvelői sem fognak csalódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr515831234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása