Mielőtt meghaltam – Dallas Buyers Club – 2013
2014. február 26. írta: .loretta

Mielőtt meghaltam – Dallas Buyers Club – 2013

Úgy volt, hogy mégsem, de most mégis, talán március 6, szóval igen, itt is bemutatják a hat oscarra jelölt és két Golden Globe díjas (legjobb férfi mellékszereplő: Jared Leto, legjobb színész - drámai kategória: Matthew McConaughey) Mielőtt meghaltam című filmet. Volt egy para, hogy nem, de aztán átvette a Pro Video a hazai forgalmazást, úgyhogy köszönet nekik.

DBC_B1_Onlie.jpg

 Pro Video Film & Distribution

DiCaprio konkurense.

Bár az egész internetes-filmrajongó-hadsereg Leo-nak szurkol, a Cosmolitan szerint Leo egyenesen visszavonul, ha nem kap Oscart végre – HAHAHAHA! – azért megmondom őszintén, van rá esély, és bármennyire szeretem DiCapriot, és nagyon-nagyon megérdemelné azt a szobrot, valahogy mindig úgy alakul, hogy van egy jobb. Talán most Matthew volt az.

Mondhatnánk, hogy az év meglepetése, de azért már utaltak rá jelek, hogy kiszállt a romantic hero kategóriából, eltapossa a bamba plázacicákat, és átáll az értékelhető filmek oldalára. Ott van például a 2011-es Az igazság ára c. film, vagy feltűnt a Wall Street farkasában is, bár csak pár percre, mégis felejthetetlen szerepben.

02-46-08-00.jpg

Pro Video Film & Distribution

Megértem, ha valaki nem feltétlen hisz benne, ezért másik erős érvként a kék sarokban ott van a 4 év után nagy visszatérő kaméleon is, a már említett legjobb férfi mellékszereplő Golden Globe díjas Jared Leto (Mr. Nobody, Fegyvernepper, Rekviem egy álomért stb.).

DBC-FP-082213-0318.jpg

Pro Video Film & Distribution

Mi a helyzet Dallasban.

1985-öt írunk. Van nekünk ez az öntörvényű, tapló texasi cowboyunk, a tökös Ron Woodroof, aki a villanyszerelés mellett a rodeók világában simliskedik és drogos kurvákat kúrogat gumi nélkül, szóval ki lehet találni, hogy az ilyen önpusztításnak milyen következményei lehetnek: igen például az AIDS. Szegény Ront ki is közösítik, hisz a rendkívül kifinomult bandája jókat kuncog azon, hogy a nőcsábász megkapta a buzibetegséget (igen a ’80-as években annak tartották…). Egyébként Ron-nak 30 napja maradt: megkezdődik az újraértékelés-életmódváltás, a kutatás, a harc (a betegségével és önmagával egyaránt), a gyógyszercsempészet és a Dallas Buyers Club.

Igaz történet.

Mi nem az. Úgy tűnik az Oscar díjnál szinte alapfeltétel, hogy az legyen, szóval nem okozott nagy meglepetést, hogy ez is egy olyan „igaz történet”.

Nem akarok spoilerezni, úgyhogy 2 mondatban összefoglalom, hogy a történetet: miután Ron nem nyugszik bele a halálba, küzdeni kezd az életéért, belekerül egy teljesen más – elég meleg – szubkultúrába, és hát ugye másként kezdi el látni a világot. A film amellett, hogy megmutatja az életért való küzdelmet nem csak Ron, hanem Rayon (Jared Leto) a transzvesztita  szerepén keresztül, akiben szövetségesre talál, tükröt tart a lelkiismeret-mentes, de annál inkább pénzéhes gyógyszercégek képviselői felé is.

DBC_02693_R.jpg

Pro Video Film & Distribution

Mindig van egy nő.

Hát igen, bár őszintén szólva Jennifer Garner annyira semleges a filmben, hogy bár pár apja láttam a filmet, majdnem el is felejtettem, hogy szerepelt benne. A saját lelkiismeretével is küzdő, gyógyszervállalatok ellen fellázadó orvos szerepét kapta: Dr. Eve Saks, de tőlem játszhatná bárki.

DBC_00629_R.jpg

Pro Video Film & Distribution

Végszó

Szóval innentől fogva, oscar-vagy nem oscar, Matthew McConaughey véglegesen átpozícionálta magát a fejünkben. Érdemes lesz odafigyelni rá.

 

Pro Video Film & Distribution

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr695832208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása