Suzanne Collins - Futótűz (Az éhezők viadala 2.)
2014. február 22. írta: redbandita

Suzanne Collins - Futótűz (Az éhezők viadala 2.)

Kis csalással írom most ezt a ebjegyzést, mert igazság szerint még novemberben a film pcovers_108248.jpgremierje előtt olvastam ezt a könyvet, csak valahogy lemaradt a róla szóló bejegyzésem. Most ezt igyekszem pótolni, lévén, hogy úgyis most olvasom éppen a harmadik kötetet. Az első kettőt egyébként imádtam, ezt kb. két nap alatt olvastam el, ami azért is nagy dolog, mert közben itt volt a hatéves unokaöcsém is, aki mellett nem volt túl könnyű koncentrálni, de egyszerűen tényleg nem lehetett abbahagyni... 

 

Amikor az első kötetről írtam Nektek akkor azt mondtam, hogy úgy hallottam a folytatások már nem sikerültek jól. Nagy tévedés volt és örülök, hogy végül mégis rászántam magam, nagy kár lett volna kihagyni. Azt továbbra is tartom, hogy sem az első, sem a második film nem hozza vissza azt az izgalmat, amit a regény okoz! Mindkettőből nagyon sok fontos részlet maradt ki, a Futótűz moziban pl. egyáltalán nem említik azt a két nőt, akikkel Katniss az erdőben fut össze és akiktől először hallunk mi is részletesebben a Tizenharmadik körzetről. Nem tudom elképzelni se, hogy ez miért maradt ki, hiszen a Kiválasztottban ennek hatalmas jelentősége van... 

A sztori

Szóval Katniss és Peeta túl vannak életük legrosszabb, legvéresebb kalandján és beköltöznek a Győztesek Falujába, ahol eddig csak Haymitch lakott. Ám továbbra sincsenek túl a veszélyen, sőt az életveszélyen. Snow elnök meglátogatja és egyben meg is fenyegeti a győztes Katnisst. Miért? Fél tőle. No nem a lánytól, hanem attól amit képvisel, amit az emberek számára jelent. Mivel a bogyókkal túljárt a játékmester eszén (aki emiatt ugye az életét vesztette), ezzel egyúttal ellent is mondott a Kapitóliumnak. Tudtán kívül Katniss egyfajta miniellenállást hajt végre ezzel a tettével. 

Az emberek Panem-szerte csodálattal tekintenek az ifjú lányra, aki most ellátogat minden körzetbe Peeta oldalán. Ezt minden győztesnek meg kell tennie, ám itt valami történik... Mikor a Tizenegyedik körzetbe érkeznek és beszédet tartanak az emberek tisztelegnek Katniss előtt. A lány csakhamar egyfajta szimbólummá válik. 

Snow elnöknek ez egyáltalán nincs ínyére, számtalan módon fenyegeti Katnisst, majd olyan bejelentést tesz, amitől mindenkinek eláll a lélegzete. Az idei lesz a 75. viadal, és erről azt érdemes tudni, hogy minden 25. vidalal még véresebb, még brutálisabb, így ez is... Valami meglepetéssel "kedveskednek" ilyenkor Panem lakosainak, ezúttal azt jelenti be az elnök, hogy a viadalon az előző évek győztesei mérik össze a tudásukat. 

Az a szabály nem változik, hogy egy fiú és egy lány, így az már biztos, hogy Katniss visszatér az Arénába, hiszen ő a Tizenkettedik körzet egyetlen női győztese. Snow elnök elsősorban persze a lánytól akar megszabadulni, de azért nem bánná, ha még több túlélőt kiiktathat.

Katniss és Petta visszatér tehát a Kapitóliumba, hogy felkészüljenek a végső csatára, mert abban szinte biztosak, hogy ezt már tényleg nem élik túl. Mindketten a másikat akarják menteni és ehhez különböző fortélyokat vetnek be, pl. Peeta elhíreszteli, hogy Katniss terhes, aki pedig Haymitch segítségét kéri. Peeta továbbra is fülig szerelmes a lányba, aki még mindig nem tudja, hogy Gale-t vagy Peetat szereti e. Egyelőre nem is akar ezzel foglalkozni, most a cél az, hogy Peetat hazajuttassa az arénából.

Lesznek olyan szereplők, akik visszatérnek, mint Cinna és a felkészítő csapat többi tagja, vagy Haymitch, és új szereplők, akiket a viadalon ismerünk meg pl. Finnick Odair vagy Johanna, Beetee... 

Én azt mondom, hogy akinek tetszett az első, az semmiképp se hagyja ki a folytatást sem, mert sokkal izgalmasabb, mint a film, pedig az se rossz! Katniss nekem egy kicsit idegesítő, de Haymitch-et, Finnicket, és Johannat is nagyon megkedveltem a könyvben, bár ezt utóbbit inkább csak a regény vége felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr145826759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása