Az éhezők viadala - Futótűz - The Hunger Games: Catching Fire [2013]
2014. január 02. írta: redbandita

Az éhezők viadala - Futótűz - The Hunger Games: Catching Fire [2013]

Még a 2013-ban megnézendő filmjeim között szerepelt, és meg is néztem még akkor, csak e cikk megírásával maradtam adós, de pótlom ezt a hiányt. Első körben leszögezném, hogy tartom az álláspontom, amit még az előző film kritikájánál írtam, hogy a könyvet mindenképp érdemes elolvasni, még a mozi megtekintése előtt. Most is sok fontos momentum, jelenet kimaradt, így a regény olvasása sokkal érthetőbbé teszi majd a sztorit, az eseményeket. Azt nem mondom, hogy rossz a film, hisz Jennifer Lawrence továbbra is elképesztő, és számomra egyre nagyobb kedvenc (de erről majd később).

ID_D47_17954_R.jpg@Fórum Hungary

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

A Futótüzet már nem az első rész rendezője, Gary Ross készítette, hanem Francis Lawrence, akinek korábbról olyan munkáit ismerhetjük, mint a Constantine - A démonvadász, a Legenda vagyok, vagy a Vizet az elefántnak. A rendező minden fórumon elismerően nyilatkozott Jennifer Lawrence-ről, a Katniss Everdeen-t azaz a női főszereplőt alakító színésznőről. Azt mondta, hogy elképesztő, hogy kevés munkával is intenzív előadást tud nyújtani. Habár ezzel nem mondott sok újat, hiszen nem véletlenül kapott a Napos oldal sztárja ilyen fiatalon Oscar díjat. (Megjegyzem a rendező és a színésznő között semmilyen rokoni kapcsolat sincs, pusztán nevük közös.)

A Futótűzben komoly lehetőséget láttam arra, hogy létrehozzak valami teljesen újat és ne csak a meglévőket vigyem tovább. Szerintem ebben a részben rengeteg kezdet van" (Francis Lawrence)

Jennifer saját bevallása szerint sem készült sokat a film forgatására, hiszen " már csinált ilyet". "...elképesztően jó volt, hogy egy megszokott csapatba mentem vissza. Az már csak a hab a tortán, hogy imádom ezt a karaktert, a történetét, az üzenetét, szóval fel sem merült, hogy unjam, hogy ismét Katniss bőrébe bújjak." Jennifer azt is elárulta, hogy két dolog jelentette a legnagyobb kihívást: a nyers hal elfogyasztása, valamint, hogy futás közben ne vágja fejbe magát a nyílvesszőkkel.

Sokak (főleg a tinilányok) örömére ebben a részben Gale azaz Liam Hemsworth is több szerepet kapott. Neki egyértelműen az a jelenet volt a legnehezebb, amikor megbüntetik. Ezt három napig forgatták, és Liam elmondása szerint ekkor már bármivel ütötték meg, az nagyon fájt neki. El is hiszem.

A sztori

A szerelmi háromszög továbbra is fennáll, Katniss is egyre bonyolultabbnak érzi a dolgot, Jennifer Lawrence egy interjúban azzal viccelődött, hogy ez lehetne Katniss állapota a Facebookon is: "bonyolult". jennifer szerint mindkét sráchoz komoly érzelmek kötik Katnisst, hiszen Peetával olyasmin mennek keresztül, amit Gale sosem fog tudni megérteni. Viszont Gale-el olyan kapcsolata van a lánynak, amit Peeta nem tud átérezni.

A háromszög másik tagja, Peeta azaz Josh Hutcherson azt nyilatkozta, hogy karaktere sokat fejlődött az első rész óta, mondhatni Peeta naív kissrácból felnőtt férfi lesz: vannak eszméi, de a borzalmak, amiket átél/átélt megnehezítik számára, hogy tartsa magát ezekhez.

ID_D14_06071_R.jpg@Fórum Hungary

Természetesen ismét feltűnnek olyan szereplők, mint Cinna a stylist, akit ezúttal is Lenny Kravitz alakítt, és aki ismét lángra lobbantja Katnisst. Cinna a ruhák nyelvén fejezi ki politikai állásfoglalását, igazi fecsegő poszátává változtatja a lányt. Itt álljunk is meg egy pillanatra, mert a filmből talán nem derül ki, hogy mekkora jelentősége is van ennek. Katniss és Peeta lázadása, amikor öngyilkosok akartak lenni az arénában, beindít egy folyamatot, ami talán már régen megbújt Panem lakói között. Ahogy Snow elnök (Donald Sutherland) is mondja: "a remény az egyetlen, amely erősebb a félelemnél: kis mennyiségben hatásos, manipulatív eszköz, nagy dózisban veszélyes." Márpedig Katniss reményt adott az embereknek, és ennek egyfajta jelképévé vált a fecsegő poszáta. Panemben egyébként készül valami, ez érződik a levegőben, akik pedig támogatják a mozgalmat, mind valamilyen módon magukon viselik a kis madarat. Gondoljatok az új játékmester, Plutarch (Philip Seymour Hoffman) karórájára például.

Ha már Snow elnöknél tartunk akkor azt is el kell mondanom, hogy a férfi finoman fogalmazva, igencsak be van rágva Katnissre, amit szóvá is tesz, méghozzá személyesen keresi fel a lány új otthonát, a győztesek falujában. Katniss anyja persze halálra rémül, és mi tagadás van is oka, hiszen az elnök konkrétan megfenyegeti Katniss, hogy vagy felhagy lázadó viselkedésével, elhiteti a néppel, hogy tényleg csak a szerelem vezérelte tettét, akkor nem esik bántódása, ellenkező esetben meg kell bűnhődnie: értsd meg fogják gyilkolni minden szerettét...

ID_D11_04595_R.jpg@Fórum Hungary

A dolgok nem állnak túl fényesen, mert Katniss és Peeta a győztesek körútján is hibát hibára halmoz, például pénzt ajánlanak a 11. körzet gyászoló családjainak és akarva akaratlanul tovább szítják a lázadást. Az emberek mindenhol tisztelettel bánnak velük, hiszen olyasmit tettek, amire évtizedek óta nem volt példa. De ez egy nagyon veszélyes játék, főleg, hogy közeledik a harmadik mészárlás, hiszen a 75. Éhezők viadala jön el.

ID_D20_08565_08568_R5.jpg@Fórum Hungary

Snow elnök, az új játékmester tanácsára azt hirdeti ki, hogy ezúttal az eddigi győztesek közül sorsolják ki a versenyzőket. Mivel a tizenkettedik körzetnek egyetlen női győztese van, Katniss, így az már biztos, hogy neki újra mennie kell. Innentől a kérdés már csak az, hogy Peeta vagy Haymitch (Woody Harrelson) lesz e a társa. Természetesen Peeta lesz, az aréna ezúttal egy vizes terület. A forgatás Hawaii-n zajlott, amiről minden színész elismerően nyilatkozott. Hutcherson egyenesen azt mondta, ezzel egy álma vált valóra.

Újoncok

Természetesen most is vannak új szereplők, mint pl. Finnick Odair (Sam Claflin), aki kezdetben unszimpi Katnissnek, ám az arénában nagyon hasznosnak bizonyul. Peetat még újra is éleszti. Aztán ott van a negatív hősnő, Johanna (Jena Malone), aki egyébként szerintem a könyvben egy sokkal jobban kidolgozott karakter, én kezdetben nagyon utáltam, de aztán egyre szimpibbé vált. Az okos Beeteee szerepét Jeffrey Wright kapta, aki karakterét Nikola Tesla-hoz hasonlította.

Könyv vs film

Francis Lawrence mikor megkapta a projektet, első dolga volt felkeresni Suzanne Collinst, hogy minél könyvhűbb filmet alkothasson. Ez mondjuk szerintem nem teljesen lett így, de talán az elsőhöz képest igen. A látványvilágra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett, mint elődje, Gary Ross, na ez viszont pozitívum. Nekem az is tetszett, hogy Panemről, a körzetekről, vagy akár a Kapitóliumról is több vagy tágasabb képet kapunk. Ami viszont nagy hiányosság volt szerintem, hogy kimaradt a jelenet, amikor Katniss találkozik két nővel, akik a 13. körzetről mesélnek neki, hisz ennek a későbbiekben nagy jelentősége van. Azt már említettem, hogy a fecsegő poszátás jelképet sem hangsúlyozzák eléggé.

A harmadik rész

Amit már tudunk A kiválasztottról, hogy két részben mutatják be, mint az Alkonyat vagy a Harry Potter utolsó epizódjait. Az első rész premierje Magyarországon várhatóan 2014 novemberében lesz. A hírek szerint akkor is lesznek új szereplők, mint pl. Natalie Dormer, akit a Trónok harcából ismerhetünk, vagy Julianne Moore, aki a 13. körzet elnökét játssza majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr185721164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása