Suzanne Collins - Az éhezők viadala
2013. március 13. írta: redbandita

Suzanne Collins - Az éhezők viadala

Amikor tavaly év végén beneveztem a moly.hu várólista csökkentős programjába, akkor azt az egyet biztosan tudtam, hogy ez a könyv rajta kell, hogy legyen a listámon. Nagyon sok jót hallottam róla és szerencsére be is igazolódott egy nagyon izgalmas és különleges regényt írt nekünk Suzanne Collins, aminek két további kötete is van, bár úgy hallottam, hogy azok már nem olyan jók, mint az első. 2012-ben mozikba is került az Éhezők viadala, amit én még eddig nem néztem meg, de tervezem a közeljövőben, bár azt is hallottam, hogy az nem adja vissza a regény izgalmait.

Suzanne-Collins-Az-Éhezők-Viadala-01.-Az-Éhezők-Viadala_cover.jpg

A történet egy elképzelt világban játszódik, Észak-Amerika romjain, Panemben, ahol az élet finoman szólva sem fenékig tejfel. Utópisztikus ország ez, ahol a vezető réteg, a "nagyemberek" a Kapitólumban élnek, ők hozzák a döntéseket, a törvényeket, ők rendelkeznek az emberekkel, sorsokról döntenek. Az ország 12 körzetből áll, és minél távolabb esik a körzet a Kapitólumtól, annál szegényesebb minden, annál rosszabb a körülmények, a 11-es, 12-es körzetben már szinte élelem sem jut a lakóknak.

Katniss Everdeen a tizenkettedik körzet lakója, amit Peremnek is neveznek. Édesapja halála óta igazából ő, a mindössze 16 éves lány a családfenntartó, ő gondoskodik a húgáról, és édesanyjáról is. Értsd: ő szerez élelmet. De hogyan teszi ezt, ha nincs munkája, hiszen még csak iskolába jár? Nos vadászik, persze illegálisan, hiszen ez tilos, és aztán csereberél, ahogy tud. Mindezt nem egyedül teszi, hanem legjobb barátjával, Gale-el, aki szintén családfenntartó.

A Kapitólum minden évben tart egy versenyt, ami szinte a legnagyobb (és kb az egyetlen) esemény Panemben, ez maga az Éhezők viadala. Hogy mi is ez? Nos minden évben az ún aratáskor kiválasztanak minden körzetből egy (12 és 18 év közötti) fiút és lányt, akiknek meg kell küzdeniük. Hogyan? Kisorsolják. Ide egy bizonyos kor után mindenkinek bekerül a neve, még a gazdagabb családok sarjai sem húzhatják ki magukat alóla. Ám vannak akiknek a neve többször is bekerül, pl. Katnissé is, aki a családja miatt vállalja a dolgot. Hogy miért? Élelemért, ugyanis aki vállalja, hogy neve többször is bekerüljön, annak odaadja az éves búza adagját. Idén először már Katniss húga is az esélyesek között van, és végül ő lesz a kiválasztott. A szerencsés... Hát nem igazán, ugyanis az Éhezők viadalában a harc életre halálra megy, a tiniknek egymást kell lemészárolniuk, és a végén csak egy maradhat életben. Katniss azonban nem teheti ki a kis Primet ekkora veszélynek, hisz még olyan fiatal, ezért önként vállalkozik, amire évtizedek óta nem volt példa. Senki (vagy nem sokan) vállalnak ekkora kockázatot egy másik emberért, főleg a tizenkettes körzetben, ahol jó régóta (sőt a verseny történetében mindössze egyszer) került ki valaki győztesen. Fiúk közül a pék fiát, Peetat sorsolják ki, akit a mi Katnissünk igazából alig ismer, mindössze egyszer kerültek közelebbi kapcsolatba, amikor Peeta egy kenyeret adott az éhező lánynak.

Nincs választás, bármennyire és félnek a fiatalok, bármennyire nem akarják ezt az egészet, neki kell vágniuk a nagy és halálos kalandnak, ahol a túlélésért kell "játszaniuk". Kísérőjük az egyetlen győztes, a kissé alkoholista, Haymitch és az eléggé minden lében kanál Effie Trinket. Mivel Katniss évek óta vadászik, ezért az íjjal és a nyíllal egész jól bánik, de azt ugye nem viheti magával. Irány a Kapitólium, ahol napokig hatalmas ünnepség várja a tiniket, a kiválasztottakat... TV-s interjúk következnek, nagy lakomák, szebbnél szebb ruhák, saját öltöztetők, hiszen ha még nem mondtam volna ez a legnagyobb esemény Panemben, amelynek minden percét közvetíti a TV és az adásokat kötelező megnézni...

Néhány napnyi "paradicsom" után a 24 fiatalnak be kell költözni az arénába, ahol azonnal megkezdődik a harc. A cél a túlélés... De csak egy valaki győzhet... A gazdagabb körzetek ifjai sokat gyakorolnak erre az egészre, így ők sorra (nincs erre jobb szó) irtják a srácokat, ám az olyanoknak mint Katniss a cselességre, az eszükre, a találékonyságra kell támaszkodni.

Talán így is túl sok mindent árultam már el, így több spoilert inkább nem írnék, főleg a versenyről, hiszen minden oldal a könyvben újabb és újabb izgalmakat tartogat! De vigyázzatok, letehetetlen!! Tényleg nyugodt szívvel merem ajánlani, a mostanra világsikerű trilógia első kötetét bárkinek, aki szereti az izgalmas regényeket! Suzanne Collinst már most egy lapon emlegetik J.K. Rowlinggal, vagy Stephenie Meyerrel, ami szerintem óriási dolog és megtiszteltetés, de abszolút jogos is.

A szereplők jól kidolgozottak, az én nagy kedvencem Peeta, aki hát igazából teljesen egyértelműen bele van zúgva Katniss-be, ami lássuk be igazán megnehezíti azt a tényt, hogy ők ketten jelenleg ellenségek. A lány azonban ebből kb. semmit sem vesz észre, mondjuk az is érthető, hogy most nem ezzel van elfoglalva. Nekem tovább bővült a nem túl szimpatikus főszereplők névsora, mert Katniss egy idő után elég idegesítő, bár közel s távol nem tud úgy szenvedni, mint pl. Bella.

Az Éhezők viadalából természetesen film is készül, ami 2012 március végén a hazai mozikba is bekerült. Katnisst (a most már Oscar díjas) Jennifer Lawrence alakítja. A trilógia második része a Futótűz, a harmadik pedig A kiválasztott címet viseli. Persze ezekből is készül majd film, utóbbit két részben láthatjuk majd 2014-ben illetve 2015-ben. De a második rész már idén novemberben debütál.

Az Éhezők viadalának van egy szerintem nagyon színvonalas hazai rajongói oldala: http://ehezokviadala.blogspot.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr245132217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása