Óz a hatalmas - Oz the Great and Powerful [2013]
2013. november 13. írta: redbandita

Óz a hatalmas - Oz the Great and Powerful [2013]

Először is szögezzük le, hogy a filmnek nem sok köze van az 1939-es Óz a csodák csodájához. Ez a mozi Oscar a piti kis bűvész története, akit (Dorothyhoz hasonlóan) egy forgószél repíti Kansasből egy varázslatos, misztikus, de mégis csodás helyre. A főszereplőnk James Franco, a három boszorkányt pedig olyan színésznők játsszák, mint Michelle Williams, Mila Kunis és Rachel Weisz.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

Oz_The_Great_And_Powerful_DVD_HUN_3d.jpgPro Video Film & Distribution

Az Óz a hatalmas egyfajta előzményfilmnek tekintendő, amikor is az amatőr bűvész Oscar (James Franco) egy csetepaté után léghajóba pattan, amit egy hurrikán egészen messzire, méghozzá Óz földjére repít. Tulajdonképpen először azt hiszi, hogy ez élete legszerencsésebb dolga, de aztán a dolgok egyre keszekuszább lesznek. James Franco mostanában elég nagy népszerűségnek örvend, többféle műfajú filmben is megállja a helyét. Ezt a szerepet olyan "nagyágyuktól" lopta el, mint Robert Downey Jr., vagy Johnny Depp.

905_WR0180_di_4k_v11631077_R.jpgPro Video Film & Distribution

Oscar először megismer egy furcsa lényt, egy beszélő majmot, majd egy csodaszép lányt, akiről azonban kiderül, hogy egy igazi boszorka. Mármint nem a természetét tekintve, hanem szó szerint. Theodora (Mila Kunis) teljesen más, mint ahogy egy boszorkány a képzeletünkben kinéz, ahogy ezt Oscar szóvá is teszi: nincs bibircsók az orrán, nem öreg és csúnya, de még seprűje sem.

Theodora elmeséli, hogy a helyet a gonosz boszorkány átka sújtja és az csak egy igazi varázsló törheti meg, legalábbis a jövendölés szerint. A tét elég nagy a hírnév mellett egy csomó arany is ütné a markát.

049_EW0109_comp_v2006_le1263_R2.jpgPro Video Film & Distribution

Oscar már már hajlana a dologra, főleg persze a zsákmány miatt, még akkor is ha ő tudja magától, hogy a szó szoros értelmében nem igazi varázsló. Régi szokásához hűen Theodora boszi fejét is elakarja csavarni, de amikor kezdene (meglepően gyorsan) komolyra fordulni a dolog a férfi le akar lépni. Mármint a kialakuló kapcsolat/szerelem elől, ami persze sem Theodorának, sem nővérének, Evanorának sem tetszik. Evanorát egyébként Rachel Weisz játssza, aki nem szerepelt a "castban" eredetileg. Ám a rendező, Sam Raimi két órán át beszélgetett vele egy castingon, és végül úgy döntött övé a szerep. Sam Raimi a felelős egyébként a Tobey Maguire-féle Pókember trilógiának. Na garantálom, hogy ez a mozi sokkal jobb azoknál...

main_045_WH0100_cdl_v11961075_R.jpgPro Video Film & Distribution

Szóval Theodora és Evanora ráveszik Oscart, hogy ölje meg a rossz boszit, aki felelős azért, hogy a birodalom számos része lepusztult. Oscar útra kel, hogy bosszút álljon Glendan (Michelle Williams), de aztán az események váratlan(?) fordulatot vesznek.

063_RT0750_cdl_paint_v11101030_R.jpgPro Video Film & Distribution

Nekem a film sok minden miatt tetszett, így bátran merem ajánlani bárkinek. Az indokaim: a látványvilág, a trükkök, James Franco, Mila Kunis, Michelle Williams, no meg az töménytelen szarkazmus és irónia, amit a szereplők el el ejtenek a két óra során. Kalandra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr215629501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása