Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen [2012]
2013. szeptember 21. írta: redbandita

Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen [2012]

Bár 2012-es film nálunk csak idén áprilisban mutatták be, mostanra pedig már DVD-n is hazavihető. Érdemes is megvásárolni, megnézni, mert az utóbbi idők egyik leglátványosabb, legizgisebb thrillere volt legalábbis számomra. Azt azért hozzátenném, hogy én három fontosabb szereplőt is nagyon kedvelek, és ebben a filmben is mindegyik nagyot alakít. Aaron Echartot furcsa módon a Batman mozikban kedveltem meg és ez ugye azért furcsa, mert "kétarc" nem feltétlenül egy pozitív karakter. Gerard Butler iránti rajongásomat talán megmagyaráznom sem kell, de azért hozzátenném, hogy ezek a hősies karakterek szerintem a lehető legjobban állnak számára. Morgan Freeman ezúttal nem bújik semmilyen "isteni" karakter bőrébe, de ő helyettesíti az elnököt és azért az sem rossz munkakör. A lövöldözős, izgalmas, mozgalmas filmek kedvelőinak ajánlom elsősorban, na meg persze e három figura rajongóinak.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

OHF_B1_online_16.jpgPro Video Film & Distribution

Két főbb karakterünk tehát Asher amerikai elnök (Aaron Echart) és egykori testőre, Mike Banning (Geradr Butler) aki most leginkább egy íróasztal mögött ülve valamiféle aktakukac munkáját végzi, persze nem önszántából. Egy nagyon csúnyán végződő baleset miatt fokozták le Mike-ot, pedig ha úgy vesszük a munkáját végezte, hiszen feladata az elnök védelme bármilyen áldozattal jár is az. Ezt hivatalosan mindenki be is látja, ám Asher már rá sem tudni nézni egykori testőrére, aki korábban majdhogynem a barátja is volt...

Asher elnök tárgyalni hívja a Dél koreai elnököt és annak védelmi miniszterét, ám az eseményt megzavarja egy légi támadás a Fehér Ház ellen. A repülőt megsemmisítik, de aztán kiderül, hogy ez csak valamiféle elterelő hadművelet volt. Egy koreai terrorista csoport pontosan így akarja foglyul ejteni az amerikai elnököt és a kormánynak szinte minden fontosabb tagját. Hiszen a protokoll azt kívánja, hogy bármilyen támadás esetén az elnököt azonnal be kell kísérni a bunkerbe, ahol elvileg semmilyen baj nem érheti.

OHF_11617.jpgPro Video Film & Distribution

De akkor miről szólna a film, nem igaz? A terroristák pontosan erre a reakcióra számítva ejtik túszul az elnököt és azt követelik, hogy az amerikai hadsereg vonuljon ki az országukból. Ha pedig ezt nem teszik, az az elnök életébe kerül, no meg némi nukleáris fegyverrel is fenyegetőznek.

Érdekesség volt számomra, hogy bár a híradókban meg mindenhol azt halljuk és persze tudjuk is, hogy az észak koreaiak a gonoszok, itt róluk mégis nagyon kevés szó esik. Mindössze annyi az elképzelés velük kapcsolatban, hogy az amerikai flotta kivonulásával, észak és dél egyesül majd és így jön létre egy független Korea. Na már persze a terroristák fejében. A vezetőjük egy teljesen elborult elméjű fiatalember (Rick Yune), aki igazából bármit feláldozna elmélete létrejötte érdekében. Nem ijed meg néhány ember megölésétől, megkínzásától, de akár saját embereit is feláldozza. Én nem akarok politizálni, de azért érdekelne, hogy a mi képviselőink közül hányan bírnának ki annyi kínzást, mint ebben a filmben az egyik miniszter, aki szinte bármit elviselne csakhogy ne kelljen elárulni Amerikát, no meg az elnököt.

OHF_09988.jpgPro Video Film & Distribution

Talán Asher sem az a tipikus vezető egyéniség, hiszen próbál mindenkinek a kedvében járni, megfelelni a posztjával járó előírásoknak, még akkor is, ha azokkal netán nem ért száz százalékban egyet. Tulajdonképpen pont emiatt kerül veszélybe, hiszen szabályt szeg azzal, hogy valaki mást is beenged a védett helyre, de ezt nem tudjuk felróni neki, hiszen jót akar. Eckhart egyébként nagyon jó választás volt a szerepre, ahogyan Geard Butler is a hősére.

Persze Butlertől nem áll messze ez a karakter, láthattuk már ilyen szerepben pl. a Gépfegyveres prédikátorban is. Mike egy sajnálatos baleset miatt kerül az aktatologatók közé, de mindannyian érezzük, hogy neki nem ott van a helye. Amikor légi támadás éri a Fehér házat azonnal a helyszínre siet, és csakhamar egyedüli megoldás lehet az elnök kiszabadítására és szinte egész Amerika megmentésére. Egymaga veszi fel a harcot a több tucat terroristával, no meg a főgonosszal is, de valahogy elhisszük neki, hogy mindez lehetséges, mert lássuk be, hogy Butler személyiségéből csakúgy süt az erő, a férfiasság, a hősiesség. Nem?

OHF_01339.jpgPro Video Film & Distribution

Miközben Mike megpróbálja menteni a menthetőt, az elnök pedig kitart, a Pentagonban megindul a tanácskozás, hogy mit is kéne tenni. A tárgyalás vezetője pedig, az elnököt méltóképpen helyettesítő, Morgan Freeman.

OHF_13131.jpgPro Video Film & Distribution

A filmet Antoine Fuqua jegyzi, aki korábban is hasonló izgalmas akciófilmekkel lepett meg bennünket pl. A Kiképzés, A Nap könnyei, Gyilkosok gyilkosa. Azt is meg kell említeni, hogy a film zenéjét Trevor Morris írta, aki olyan sorozatok zenéjét szerzi, mint a Tudorok vagy a Borgiák, amikért Emmyt is kapott már.

Merem ajánlani azoknak, akik egy izgalmas, lövöldözős, látványos, kicsit véres, kicsit meseszerű, de jó filmet akarnak megnézni, akár egyedül, akár a párjukkal, mert az tuti, hogy a pasikat is leköti majd. Nekünk lányoknak pedig ott van Gerard és Aaron :)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr165526983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása