Világvége Derren Brown-nal – Apocalypse
2013. május 09. írta: .loretta

Világvége Derren Brown-nal – Apocalypse

A Discovery Chanelnek köszönhetően két részes sorozatban láthattuk, ahogy Steve-vel, az alapos vizsgálatoknak alávetett kiválasztottal, Derren elhitette, hogy világvége lesz, és aztán világvége lett, és Steve nagyon megijedt. Nyugi, mindenki túlélte. Kezdjük az elején.

477242_1.jpg

Ki az a Derren Brown?

Jó, biztos vannak, akik nem hallottak róla. Nem olyan menő, mint David Copperfield. Még.

Legelőször 2000-ben tűnt fel a tévében: hipnotizőr- és bűvészmutatványokkal vált pillanatok alatt híressé. Előadásainak alapját a bűvészet, a szuggesztió, a pszichológia és a félrevezetés művészetének ötvözete adja. Képes az emberek gondolataira következtetni a non-verbális kommunikáció és a szociálpszichológia segítségével, befolyásolni tudja azokat, és ezzel a döntéshozásukat manipulálni. Produkciói általában egy-egy szokatlan gondolatra vagy emberi szokásra épülnek.

Mi az a szociálpszichológia?

A pszichológia egyik ága, amely a személyes, társas, csoportos és tömeges lélektani jelenséget vizsgálja. Vagyis azt, hogy mi történik az emberrel a társadalomban. A társadalom hogyan hat az egyénre, és az egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások valódi, elképzelt vagy mögöttes jelenléte. A legismertebb szociálpszichológiai kísérletek a Milgram-kísérlet, az Asch-féle kísérletsorozat és a Stanfordi (vagy Zimbardo-féle) börtönkísérlet. Akit érdekel guglizzon!

santa1.gif

Világvége?

A tavalyi évben azért hallhattunk bőven világvégéről, meg hajmeresztő jóslatokról, de szerencsére még így vagy úgy, de itt vagyunk. Derren Brown azért rájátszott erre a dologra, ami a levegőben volt. Legújabb kísérletében megpróbál meggyőzni valakit arról, hogy egy meteor csapódott a Földbe, és a katasztrófát rajta kívül csak páran élték túl, és már egy halálos fertőzés is felütötte a fejét. Nem fogok spoilerezni ígérem!

steve-1.jpg

A két részes sorozat főszereplőjét, Steve-et, hosszas vizsgálatok és válogatás során választották ki, természetesen nem tudta, hogy ki van választva, és azt sem, hogy mire. Steven saját bevallása szerint is lusta, felelőtlen, és semmire sem tartja az életét. Valójában pedig egy erős egyéniség, hiszen ez alapfeltétel volt, ahhoz, hogy ne roppanjon össze a vele történtek miatt. A műsorral - Derren Brown szerint - egy lehetőséget kap, hogy újragondolja az életét, mérlegelje a lehetőségeit, és ezeket kihasználva élje tovább az életét.

A műsor előtt és közben (gondolom és remélem, hogy utána is) Steve folyamatosan pszichiáterek megfigyelése alatt volt – tudta nélkül. Azért, ha belecsöppenünk a „világvégébe” nem lehet könnyű feldolgozni. Nem mindenki Will Smith. Steve egy elhagyatott katonai kórházban ébredt fel, két héttel azután hogy egy állítólagos meteor becsapódás elpusztította az emberiség nagy részét, és a túlélők kis csoportja egy zombikkal teli utópisztikus világban kénytelen élni.

derrenbrownapocalypses01e02480phdtvx264msds_1.jpeg

Ha-ha. Tényleg, elhitte. Én elhittem, hogy elhitte! Vannak kételyeim, de lehetségesnek tartom.

Persze ez esetben nem lehet csak úgy belecsapni a lecsóba, a kísérlet azzal kezdődött, hogy elültették Steve fejében a meteorok valós veszélyét. Ehhez mondhatni meghekkelték az életét: a telefonját, a tévé- és rádióadásokat, a twitterjét, a családját stb.stb. Több mint 200 színész segítségével tökéletesítették a meggyőzés folyamatát.

A Világvége Derren Brownnal sokkoló, megdöbbentő és zseniális, olyannyira, hogy szinte jogosan merül fel bennünk a kérdés: vajon Steve is csak egy színész? Állítólag nem. Vajon tényleg ennyire elképzelhetetlen a meggyőzés hatása? – költői kérdés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr125290984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2014.04.02. 03:38:46

Sajnos a nézőket verték át.
Bizonyíték:
1. részben amikor Steven bepattan a kislánnyal a kocsiba, nem képes magukra rántani az ajtót. Ian kiszáll a kocsiból és ő rántja a helyére az ajtót, miközben a kislány már rég bent ül.

Második rész, flashback:
Steven és a kislány még csak az ajtóban szarakodik, amikor Ian hátramegy és rájuk csukja az ajtót. A kislány nem lehetne az ajtóban, mert az első rész szerint bent ült egy széken.
Részemről bukta.

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2014.04.02. 09:23:00

@Jerryco: Húha, már lassan egy éve láttam, úgyhogy nem emlékszem ennyire pontosan ezekre a részletekre, de ha lesz időm megnézem. Ha igaz, ha nem, számomra érdekes műsor volt :)
süti beállítások módosítása