Az öt legenda - Rise Of The Guardians [2012]
2013. március 18. írta: redbandita

Az öt legenda - Rise Of The Guardians [2012]

Azt hiszem elmondható, hogy 2012-ben az animációs filmek alkotói abszolút kitettek magukért. Nagy klasszikusok folytatása mellett, mint a Madagaszkár 3, vagy a Jégkorszak 4 mozikba kerültek olyan fantasztikus filmek, mint az Oscar díjas, Merida, vagy Hotel Transylvania, Rontó Ralph. Ezek között is bőven akadtak gyöngyszemek, de a Dreamworks által fémjelzett Az öt legenda, nálam a csúcs. A karakterek is nagyon jól ki vannak találva, a sztori is nagyon jól ki van dolgozva, és a látványvilág valami elképesztő. Mindenkinek csak ajánlani merem! Kicsit csalok, mert a Dreamworks-ös projektemben nem ez a film következne, hiszen egyet kihagytam, a Szörnyek az űrlények ellen című animációt, de arra eddig nem bírtam rávenni magam. Bocsánat érte, de igyekszem pótolni.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

az_ot_legenda_poszter.jpg

Ha már felmerült a Szörnyek az űrlények ellen című 2009-es mozi, akkor elmondom, hogy a rendező most is, mint akkor, Peter Ramsey. Ez még nem mondd túl sokat, mivel igazából (egyelőre) ez a két mű kötődik a nevéhez. Az író/forgatókönyvíró William Joyce, aki korábban dolgozott már egy Disney mesén, a Robinson család titkain, majd a Robotokon és a májusban debütáló Zöld urain is munkálkodik.

Hogy kik alkotják az öt legendát? Őrzők. Kicsit bővebben: a Télapó (vagy Északi), akinek eredeti hangja Alec Baldwin. Itt álljunk is meg egy kicsit, mert a Dreamworks által megalkotott Miki egy picit megváltozott, modernizálódott :P Kitetovált a karja, kardokkal harcol. Ami nem változott az a pocakja, és a szánja, bár az is eléggé fel van turbózva. Ebben a feldolgozásban a Mikulásgyárban nem csak manók dolgoznak, hanem jetik is, sőt az érdemi munkát ők végzik.

409762_403338469724143_1593394269_n.jpgUIP Duna Film

Aztán ott van a Húsvéti Nyuszi, aki szintén nem egy bolyhos kis szőrös, hanem majd embermagasságú. kicsit ugyan beszari, de a szája annál nagyobb. Eredeti hangját Hugh Jackman kölcsönzi neki, míg nálunk László Zsolt szinkronizálja.

531482_403338349724155_584921676_n.jpgUIP Duna Film

A Fogtündér nagyjából olyan, ahogy eddig ismertük. Jóságos, kis tündérek segítik a munkáját. Amit viszont eddig nem tudtunk, hogy a tündérek elraktározzák a gyerekektől elhozott fogakat és ebben őrzik azok emlékeit is, hogy később segíthessenek felidézni őket. Fogtündér, vagy Fog eredeti hangja Isla Fisher, magyarul pedig Csuha Bori hangján szólal meg.

427457_403338253057498_2076988864_n.jpgUIP Duna Film

Homokember, aki talán a mi mondavilágunkban még a Fogtündér is kevésbé ismert. A mese lapján talán Álommanóhoz tudnám hasonlítani, hiszen Homokember felelős azért, hogy a gyerkőcök békésen aludhassanak éjszakánként.

488191_403338309724159_61032639_n.jpgUIP Duna Film

Ők négyen az őrzők, de ahogy az nyilván feltűnt, a címben is öt legendáról írok. Nos igen. A Holdban élő ember ugyanis egy új őrzőt jelöl ki, méghozzá a teljesen rakoncátlan, csintalan Dér Jankót. Jankó sem túl ismert a magyar mondavilágban, mi nem mondjuk, hogy megcsípi az orrodat Dér Jankó, de az amerikaiak (eszerint) igen. Na szóval Dér Jankó a felelős a fagyásokért, havazásokért, a hószünetért. Ám Jankó kifejezetten élvezi ezt a gondtalan életet, nem igazán akar felelősséget magának, így azt sem akarja, hogy őrzővé váljon. Amit viszont akar, az a láthatóság, hogy őt is észrevegyék. Ez hogyan érhető el? Úgy, ha minél több gyerkőc hisz a létezésében.

240996_galeria_az_ot_legenda03.jpg

Az őrzők összegyűlnek Télapónál, hogy tervet eszeljenek ki, ugyanis úgy fest az évszázadokkal ezelőtt leigázott(?) Szurok visszatér, és azt akarja elérni, hogy minden fény kihunyjon. A gonosz magyar hangját Stohl adja, amit inkább nem kommentálok :P Nos a lényeg az, hogy Szurok azt akarja minden gyerek féljen, rosszakat álmodjon és semmiképp se higgyen a Mikulásban, a Húsvétban, vagy a Fogtündérben. Ugyanis, ha a gyerkőcök nem hisznek, akkor az őrzők ereje is csökken. Jól kitalált sztori, és remekül van felépítve. Az információkat pedig lassan csepegtetik, hogy a kisebbek is könnyen megérthessék a dolgokat vagy a szülőknek legyen idejük elmagyarázni.

rise-of-the-guardians8.jpg

Szurok és az őrzők többször összecsapnak, érdekes módon azonban a jó fiúk többször elbuknak, egyikőjüket el is veszítjük, Szurok ténykedése miatt a gyerekek már nem hisznek Fogban, sőt a Húsvétban sem, amikor nem találnak festett tojásokat, és ez mindkettőjükre rossz hatással van, elgyengülnek és a Nyuszival valami más is történik :) Télapó sincs már túl jól, de vajon érhet e egy mese úgy véget, hogy a rossz győzedelmeskedik, ráadásul a gyerekek elveszítik a csodákba vetett hitüket??? Nagyon úgy fest, hogy igen... Hiszen már csak gyerkőc (Jamie) lámpácskája világít a nagy földgömbön, amin minden "hívő" gyerek látszik. Jamie is bizonytalan, így Jankó felkeresi őt, hogy a segítségét kérje. Felveheti e egy kisfiú a harcot a gonosszal??? Meglátjuk.

A filmet merem ajánlani mindenkinek, aki szereti az animációs filmeket, vagy a Dreamworks alkotásokat, vagy hitt valaha a felsorolt hősök egyikében, vagy meri remélni, hogy csodák igenis léteznek! Mondjuk nagyon kicsi gyerekeknek lehet, hogy nem merném ajánlani, mert Szurok jelenetei igen sötétek, és félelmetesek, de 6-99 éves korosztály tagjainak merem ajánlani. Húsvét közeledtével talán aktuális is, nem gondoljátok? Reméljük Szurok nem rabolja el az idei Húsvétunkat :)

Pletykák szerint a Dreamworks már tervezi is Az öt legenda folytatását, sőt azt sem tartják kizártnak, hogy még Shreknél is több "epizódja" lesz majd a filmnek. Hát kíváncsian várjuk, nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr95139817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása