Túl a sövényen - Over The Hedge [2006]
2012. november 13. írta: redbandita

Túl a sövényen - Over The Hedge [2006]

Van egy pár kedvenc animációs filmem, és sok kedvenc szereplőm is. Ezek közül sokakat a Dreamworksnek köszönhetek, pl. a Túl a sövényen Hamiját, aki bizonyára minden idők leggyorsabb mókusa, és a legviccesebb is. Igaz, hogy sokszor nem vele nevetünk, hanem rajta, de ez belefér. De ott van még Stikli (eredetileg RJ) a mosómaci is, akit egy zsarnok medve tart a markában, és Verne a teknőc, aki egy nagyon furcsa családért felelős. 

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

37590420.jpg

A múltkor arról kellett beszámolnom, hogy az időben ezt a filmet megelőző Wallace és Gromit mennyire nem tetszett, de szerencsére ez nagyon nem igaz a Túl a sövényenre. Egy nagyon jól sikerül alkotás, mert vicces, aranyosak az állatok, van tanulság, van történet, mondanivaló, és van másfél óra szórakozás, kikapcsolódás. kell ennél több? Szerintem nem.

A történet úgy kezdődik, hogy kissé furcsa család tagjai: Verne a teknős, Hami a mókus, Gladys, a bűzös borz, Heather az oposszum és édesapja, valamint egy háromgyerekes süncsalád tagjai kezdenek ébredezni a téli álomból. Még éppen csak kitörölgetik a csipát a szemükből, amikor egy mosómedvébe botlanak, aki Stiklinek (eredeti nyelven RJ) nevezi magát.

3863.jpg

A békés élet megszűnik, amikor közbelép az ember, talán ez lehetne a vezérfonala a sztorinak. Amíg a békés kis állatok téli álmukat aludták, addig felhúznak egy egész lakóparkot és csak egy icipici kis terület marad Hamiéknak. De így hogyan éljenek ezután? Hogyan szerezzék be az élelemet?  Már már kétségbeesnének, de Spicli egy új életet mutat nekik, és azt állítja, hogy a civilizáció nem rossz dolog, sőőőt.

tul_a_sovenyen_8.jpg

Tulajdonképpen ezzel még nem is volna baj, ha Spiclinek nem lenne egy csúnya kis terve, amit csak úgy tud végrehajtani, hogyha minden kis állat a segítségére van. Na teszem hozzá, hogy a mosómedve sem egy hitvány állat, nem önszántából ilyen önző. Zsarolják.

A kis családnak nemcsak a kétszínű mosómedvével kell szembenézniük, hanem a lakópark idegbeteg gondnoknőjével, aki egy igazi nagyágyút hív segítségül. Tulajdonképpen itt valami hasonlóság felfedezhető az időben ezt a filmet megelőzővel, a Wallace és Gromittal, hiszen ők is rágcsálóirtók voltak. Csak míg Wallceék a humánus módszert választották, addig az ebben az animációban szereplő férfi még törvénytelen eszközt is bevet(ne) a gyilkolásra.

3851.jpg

Na összességében csak ajánlani tudom a filmet, mert gyerekeket és felnőtteket egyaránt le tud kötni, ki tud kapcsolni. Vannak benne inkább felnőtteknek szóló poénok, de a kedves kinézetű állatok miatt a gyerkőcök is imádni fogják, vagy imádják. Én mondjuk Hami rajongó is vagyok, ő szerintem az egyik legnagyobb karakter az animációs filmek történetében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr564903657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása