A kárhozottak királynője - Queen of The Damned [2002]
2012. szeptember 17. írta: redbandita

A kárhozottak királynője - Queen of The Damned [2002]

Több dolgot is nagyon szeretek ebben a filmben, így én egy kicsit elfogult leszek ennél a bejegyzésnél. A főszereplő az a Lestat, akit ismerünk az Interjú a vámpírral című filmből is. Akkor Tom Cruise alakította, most Stuart Townsend. Ún. előzményfilm, azaz megtudhatjuk, hogyan vált Lestatból vámpír és milyenek voltak első évei, évtizedei. Természeten ez is Anne Rice regénye alapján készült, így ne várjunk napfényben csillogó, tüneményes, hősszerelmes karaktereket. A kárhozottak királynőjét, Aaliyah alakítja, aki sajnos már nem élhette meg a film premierjét, így a film készítői neki ajánlották az elkészült művet.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

queen_of_the_damned_us1sh.jpg

Én magyar szinkronnal néztem meg, amit egyébként mindenkinek merek ajánlani, mert Alföldi Róbertet nagyon eltalálták, mint Lestat hangja. Ő maga a sztori elmesélője, annak ellenére, hogy jó ideje csak alszik. A történet két szálon fut egy idő után, az egyik természetesen Lestat, a másik egy Jessie nevű emberlány. Kettőjük története egy bizonyos ponton összefonódik, de a jövőjükről nem sokat tudunk, hiszen Jessie már nem szerepel az Interjú a vámpírral-ban.

De ne is szaladjunk ennyire előre. Lestat elmeséli, hogyan lett belőle vámpír és milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, továbbá, hogy milyen érzés volt találkoznia egy olyan vámpírnővel, aki mindenkinél jobban lenyűgözte, de elváltak útjaik. Jelenleg Lestat egy metál/rock/punk együttes frontembere, és világgá kürtöli, hogy vámpír. Elég sok fajta nézet kering a vámpírokról, mondhatni ahány film/könyv/sorozat, annyiféle megközelítés. Ám vannak bizonyos átfedések, pl. a karó általi halál vagy akár az, hogy az emberek elől titkolják a létezésüket. nos Lestat ezt az alapszabályt szegi meg, amikor a nyilvánosság elé lép. Bár a sajtó, a legtöbb rajongó és a banda tagjai sem hiszik, hogy Lestat valójában vámpír, mindenesetre jó marketingnek tűnik, mivel Lestatnak hatalmas rajongó tábora lesz pillanatok alatt.

Egy óriási koncertre készülnek Londonban, Lestat pedig egy sajtó tájékoztatón üzen a fajtársainak, hogy jöjjenek elő. Ekkor még nem sejti, hogy milyen következményei lesznek az üzenetének. Lestat leginkább két vámpírt szeretne előhívni rejtekéből, teremtőjét, Mariust (Vincent Perez) és minden kárhozottak anyját, Akashat (Aaliyah).

Marius változtatta át Lestat, így ő a teremtője, de igazából nem hagyott választást a fiatal fiúnak, megölte majd kényszerítette, hogy igyon a véréből. Nincs teljesen elmagyarázva, hogy miért teszi, Marius azzal indokolja tettét, hogy szeretné, ha Lestat elmagyarázná neki, megismertetné a világgal, amiben jelenleg élnek. De biztosan az is benne van, hogy magányát enyhítse. Marius igyekszik mindenben segíteni az ifjú vámpírt, de egy véletlen folytán lestat felfed egy ősi titkot és iszik a leghatalmasabb vámpírnő, a királynő véréből.

lestat_marius.jpg

Eközben párhuzamosan ismerjük meg Jessiet (Marguerite Moreau), aki egy árva lány és jelenleg egyetemi hallgató, és minő véletlen, pont természet feletti lényekről tanul, mint a vámpírok. Az egyetemi tanszék tud a vámpírokról és sejtik, hogy Lestat is az, de nem akarnak beleavatkozni. Ám a lány nem nyugszik, hiába kéri erre még a mentora (Paul McGann) is, egyre közelebb és közelebb férkőzik Lestathoz, majd személyesen is találkozik vele.

Queen-of-the-Damned-lestat-jesse-11759005-720-536.jpg

Tudni kell még néhány dolgot, Jesse-nek gyerekkora óta visszatérő álma van egy helyről, ahol gyerekkorában élt és ahonnan egy kedves, de vércseppeket hullajtó hölgy búcsúztatta el. továbbá az is fontos momentum, hogy az egyetem tulajdonában van Lestat naplója, amiből nagyon sok titokra fény derül. Ezekről nem akarok írni többet, mert akkor minden poént lelőnék.

Hagy emeljem ki az Akasha-t alakító Aaliyaht, akit ezért a szerepért MTV Awards-ra is jelöltek, méghozzá a Legjobb gonosz kategóriában, Aaliyah sajnos már sem a premiert, sem a díjátadót nem élhette meg, hiszen nagyon fiatalon egy repülőgép balesetben életét vesztette 2001-ben. Én úgy tudom, hogy ez volt az első komolyabb szerepe, és mégis tündököl a gonosz karakterben. A legnagyobb alakítás az övé, bár nekem nagyon tetszett a Lestat-ot alakító, Townsend is.

akasha-queen-of-the-damned.jpg

Összességében egy nagyon jó "vámpíros" film, ahol még nem a csöpögősség, a nyálas, hős szerelmes vámpír volt a divat. Nagyon jó film, a vámpíros filmek kedvelőinek mindenképp merem ajánlani. Könyvben még nem olvastam, de igyekszem majd arra is időt szakítani, ha megtörténik, akkor mindenképp beszámolok nektek róla. Anne Rice egyébként egy egész könyvsorozatot adott ki, amelyeket érdemes sorban olvasni, mert elég sok ponton összefonódnak. Külön felhívnám a figyelmet az elhangzó dalokra, amik még hátborzongatóbbá teszik a filmet, elképesztően jól eltalálták őket.

A könyvek megjelenésük szerinti sorrendben:

  • Interjú a vámpírral (1976)
  • Lestat,a vámpír (1985)
  • A kárhozottak királynője (1988)
  • A testtolvaj meséje (1992)
  • Memnoch a Sátán (1995)
  • Pandora (Új vámpírtörténetek) (1998)
  • Armand,a vámpír (1998)
  • Vittorio,a vámpír (Új vámpírtörténetek) (1999)
  • Merrick (2000)
  • Vér és arany (2001)
  • Blackwood Farm (2002)
  • Vérhozsánna (2003)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr214778587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása