Abraham Lincoln, a vámpírvadász [2012]
2012. szeptember 02. írta: enbee

Abraham Lincoln, a vámpírvadász [2012]

A vámpírok csillaga talán már leáldozóban van, de az újabban reneszánszát élő Lincoln-kultusz azért még ráharapott a vérszívós témára, és megalkotta az Egyesült Államok első vámpírvadász elnökét. Akik szeretik a történelmileg hiteles filmeket, azok most inkább "kapcsoljanak el".

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

abraham_lincoln_VH.jpg

A kis Abe (Lux Haney-Jardine) a szegény favágó Thomas (Joseph Mawle) és Nancy Lincoln (Robin McLeavy) egyetlen gyermeke. A család szerény körülmények között, de szeretetben és boldogságban éldegél, amíg Abe a barátja, Will Johnson (Curtis Harris) miatt összetűzésbe nem kerül apja főnökével, Jack Bartsszal (Marton Csokas). Az incidens eredménye végzetes Lincolnékra nézve: az apa a munkáját, az anya pedig - Barts éjszakai titkos látogatása után - az életét veszíti el.

Telnek az évek, és a kis Abe-ből nagy Abraham (Benjamin Walker) lesz, aki szerény favágói munkája mellett nagy álmokat dédelget: jogot akar tanulni. Ez persze csak másodlagos helyet foglalhat el a mögött az óhaja mögött, hogy megölje anyja gyilkosát... Készül is az összecsapásra, de azzal valamiért nem számolt, hogy ha golyót röpít Barts fejébe, az még nem feltétlenül lesz a férfira nézve végzetes. Még szerencse, hogy felbukkan a titokzatos Henry Sturges (Dominic Cooper), és Abraham segítségére siet.

lincoln_VH_024.jpg

A munka végeztével Sturges tanítványául fogadja Lincolnt, mesél neki a vámpírokról, és felkészíti őt, hogyan ölheti meg a vérszívókat. Amikor Abraham már felkészült arra, hogy vámpírvadász legyen, Henry útjára engedi őt. Lincoln szülővárosát maga mögött tudva új városba költözik, és bolti segédként helyezkedik el Joshua Speed (Jimmi Simpson) mellé. Amíg Henry levelére vár az új feladat - értsd célszemély - részletezésével, Abe a jogi könyveket bújja, és éppen megszegni készül Henry legfontosabb szabályát, hogy ne legyen szerelmes! Felbukkan ugyanis a színen az elbűvölő és okos Mary Todd, aki legalább annyira érdeklődik Lincoln iránt, mint Abraham iránta.

Nehéz Abraham élete: sorra jönnek a küldetések, és Mary-nek is egyre nehezebben képes ellenállni. Ráadásul úgy tűnik, hogy komoly választások előtt áll a vadászunk, amikor új hivatást talál magának, és reális lehetőségként felmerül a családalapítás is. Mindent elárul, hogy legközelebb már elnökként találkozunk Lincolnnal, amikor az unió csapatait próbálja győzelemre vezetni a polgárháborúban. Az ellenség azonban nem egyszerűen "csak" a konföderáció egymillió katonája, hanem Adam (Rufus Sewell), egy nagy hatalmú vámpír, és az ő grandiózus terve az emberiség jövőjét illetően. Azért Lincoln sincsen egyedül: a felesége mellett ott van még neki két régi barátja, Will Johnson (Anthony Mackie) és Joshua Speed, valamint egykori mestere, Henry Sturges is. Kezdődhet az összecsapás!

Ismeritek azt az érzést, amikor kicsit meghasonulva ültök végig egy filmet? Nálam mondjuk alapból necces a helyzet, mert szeretem a fantasy filmeket, majdnem annyira, mint a történelmieket, Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász pedig ugye ennek a kettőnek az ötvözete. Nyilván lehetetlen a vámpírokat úgy becsempészni az Egyesült Államok 16. elnökének az életébe, hogy az történelmileg is hiteles maradjon, ezért a történet alapjául szolgáló regény és a forgatókönyv írója, Seth Grahame-Smith azt a megoldást választotta, hogy csak néhány fontosabb és/vagy felhasználhatóbb tényt tart meg magának Lincoln életéből, a hézagokat pedig egyszerűen feltölti vámpírokkal. Ez, fogjuk rá, hogy működik is a film első kétharmadában, de amikor eljutunk oda, hogy Adam vámpírjai harcolnak déli katonákként, az már "picit" sok, és egyértelműen eldönti a tetszik-nemtetszik belső vitát.

Jó dolgot is illik írni a filmről, úgyhogy essünk neki. Bár sokan kritizálják, nekem tetszik ez a szürkés, borongós látványvilág, amit a filmnek megálmodtak a készítők, és a vámpíros filmeknél mindig kritikus tipikus külső jegyek, illetve képességek is beleolvadnak az alapkoncepcióba, ami azért mindig jól jön. Mondjuk a valóban magas, ám szikár Lincoln muszklikkal való felturbózása, és az átlagos Mary Todd felturbózása továbbra is indokolatlannak tűnik nekem, de ez legyen az én gondom.

lincoln_VH_122.jpg

A bevezetőben említettem, hogy a filmkészítők újabban nagyon rákaptak Lincolnra, ami nem is olyan nagy csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a legnépszerűbb/-ismertebb amerikai elnökök képzeletbeli dobogóján kibérelt helyen van filmünk központi szereplőjének. Mármint az igazi Lincolnnak... A cinkos című film 2010-ben jelent meg, és az elnök megölésében való segédkezésért gyanúsított John Surratt anyjának, Mary Surrattnak (Robin Wright) a perbe fogásáról szól. A filmben olyan színészek szerepelnek (Robin Wrighton kívül), mint James McAvoy, Kevin Kline, Tom Wilkinson, Colm Meaney, Danny Huston, Evan Rachel Wood, Alexis Bledel, Justin Long és Johnny Simmons. A filmet Robert Redford rendezte, a forgatókönyvet pedig James D. Solomon írta.

Az előkészületben lévő filmek közül négyet szeretnék megemlíteni. Vagyis hármat, plusz egy sorozatot. A To Appomattox 2013-ra készül és nyolc epizódon keresztül mutatja be a polgárháború tábornokait. A produkcióban olyan színészek szerepelnek majd, mint Rob Lowe, Helen McCrory, Damian Lewis, Will Patton, William Petersen, Walton Goggins, Bill Paxton, Jason O'Mara, Neal McDonough és Noah Wyle. A költségkeret 46 millió dollár. A cím egyébként árulkodó: Appomattoxban adta meg magát Robert E. Lee a Grant által vezetett uniós csapatoknak.

lincolns.jpg

A Saving Lincoln című film főszereplője, az elnök mellett Ward Hill Lamon rendőrbíró, aki Lincoln testőreként próbálja segíteni (és gondolom életben tartani) Abe-et. Mivel - elvileg - kifejezetten életrajzi filmről van szó, ezért - szintén elvileg - történelmileg hiteles másfél órát ígér nekünk Salvador Litvak. A hétszázezres büdzsébe Bruce Davison és Penelope Ann Miller mellett Tom Amandes (mint Lincoln) és Lea Coco (mint Lamon) fértek bele. Ezt a projektet azért említettem meg, mert készülőben van egy Killing Lincoln című film is, amit Bill O'Reilly azonos című könyve alapján Adrian Moat és Erik Jendresen veszi kezelésbe. A film producere Tony Scott volt. Ha a könyvhöz hű marad a film, akkor minden bizonnyal egy "igaz, és igazán sokkoló" történetet láthatunk majd Billy Campbell (mint Lincoln) és Jesse Johnson (mint John Wilkes Booth) főszereplésével.

A legígéretesebb Lincoln film még idén a mozikba kerül (Amerikában november 16-ra van kitűzve a premier), és egészen egyszerűen a Lincoln címet viselni. A készítők névsora igazán impresszív: a forgatókönyvet a Pulitzer-díjas Doris Kearns Goodwin könyve alapján Tuny Kushner írta, a rendezői székbe Steven Spielberg ül, a kamera mögött Janusz Kaminski áll, a zene John Williams feladata, és az egész stábot a producer, Daniel Lupi hangolja össze. A castingért felelős Avy Kaufman is kitett magáért, és ígéretes kis bandát rántott össze olyan színészekkel, mint Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, Sally Field, David Strathairn, Bruce McGill, Walton Goggins és Jared Harris. A megnézendő filmek listáján a Lincoln felettébb előkelő helyen szerepel. Nálam mindenképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr44724681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása