Esküvő a vásznon
2012. július 12. írta: redbandita

Esküvő a vásznon

Néhány nap múlva lesz az egyik legjobb barátnőm első házassági évfordulója, a barátnőmé, akinek a lánybúcsújáról (pontosabban annak megszervezéséről) beszámoltam már Nektek. Most, hogy Loretta és Enbee cikkeket kezdtek írni esküvő témában (pl. a tortadivatról, mert már ilyen is van..., a meghívóról és a jövő évi menyasszonyi ruhákról, gondoltam a magam módján szólok hozzá a témához és írok néhány filmről, amiknek a középpontjában az esküvő áll. Érdemes ezek közül néhány megnézni, ha éppen házasodni készülsz. Talán rájössz, hogy nem szabad túlstresszelni a dolgokat, mert bármennyire is igyekszel egy két dolog, biztosan nem úgy lesz, ahogyan tervezted, hiszen semmi sem tökéletes. Ha ezt el tudod fogadni, akkor biztos, hogy életed egyik legszebb napja lesz számodra is és a meghívottak számára is. Ajánlom ezt a cikket azoknak is, akiknek valamilyen ismerőse/barátja/rokona éppen most készül eljegyezni a barátnőjét, vagy éppen most készül házasságra lépni valakivel. És persze azoknak is, akik imádják az esküvőket, mert vannak ilyenek, én is ismerek néhányat :) Valószínűleg ezért ihleti meg a téma újra és újra a filmes szakmát is... na nézzük akkor szép sorjában.

523520_329276467155754_1602039945_n.jpg

Mesezene

Miután egy pár egyik vagy mindkét tagja úgy dönt, hogy új szintre emelik a kapcsolatukat: azaz a fiú megkéri a lány kezét, a lány pedig igent mondd, nos azután még nem áll meg az élet. Sőt... A bonyodalmak sokszor akkor kezdődnek és most (jó esetben) nem az érzelmi dolgokról beszélek, hanem a szervezés, a családdal való elfogadtatás stbstb.

Teendők a menyasszonyok és vőlegények számára:

Step 1: Felkészítő tanfolyam

  • Nászfrász [2007]

Ha templomi esküvőt is szeretnénk, akkor mindenképp el kell végezni egyfajta felkészítő tanfolyamot, ami egyébként nem teljesen olyan, mint Frank tiszteletesé (Robin Williams). Ez inkább hasonlít egyfajta túlélő táborhoz és higgyétek el, hogy csak a legjobb párosok vészelik át a furcsa megpróbáltatásokat.

naszfrasz.jpg

  • Én és a hercegem 2. - A királyi esküvő [2006]

Ha a leendő férj egy uralkodó vagy egy trónörökös, esetleg egy herceg, akkor érdemes utána nézni a törvényes kereteknek, nehogy úgy járjatok, mint Paige és Edward, akiknek majdnem meghiúsul az esküvőjükről szövögetett álmuk, hiszen csak egyikőjük kékvérű...

1699.jpg

Step 2: Kérjük fel a barátnőinket koszorúslánynak!

  • 27 idegen igen [2008]

Katherine Heigl azaz Jane már már természetesnek veszi, ha részt kell vennie egy esküvőn, mint nyoszolyó lány, hiszen nem először csinálja, hanem sokadszorra. konkrétan már 27 szebbnél szebb(?) ruha díszeleg a szekrényében, ám most a húgát kell férjhez adnia, ráadásul a titkos szerelméhez..

Step 3: Mindig legyen egy B terved!

  • Amerikai Pite: Az esküvő [2003]

Egyszer mindenkinek bekötik a fejét, ez történik Jimmel is, aki elveszi a kissé lökött, "zenetáboros" lányzót, Michellet és szeretné, ha minden a legnagyobb rendben menne és a világ legszebb napját élhetné át a szerelmével. A dolgok azonban nem ilyen egyszerűek és Jimnek számos problémával kell megküzdenie, de szerencsére a barátainak mindig van egy B terve, így nagy nehézségek árán, de egész jó végeredmény születik.

  • A csajok háborúja [2009]

Emma (Anne Hathaway) és Liv (Kate Hudson) gyermekkoruk óta barátnők, nincs titkuk egymás előtt, még az esküvőről is ugyanazt gondolják. Arra azért ők sem számítanak, hogy ugyanarra a napra, ugyanarra a helyszínre sikerül szervezniük mindent. A kínos baki persze betesz a barátságnak, és kitör a háború.

  • Csapnivaló mennyegző [2006]

Az is előfordulhat, hogy a menyasszonynak el kell utaznia nem sokkal az esküvő előtt, amit ráadásul Karácsonykor szeretnének megtartani. A leendő férjnek ilyenkor egyedül kell szerveznie, intézkednie, döntéseket hozni, ami Bennek nagyon rosszul megy...

c311.jpg

Step 4: vendéglista összeállítás, avagy kiket hívjunk meg az esküvőre?

  • Mamma mia [2008]

Sophie (Amanda Seyfried) éppen feleségül kíván menni élete szerelméhez és szeretné ezt megosztani az édesapjával is. A bökkenő csak az, hogy a férfival még soha életében nem találkozott. Édesanyja (Meryl Streep) naplóiból megtudja, hogy három férfi is szóba jöhet, így nem cicózik és mindet meghívja. A filmről már korábban írtam Nektek.

  • Margot az esküvőn [2007]

Talán a rokonságból nem kell meginvitálni mindenkit, főleg, ha mondjuk a testvérünk egy kissé furcsa, neurotikus figura, mint Margot (Nicole Kidman). A nő megvan róla győződve, hogy húga nem a megfelelő férfihoz akar hozzámenni. A férj jelöltet egyébként Jack Black alakítja.

margot az eskuvon.jpg

  • Rachel esküvője [2008]

Vélhetően az sem túl szerencsés, ha a testvért 10 év után kiengedik a rehabról és éppen az esküvő megszervezésének kellős közepébe csöppen. Kym (Anne Hathaway) öntörvényű, nagyszájú lány, aki kellőképpen felforgatja a családot.

384909.jpg

  • Lagzi randi [2008]

Akkor sem túl szerencsés meghívni a testvért, ha az éppenséggel a násznagy exe. Kat éppen féltestvére esküvőjére készülődik, mikor megtudja, hogy a ceremónia násznagya, az ő volt párja lesz. Így tehát nem marad más választása(?), mint felbérelni valakit, hogy játssza el az ő kísérőjét. A filmről Enbee írt Nektek.

  • Már megint, te? [2010]

Kezdem azt hinni, hogy a testvérek okozzák vagy okozhatják a legtöbb fejtörést az ifjú párnak, mert itt is erről van szó. Marni (Kristen Bell) éppen bátyja esküvőjére tart hazafelé, amikor szembesül vele, hogy a testvére nem mást kíván nőül venni, mint az ő gimis ellenségét. Kitör a háború... A filmről olvashattok itt.

Ha úgy érzed túl sok neked, fogadj fel esküvőszervezőt:

  • Szeretném, ha szeretnél [2001]

Mary azaz Jennifer Lopez számtalan esküvőt lebonyolított már, így szinte hivatásszerűen felismeri a szerelmet. Az ő életében, valahogy mégsincs jelen a Nagy Ő, ám ekkor valaki megmenti őt, egy száguldó szemetestől.

szeretnem_ha_szeretnel_plakat_nagy.jpg

Most nézzük a dolgot egy kicsit más szemszögből, hiszen az esküvő nemcsak az ifjú párnak óriási dolog, hanem az örömszülőknek is...

Hogyan dolgozzuk fel, hogy a kislányunkból hamarosan feleség lesz?

  • Az Örömapa [1991]

Steve Martin azaz George egy kicsit(?) kiakad amikor megtudja, hogy az ő pici lányát valaki eljegyezte és éppen az esküvőjüket és a közös életet tervezgetik. Nagyon nehezen tudja feldolgozni, hogy a lánya immáron felnőtt és kezdetben megpróbálja megakadályozni a frigyet, de aztán ő maga segít kibékülni a fiataloknak. Ráadásul hatalmas esküvőt is szervez, vagy inkább szerveztet egy kissé érdekes figurával. Minden "lányos" apukának kötelező darab :)

172486.jpg

  • Vejedre ütök [2004]

Jack (Robert de Niro) az exCIA ügynök nagy nehezen befogadta a bizalom körébe kislánya (Teri Polo) újdonsült pasiját (Ben Stiller). Most pedig már az esküvő gondolatával kell megbirkózni, ráadásul a vőlegény szülei is elég furcsa lények, legalábbis Jack kissé (?) konzervatív személyisége szerint.

3690.jpg

  • Bazi nagy görög lagzi [2002]

Az is felvethet problémákat, ha az ember lánya más nemzetiségű akar hozzámenni, főleg, ha a lány családja bizony nagyon is hagyománytisztelő. Toula (Nia Vardalos) szülei már már azt hiszik, hogy a lányuk örökre egyedülálló marad, ám a lány ekkor megismer valakit. A család kezdetben nagyon örül, de az apa már kevésbé, amikor megismeri Iant, aki vérbeli amerikai. Egyébként a film akkora siker volt, hogy készült Bazi nagy török lagzi és bazi nagy amcsi lagzi is...

bazi-nagy-gorog-lagzi.jpg

Persze nemcsak az édesapáknak nehéz, az anyukák úgy érzik, hogy elveszítik a kisfiukat:

  • Anyád napja [2005]

Violát (Jane Fonda) hirtelen rúgják ki az állásából, ami rendkívül kiborítja, de úgy érzi legalább ezután többet foglalkozhat a fiával. A baj csak az, hogy a fiú éppen most ismeri meg a Nagy Ő-t, Charliet (Jennifer Lopez) és már az esküvőt tervezgetik. A kedves mama minden eszközt bevet, hogy szétválassza őket, de higgyétek el a lányt sem kell félteni.

Amikor már közel a nagy nap...

Szerencsére létezik egy hagyomány, amely megenged egy nagy"ereszdelahajamat" típusú bulit, a leendő férjnek és feleségnek, még a boldogító igen kimondása előtt:

Legénybúcsú

  • Másnaposok 1. és 2.

A mostanra filmklasszikussá váló Másnaposok egyértelműen bemutatja milyen nehéz is az életet a férfiembernek, hiszen meg kell szerveznie a barátainak a legjobb, és felejthetetlen emlékű legénybúcsút, hiszen ez az utolsó nap, amikor az ifjú férj utoljára(?) féktelenül bulizhat. Az első részben Justin Bartha fejét kötik be, és el is veszítik. A másodikban Ed Helms a vőlegény, amikor a még kiskorú leendő sógorát veszíti el a banda...

  • Spancserek [2009]

Előállhat az a helyzet is, hogy megtalálod a Nagy Ő-t, megkéred a kezét, és ekkor szembesülsz vele, hogy nincs, aki legénybúcsút szervezzen Neked, mert nincsenek barátaid. Peter is így jár, nem marad más választása, mint toborozni egy barátot magának. A filmről korábban mi is írtunk már.

Lánybúcsú

  • Koszorúslányok [2011]

A pasik után jöjjenek a csajok is, hiszen nekik is jár egy utolsó(?) fergeteges buli a nagy nap előtt. Annie (Kristen Wiig) elhatározza, hogy elképesztően, lehengerlően jó bulit fog szervezni a barátnőjének, ám a dolgok szép lassan kicsúsznak a kezéből és minden a feje tetejére áll. A filmről én is beszámoltam Nektek akkoriba, mikor magam is egy lánybúcsú megszervezésén ügyködtem.

Van aki berezel a közelgő eseménytől:

  • Oltári nő [1999]

Azt mondogatták anno, hogy a Micsoda nő folytatásaként készül majd ez a romantikus vígjáték, de igazából maximum a két főszereplő jelenti a közös pontot. Ők Julia Roberts és Richard Gere. De térjünk vissza a tárgyra, azaz a menyasszonyra, aki folyton megtorpan, mielőtt az oltárhoz érne, sarkon fordul és kifut a templomból. Éppen erről a már már hírességnek számító hölgyről próbál cikket írni Ike is, ám a dolog úgy sül el, hogy ő maga is beleszeret a lányba.

d83dbe9d24f7faaa735669379c779905.jpg

A ceremónia megkezdődik...

Akinek valami hozzá szólni valója van, az most tegye fel a kezét:

  • Álljon meg a nászmenet: [1997]

Julia Roberts bizony felteszi a kezét, amikor a legjobb barátja éppen nőül készül venni egy szinte tökéletesnek mondható lányt, akit Cameron Diaz alakít. Julianne úgy érzi, hogy számára Michael a nagy Ő, ezért valamiféle személyes támadásnak éli meg a közelgő esküvőt. Ráadásul anno fogadást kötnek, hogy ha egy bizonyos korig nem találnak párt, akkor majd összekötik az életüket. Ez az időpont vészesen közeleg, ám ekkor lép Michael életébe a szőke szépség(?). Julianne persze mindent megpróbál, hogy megakadályozza az esküvőt.

alljon_meg_a_naszmenet_poster.jpg

  • A boldogító talán [2008]

Egy másik filmben Patrick Dempsey azaz a Grace Klinika McCsábítója ébred rá, hogy unja már a nőket habzsoló életet és amikor legjobb barátja, aki egy csinos nőci (Michelle Monaghan) elutazik egy hosszabb üzleti útra, Tom ráébred, hogy szerelmes a lányba. Elhatározza hát, hogy amint a nő visszatér a városba, megkéri a kezét, ám a baj az, hogy Hannah közben megismert valakit, akivel már már az esküvőt tervezi. Kínos... Érdekesség, hogy a leendő vőlegény is Grace Klinikás orvos, Kevin McKidd, azaz Owen Hunt.

A lagzi:

  • Ünneprontók ünnepe [2005]

Két jó barát közös hobbit űz, Owen Wilson és Vince Vaughn csak és kizárólag azért járnak el ismerőseik és ismeretlenek esküvőjére, hogy csajokat szedjenek fel. Ám a fagyi visszanyal és egyikőjük (vagy mindketten?) szerelmes lesz...

4060.jpg

A nászút:

  • Agyő, nagy Ő! [2007]

Az is előfordulhat, ami szegény Ben Stillerrel, ebben a filmben, hogy a talán kissé elhamarkodott esküvő után, a nászúton derül, ki hogy a feleségünk egy kicsit furcsa teremtés. Ennél is rosszabb, ha ezen a bizonyos úton ismerjük meg az igazi Nagy ő-t...

Biztosan maradtak ki filmek a felsorolásból és nagyon örülnék, ha írnátok még párat az én listámhoz :)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr414644009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása