Cassandra Clare - Bukott angyalok városa
2012. július 08. írta: enbee

Cassandra Clare - Bukott angyalok városa

Sebastian és Valentine halott, Clary és Jace végre boldog együtt, Luke-nak sikerült meghódítania Jocelynt, Alec is beadta a derekát Magnusnak, és Simon is szerzett magának barátnőt, méghozzá kettő egyszerre! Oké, ha nem is tökéletes ez a felállás (ejnye-bejnye Simon), azért a lezáráshoz tökéletes. Lenne, ha Cassandra Clare nem hagyott volna nyitva egy kiskaput. Nevezzük nevén a gyereket: nincsen meg Sebastian holtteste. Ezzel már lehet valamit kezdeni.

bukott_angyalok_varosa.jpg

Árulkodó a borító, amin Clary látható (Jace Morgenstern gyűrűjével) és Simon. A Bukott angyalok városának ők a legfontosabb szereplői. Clary története a viszonylag egyszerűbb, ezért kezdjük vele.

A leadben már említettem, hogyan ért véget az Üvegváros, így hát gondolhatnánk, hogy Clary és Jace között minden rendben, hatalmas a boldogság. A lány részéről ez így is van, ám a fiút fura álmok gyötrik. Az odáig normális, hogy éjszakánként Jace álmában egyre közelebb kerül Clary-hez, de amint a fiatalok belemelegednének a dologba, Jace megtámadja Clary-t. Ezek után már-már érthető, miért kerüli Jace a barátnőjét. Clary-nek is kezd szemet szúrni a dolog, de mivel Jace nem beszél az őt gyötrő kétségekről (az mennyire nem lenne már férfias), így Clary-nek saját megoldással kell előrukkolnia, ami meg persze mindig abban végződik, hogy Jace megunta őt, Jace nem szereti őt, Jace szakítani akar vele.

Jace hiába tesz meg mindent, hogy elkerülje Clary-t, amikor meghallja, hogy a lány az intézetben van, mert egy magányos akcióban megsérült, akkor fejt veszve rohan hozzá. Persze Clary-nek nagyjából a fáradtság a legnagyobb baja, de amikor meglátja Jace-t, akkor ez a problémája is gyorsan elillan. A párocska hamar meghitt hangulatba kerül, Clary ruhái pedig hirtelen a földön találják magukat, de mielőtt még a fehérnemű is lekerülne a lányról, elég durva dolog történik: Jace megvágja őt egy késsel. Szegény Clary nem érti, mi történik, Jace meg annyira kibukik azon, amit tett, hogy mindent elárul a lánynak az álmairól, és a jelentésük miatti félelmeiről. Clary azonban új opcióval áll elő. Mi van, ha Jace "késztetése" nem Valentine nevelése miatt van, hanem azért, mert valaki, aki nagy erővel rendelkezik, belepiszkál a fejébe? A párocska az új ötleten fellelkesedve elcsattog szépen a Néma Városba, hogy a testvérek segítségét kérjék.

E közben Simon... Csúnya-csúnya Simon! A vámpír meglepően ügyesen menedzseli az életét, és sikerül Maia előtt titokban tartania, hogy Isabelle-lel is randizgat, illetve viszont. Nem kis teljesítmény. Nem mintha ez a kis szervezkedés nem lenne magában elég izgi, még valami történik Simonnal: fura alakok rátámadnak az utcán. A fiú Clary rúnájának köszönheti, hogy könnyen megúszta a dolgot, de amikor másodjára is ugyan olyan "egyenruhájú" alakok támadnak rá, akkor Simon kénytelen elgondolkodni azon, hogy már az első eset sem egy egyszerű rabló támadás volt. Ezen kívül sürgeti az idő is, hogy választ adjon Camille ajánlatára, mi szerint csatlakozzon a köreihez. Még ha volna is kedve Simonnak a nő mellé állni, amikor kiderül, hogy valószínűleg a vénséges vámpír áll a megölt Árnyvadászok titokzatos ügyének hátterében, a vámpírunk hamar döntésre jut, és a vámpírok helyett a nephilimek oldalára áll. Segít nekik, hogy elfogják Camille-t.

Persze Simonnak még a vámpírsággal, és a barátnő dologgal is meg kell birkóznia, ráadásul mindkét fronton vesztésre áll. Maia és Isabelle tudomást szereznek egymásról, tehát Simonra tényleg igaz, hogy két szék közül a földre ült... A folyton változó nevű zenekar pedig új énekest kap, méghozzá egy vérfarkas, Jordan személyében, aki összebútorozik a mi kis vámpírunkkal, és nem mellesleg megmenti őt élete (halála?) legnagyobb hibájától: hogy szárazra szívja Maureent. Aprócska részlet kérdés, hogy Maureen végül meghal, mert valaki titokzatos rosszfiú elrabolja Simon "barátnőjét", de mivel Clary, Maia és Isabelle is jól van, Simont hidegen hagyja a fenyegetőzés. Egészen addig, amíg Maureen hullája átvágott torokkal elő nem kerül...

Na jó, elég a mesélésből. Jöjjön a vélemény. Tökéletesen lenyugtatott kíváncsisággal meg lettem volna a Bukott angyalok városa nélkül! A gonosz meghalt, a jók boldogak - mi kellhet még egy sorozat lezárásához? Cassandra Clare viszont nem tudott lemondani a sorozatáról, úgyhogy nyitva hagyta a már említett kiskaput, és azon a szálon elindulva megírt még egy könyvet. Ezzel még békében tovább tudnék élni, bár egy novellának jobban örültem volna a majdnem négyszáz oldalas regény helyett, ha az írónő nem feszegetné tovább az egyébként sem laza húrt. Igen, jön még KÉT kötet a gyűjteménybe! A City of Lost Souls májusban jelent meg Amerikában, a záró kötet - City of Heavenly Fire - pedig 2014. márciusára van ütemezve. Vagy hát ki tudja, hogy a hatodik kötet tényleg pontot tesz-e Clary, Jace és a többiek történetének végére?! Szerintem még maga Cassandra Clare sem...

Ettől eltekintve a történet maga nem rossz. Persze nem is izgalmas, és kicsit laposabb, mint amire az ember számított az első kötetek alapján, de lehet, hogy ezt csak azért érzem így, mert mint nyilván kiderült számotokra, nagyon nem tetszik, hogy az írónő nem volt képes befejezni a sorozatot. Az azért szerintem elég sokat mond, hogy már-már kényszeríteni kellett magamat arra, hogy a kezembe vegyem a könyvet, és folytassam az olvasást. Jó pontot nem tudok kiemelni. Szép a borítója? Még ez sem kifejezetten igaz, mert az eddig jellemző eltérő szín a Bukott angyalok városa esetében nem is tér el annyira az őt megelőző kötetétől.

Hogy ne túl negatív érzésekkel hagyjam magára ezt a posztot, megemlíteném, hogy folynak A végzet ereklyéi  film előkészületei, és Clary (Lily Collins), valamint Jace (Jamie Campbell Bower) mellett már Isabelle is "elkelt": a karakteres Árnyvadász lányt Jemima West fogja alakítani, akit talán a Borgiákból ismerhettek. A forgatókönyvet egyébként a Pretty Little Liars-t jegyző I. Marlene King, valamint a nem túl tapasztalt Jessica Postigo követte el, a rendezői szék pedig Harald Zwartnak jutott, aki legutóbb A karate kölyök 2010-es feldolgozásán dolgozott. Maradjunk annyiban, hogy a filmet jobban várom, mint az Elveszett lelkek városát...

A Bukott angyalok városa a 2012-es várólistámon szerepel. A folytatás nem lesz rajta a 2013-as listámon, ez már most 100%.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr754636429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása