Hart of Dixie és Revenge pilot
2011. szeptember 29. írta: enbee

Hart of Dixie és Revenge pilot

Az előző (krimis) pilot mustrán sikerült kemény két egész, és egy negyed sorozatról élménybeszámolnom, úgyhogy ezúttal is folytatni fogom ezt a remek "szokást", már amennyire lehetséges. Csakhogy. Nem néztem olyan első részt, ami alul tudta volna múlni a Prime Suspectet, és képzeljétek el, amikor elkezdtem valamit nézni, sikerült kitartanom egészen a végéig! Na nem volt olyan nehéz dolgom, mert a Hart of Dixie és a Revenge is bőven az élvezhető tartományban mozgott.

Hart of Dixie

 A Hart of Dixie főszereplője, Zoe Hart (Rachel Bilson) egy poros alabamai kisváros egyik (a kettőből) családi orvosa. Nem mintha erre vágyott volna... Az apja nagymenő szívsebész, és az enyhén apa komplexusos fiatal lány minden vágya, hogy példaképével dolgozhasson, amiért mindent meg is tesz. Kiválóak az eredményei, valami mégis hiányzik. Ironikus módon pont a szíve. Mert hogy Dr. Zoe a betegeiben nem látja az embert, csak az esetet - ezért lemarad az előmeneteléhez szükséges ösztöndíjról. Főnöke azt parancsolja tanácsolja, hogy egy évig praktizáljon családi orvosként, és szerezze meg a hiányzó készségeket.

Ez még nyilván nem magyarázza, hogyan került Zoe New Yorkból BlueBellbe. Igazából négy évvel korábban történt, hogy a frissen végzett doktornő diplomaosztóján megjelent egy alabamai orvos, bizonyos Dr. Harley Wilkes (Nicholas Pryor), aki elhívta Dr. Hartot, hogy praktizáljon vele. Zoe enyhén lekezelően vissza utasította az ajánlatot, ám azóta is rendszeresen kapott képeslapokat Dr. Wilkes-től, és nem látván más esélyt az ösztöndíj elnyerésére, Zoe végül úgy dönt, hogy egy évre délre költözik, hogy megszerezze azt a bizonyos hiányzó erényt.

Persze nem a kánaán várja Alabamában, hiszen kiderül, hogy Dr. Wilkes már hónapokkal korábban meghalt, és a város másik orvosa, Dr. Breeland (Tim Matheson) minden erejével azon van, hogy kiebrudalja a lányt. Ebben segítségére van az elbűvölő lánya, Lemon (Jaime King) is, akinek más oka van arra, hogy Zoe távolabb kerüljön BlueBelltől. Az okát úgy értem, hogy okai. Egyrészt a vőlegénye (George Tucker - Scott Porter), akinek szemmel láthatóan bejön a fiatal doktornő, illetve a városka polgármestere (Lavon Hayes - Cress Williams), aki főbérlője és barátja Zoe-nak, és gondolom én szeretője Lemonnak. Legalábbis az első rész alapján úgy néz ki.

Zoe egyébként beadná a derekát, és készül haza költözni New Yorkba, de újdonsült asszisztense (Emmeline Hattenbarger - Nancy Travis) közli vele, hogy Dr. Wilkes miért is "üldözte" őt ajánlatával négy hosszú éven át. Harley Wilkes volt Zoe Hart édesapja. Hát igen, ennyit a hazautazásról!

A sorozatot már beharangoztam anno az upfrontoknál, és az igazat megvallva, azóta vártam, hogy vééégre szeptember 26-a legyen, mert annyira tetszett - első sorban - a sorozat plakátja. És most lehet bírálni az izlés(telenség)emet, de nekem tetszett. Kicsit kevésbé volt humoros, mint vártam, de különben pontosan olyan volt az egész pilot, mint a plakát: egyszerű, de tiszta, egy kis déli bájjal fűszerezve. Sok morgolódást láttam a neten arról, hogy mennyire elferdített déli képet rajzol a Hart of Dixie, és hogy Rachel Bilson mennyire hiteltelen orvosnak ("még a szakzsargont sem tudja rendesen kiejteni"), de ez nem egy dokumentumfilm! Ha az lenne, akkor Zoe soha az életben nem jutott volna le délre, hanem apuci segítségével talált volna magának valami puccos helyet, ahol letudhatja az egy éves "büntit". Azt pedig nyilván nem tudom átérezni innen, Magyarország közepéről, hogy miért/mennyire offenzív a sorozat az alabamaiak számára, de nekem a Hart of Dixie alapján az jött át, hogy az ottaniak határozottak, kiállnak saját magukért, és a városukért, és szeretik a délt, mindenek felett. Ez tényleg annyira sértő lenne?

Revenge

Southamptont már ismerhetjük rengeteg sorozatból - ide költöznek ki a gazdagok (főleg New Yorkból és környékéről) a nyári meleg elől pár hónapra. A fiatal Emily Thorne (Emily VanCamp) is így tesz, de ő első sorban nem a meleg elől menekül, hanem a végzete felé rohan. A pilot legelején csak annyit tudunk róla, hogy őt egyedül a bosszú érdekli, illetve hogy az eljegyzési partiján meggyilkolják a vőlegényét, Danny Graysont (Joshua Bowman). Aztán azt is megnézhetjük, hogyan fajult el idáig a helyzet.

A visszaemlékezés ott kezdődik, hogy Emily öt hónappal korábban kibérel egy házat, ami történetesen pont Hampton "királynőjének", Victoria Graysonnak (Madeleine Stowe) a közvetlen szomszédságában van. Emily először egy partin találkozik hivatalosan Victoriával (hála Ashley-nek [Ashley Madekwe], aki egy személyben Victoria asszisztense és Emily barátnője is), és abban abszolut biztosak lehetünk, hogy Mrs. Grayson számára emlékezetes marad a kis Emily: egyrészt mert lebuktatja a legjobb barátnőt, Emily házának tulaját (Lydia - Amber Valletta), hogy viszonya van Mr. Graysonnal (Henry Czerny); másrészt pedig mert láthatóan kezd valami kibontakozni a lány, és az idősebbik Grayson gyerek, Daniel között. Egyik sem jó pont Victoriánál. Bár Emily nem is nagyon törekszik arra, hogy összebarátkozzon az asszonnyal, éppen ellenkezőleg. Tönkre akarja őt tenni. És úgy tűnik, hogy jó oka van rá.

Emily valódi neve ugyanis Amanda Clarke volt, és abban a házban lakott kiskorában az édesapjával (David Clakre - Marc Blucas), amit most álnéven kibérelt. Míg nem egy nap kommandósok törtek rájuk, és az apját elhurcolták, majd pedig börtönbe zárták. Amanda/Emily árvaházba, és később talán javítóba is került, ahonnan 18 éves korában "szabadult" (nem igazán derült ki a pilotból), és csak akkor tudja meg, hogy az addig általa is gyilkosnak hitt apja ártatlan volt, és pár hónappal korábban meghalt. Emily Thorne azért költözik Hamptonba, hogy bosszút álljon David Clarke-ért azokon, akik tönkretették őt és a családját. A hadjárat középpontjában az apja szeretője, Victoria Grayson áll... Akkor hogy lehet az, hogy mégis Danny hal meg, akinek nyilván semmi köze nem volt ahhoz, ami Daviddel történt?

Nem tudom, ki olvasta azt, hogy mit írtam itt a Homeland-nél - hát kicsit ez az érzésem a Revenge-dzsel kapcsolatban is. Túl sokat elárult már a pilotban. Már csak attól félek, hogy ebben a sztoriban nincs annyi potencia, mint a másikban, és az egész sorozat ellaposodik egy egyszerű kis adok-kapokká. Bár Madeleine Stowe elárulta, hogy A gyilkossághoz igazából majd csak a 13. részben jutunk el, és addig azért van még műsoridő, amit fel kell tölteniük a készítőknek valamivel, márpedig a csatornák nem fognak rakat pénzt kifizetni 11x40 felesleges percért. Szóval: bár a Revenge egy lányos kis sorozatnak tűnik, de ha az írók (akiknek a Tuti gimi, a Las vegas, a Providence, a My Generation és a Ments meg! mellett olyan sorozatokban is benne van/volt a kezük, mint a Maffiózók, a Detorit 1-8-7, a Jericho és a Haven) belendülnek, akkor meg tudják kavarni úgy a szálakat, hogy a férfi nézők számára is vonzó legyen a sorozat, és nem csak Emily VanCamp miatt. Sok sikert nekik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr443265096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása