Krimis pilot körkép
2011. szeptember 25. írta: enbee

Krimis pilot körkép

Be kell valljam, hogy bár nagyon szeretem a krimiket, de egyáltalán nem értek hozzájuk. Nagyon-nagyon objektív, szakmailag megalapozatlan vagyok, helyenként megmagyarázhatatlan következetlenséggel súlyosbítva - mint a legrosszabb fajta amatőrök általában. Na ennek fényében értékeljétek azt, hogy a most következő három pilotból az egyiket nagyjából csak a negyedéig voltam képes megnézni...

Homeland

Carrie (Claire Danes) CIA-s közel-keleti elemzőként dolgozik először terepen Irakban, majd az USA fővárosában, Washingtonban. Az utolsó bagdadi fülese arról szólt, hogy egy amerikai katona átállt a másik oldalra, amit a nő nem vesz túl komolyan, egészen addig, amíg csak hírt nem kap Brody őrmesterről, aki tengerészgyalogos volt, és nyolc évvel korábban tűnt el, a társával együtt, terepen. Most viszont egy rajtaütés során előkerült - élve!

Az őrmestert nagy csinnadrattával hozzák haza, igazi hősként tekint rá mindenki, kivéve Carrie-t. Ő iszonyat paranoiás, és minden áron ki akarja deríteni, hogy Brody tényleg hős-e, vagy inkább áruló? Önszorgalomból bepoloskázza a férfi lakását, és éjjel-nappal figyeli Brodyt, ami érthető módon teljesen kiveri a biztosítékot a főnökénél (Mandy Patinkin). De csak amíg meg nem látja, hogy mit talált Carrie...

Nagyon tetszik a sorozat alapötlete, mert nagy összeesküvős, mindenkit belekeverő és leleplező történet kerekedhet belőle - remélem így is lesz. A pilot azonban nem volt túl meggyőző, kicsit hamar elárult olyan dolgokat, amik később nagyobbat üthettek volna. Viszont ez azt is jelentheti, hogy akkora hatalmas fordulatok lesznek még, hogy ezek a morzsák csupán aprócska porszemek voltak a gépezetben! Ha tényleg így lesz, akkor tuti kis évad elé nézünk. Még úgy is, hogy Carrie-ből egy mentális problémákkal küzdő frusztrált nőszemélyt csináltak, akinek valahogy még a CIA (!) elől is sikerült eltitkolnia, hogy gyógyszereket szed a "bajára".

Person of Interest

Szeptember 11-e után New Yorkot bekamerázták, bemikrofonozták teljes mértékben. Egy program figyeli a bejövő információkat, amiket összesítve képes arra, hogy kiszűrje a veszélyes cselekményeket, és így megakadályozhatóvá válnak a 2001-eshez hasonló tragédiák. Csak hát ez a nagy testvér képes az apróbb dolgok előre jelzésére is, nem csak a tömeges katasztrófákéra. Ezek a "lényegtelen" infók sajnos a kukában végezték - eddig.

A férfi, aki a rendszert tervezte (Mr. Finch - Michael Emerson), "beszervezi" maga mellé egy ex-katonát (John Reese - James Caviezel), akinek egyáltalán nincs mit veszítenie. Már csak annyi a bibi, hogy a rendszer nem ad túl sok infót arról, hogy kit, mitől, mikor kell megmenteni. Hogy ne legyen feltűnő a leech, csak egy főszereplő TB számát tudják Reese-ék. A pilotban a szerencsés (?) kiválasztott egy ügyészhelyettes nő, akinek úgy tűnik, hogy mocskos zsaruk vannak a nyomában. Mr. Finch és Reese mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi van a háttérben, mert csak így tudják megmenteni egy ártatlan ember életét. Csupán az a kérdés, hogy ki is az a megmentendő ártatlan ember? Az ügyészhelyettes az áldozat, vagy a főkolompos?

A pilot producere J.J. Abrams, az írója (és a sorozat kitalálója) pedig Jonathan Nolan. Most komolyan, kell ennél többet mondani? Szerintem ők ketten tökéletes indokkal szolgálnak mindenki számára ahhoz, hogy adjanak egy esélyt a Person of Interestnek. Szóval nézzétek meg. És ha nem tetszik, akkor még mindig abba tudjátok hagyni.

Prime Suspect

Sok-sok rendőrnőt látunk a tévében hétről hétre, a legtöbbjük meglehetősen "tökös". Na ilyen Jane Timoney (Maria Bello) detektív is. Csak amíg a többieket általában elismerik a kollégái, addig Jane-nek, ahol csak lehet, keresztbe tesz mindenki. Például nem engedik ügyekhez jutni, csak kuli munkát bíznak rá, a véleményét meg sem hallják, és folyton a magánéletével piszkálják. Már ha hozzá szólnak. Jó, hát ehhez hozzá tartozik, hogy Jane személyisége sem tűnik egyszerűnek, de kérdés, hogy tényleg kiérdemelte-e a kollégái kiközösítését? Elnéznék neki a dolgait, ha nem nő, hanem pasi lenne? Vagy nem is a magánélete a probléma?

A lead után nem nehéz kitalálni, hogy ez az a remekmű, amit nem néztem végig. Konkrétan a tizenharmadik percben hagytam abba, miután Jane megmutatta a páncélszekrényt Matt exének. Könnyen lehet, hogy ez után indult be a show, de ezt én már nem fogom megtudni. Gyanítom soha. Még Maria Bello kedvéért sem. Mert ahhoz újra végig kéne nézni az első rész legelejét, amihez tényleg semmi kedvem. Első számú gyanúsított nélkül fogok meghalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr663253741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása