Kisasszonyok - Little Women (1994)
2011. május 21. írta: Szilvásgombóc

Kisasszonyok - Little Women (1994)

Amikor azt mondják kosztümös romantikus lányregény rögtön mindenkinek Jane Austen jut az eszébe. Nekem is. Habár az első ilyen lányregény amit olvastam, az nem Jane Austen, hanem Louisa May Alcott egyik legnépszerűbb romantikus regénye, a Kisasszonyok volt. Nagyon tetszett, így nyúltam is a következő kosztümös könyvért, na igen az már Jane Austen volt. De maradjunk az első élménynél, a négy March lány történeténél, melyből 1994-ben filmes adaptáció is készült, nem is akármilyen szereplőgárdával…

 

A történet a négy March lányról szól, akik elég szűkös anyagi helyzetben élnek, egyetlen megoldás anyagi problémáikra, ha sikeresen mennek férjhez. A lányok tisztában vannak ezzel, ám mindemellett mindent megtesznek, hogy a család jövedelmét növeljék. Élik életüket, várják haza apjukat a háborúból, segítik anyjukat és közben barátságokat kötnek, idővel pedig szerelmek szövődnek. Könyvben és filmben egyaránt izgalmas és fordulatos történet.

Szereplők

- Margaret "Meg" March (Trini Alvarado) a legidősebb testvér, és talán a legcsinosabb is, minden vágya, hogy egyszer igazi hölgy lehessen.

- Josephine "Jo" March (Winona Ryder) a lázadó, locsi-fecsi, ám kissé esetlen lány, író szeretne lenni.

- Elizabeth"Beth" (Claire Danes) a tizenhárom éves érzékeny és törékeny beteges lány, aki a legjobban a muzsikát szereti.

- Amy March (Kirsten Dunst) kedves és gyönyörű, igazi szőke kislány.

- Marmee March (Susan Sarandon) a lányok anyukája, aki kemény munkával teremti meg a mindennapi betevőre valót, és közben nagy gonddal, szeretetben neveli gyermekeit.

- Theodore
"Laurie" (Christian Bale) művelt és jóképű szomszéd, aki hamar a lányok barátja lesz. Az idő múlásával pedig két March lányt is elvarázsol.

 

A March család életébe karácsonykor csöppenünk bele, szükségben élnek, de nagyon szeretik egymást a nagy nehézségben is. Rég látott ételek vannak Karácsony reggelén, az asztalon, ám a lányok továbbadják annak, aki nagyobb a szükségben él.
Meg és Jo egy karácsonyi partira hivatalosak, ahol Jo megismerkedik Laurieval, a szomszédban lakó művelt és csinos fiúval. Hamar barátság szövődik kettejük között, fivérükké fogadták őt, bevették a színi társulatukba. Byron úr (Laurie tanítója) szemet vet Megre, a színház estéjén. A színházba Amyt nem viszik magukkal és Jo azzal hagyja otthon, hogy tanuljon és ne duzzogjon. Ám a lány bosszúból tűzre vetette Jo féltett kéziratait. Jo haragja azonnal elszáll, amikor kishúga életveszélybe kerül, beszakad alatta a tó jege.
 
Lauriet felvették a Harvardra Jo nagyon szomorkodik, amiért elveszíti barátját, és persze irigykedik, mert a fiú olyat tanulhat, amit ő nem. Engesztelésül Laurie egy titkot árul el a lánynak egykori tanítójáról és Megről…
 
Távirat érkezik a háborúból, a March lányok apja megsebesült, így anyjuk magára hagyja a lányokat és férjéhez utazik. Így minden teendő Jora, Megre, Bethre és Amyre marad, ám amikor Beth skarlátos lesz, minden összeomlani látszik. Ám, mint ahogy az lenni szokott az anyai gondoskodás csodákra képes.
 
Négy évvel később Laurie végzős a Harvardon így komoly tervei vannak az immár felnőtt férfinak. Megkéri Jo kezét, ám a lány kikosarazza. Az elkeseredett lány útnak indul, hogy megtalálja önmagát, New Yorkban. Eközben Laurie Londonban, Amy pedig Franciaországban tanul művészetet.
 
Jo a nagyvárosban megismerkedik Friedrich professzorral, aki segít neki az írásban és bevezeti a nagyvilági életbe. Jo és Friedrich hajba kapnak, a professzor engesztelésül operába viszi a lányt, ahol a színfalak mögött elcsattan az első csók. Mindeközben Laurie és Amy ismét találkoznak Franciaországban.
 
Beth állapota tovább romlik (sosem gyógyult fel teljesen skarlát után), nem lehet tudni mi lesz vele. A család reménykedik, az orvosok viszont már nem tehetnek semmit.
 
Laurie, amint értesül Beth haláláról (Jo leveléből) kedveséhez siet, Amyhez, akit időközben feleségül vett. Jo elkeseredésében írni kezd, és megírja családja történetét, Meg pedig egy ikerpárnak ad életet. És végezetül Jora is rátalál a szerelem, Friedrich visszatér az életébe, most már ő sincs egyedül. Így mindenki boldogan él.
 

 
Winona Ryder nem tartozik a kedvenceim közé, de Susan Sarandon és Christian Bale bőven kárpótoltak. Szívet melengető történet, és most kimondottan jól esett megnézni. Könyvet pedig a közeljövőben olvasandó kupac tetejére tettem. Néha kell egy kis romantika, egy másik világban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr852921189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása