A Viszkis [2017]
2018. november 06. írta: redbandita

A Viszkis [2017]

Az 1990-es években 30 bankot kifosztó Ambrus Attiláról szóló thriller meghódította a hazai mozikat, 8 héttel a bemutatója után már 300 ezer fölé kúszott a nézőszám. A rendszerváltás óta eltelt évek alatt nagyon ritkán sikerül magyar filmnek túlszárnyalnia ezt a határt. Műfaji szempontból is jelentős eredményt mutat fel a produkció, miután a mögöttünk hagyott 27 év során eddig sohasem került fel a legtöbb nézőt vonzó filmek ranglistájára olyan akciófilm, amelyet teljes egészében itthon gyártottak. Bár a főszereplő, Szalay Bence egy fikarcnyit sem hasonlít sem külsőre, sem mentalitásban az igazi Viszkishez, a film mégsem rossz. Egyszer érdemes megnézni!

aviszkis_online_1000x1443_16.jpg@intercom

Talán a fiatalkori Ambrus Attilát még hitelesen alakítja, de szerintem a rafinált bankrabló bőre egy kicsit nagy lett rá... Nem tudja hozni, azt a huncutságot, azt a magabiztosságot, azt a fűszert, ami miatt egy ország zárta a szívébe annak idején Ambrus Attilát. Ugyanis (azoknak mondom, akik nem éltek még akkor) ő volt talán az első olyan figura, akiről mindenki tudta, hogy rabló, mégis szurkolt neki. Mivel főleg bankokat és takarékszövetkezeteket rabolt ki, így sokan úgy érzeték, hogy a gazdagoktól lop, az meg nem is bűn... Folyamatosan csúfot űzött a rendőrségből, sokan ezért is kedvelték meg.

aviszkis_jelenetfoto_2.jpg@intercom

De nincs is ezzel baj, ettől függetlenül a fiatal, értelmiségi és eddig ismeretlen Bence megállja a helyét a filmben, és biztos vagyok benne, hogy a következő években is sokszor látjuk még a mozivásznon.

A Viszkis is bizonyíték arra, hogy a közönség kíváncsi a jó hazai filmekre, örömmel nézi a mozikban
azokat a történeteket, amelyekben magyar színészeket láthat. Nagyszerű érzés azt tapasztalni, hogy az emberek egymásnak ajánlják ezt a filmet, és a Facebookon, emailben érkező visszajelzések alapján óriási diadalnak könyveljük el azt is, hogy olyan nézőket sikerült A Viszkissel visszacsábítani a vásznak elé, akik mostanáig ódzkodtak a magyar filmektől – mondta Borka Csilla, A Viszkist forgalmazó InterCom Zrt. filmforgalmazási igazgatója

A filmben egy elég zárkózott figura, míg Ambrusról nem feltételezzük, hogy az. Miért is lenne hiszen a nép gyermeke... Félárvaként nőtt fel, nem éppen szerető családban. Nagymamája halála után nevelőintézetbe kerül, majd kalandos módon keveredik Magyarországról. 

Csakhamar rájön, hogy itt sem fenékig tejfel az élet, pedig munkát és egy kis lakhelyet is talál magának. Egy hokicsapat szertárosa, és kapusa lesz. Tovább azonban nem jut, mert nincsenek papírjai. Ahhoz, hogy papírokat kaphasson pénz kell. Sok. Ekkor kezd ráérezni arra, amiben valóban tündököl. 

aviszkis_jelenetfoto_kredit_szaboadrienn_18.JPG@intercom

A baj csak az, hogy minél több pénze lesz, annál többet akar. Hiszen szeretné a barátnőjét (Móga Piroska) minél jobb helyekre vinni, utazgatnak, étterembe járnak, új autók stb. A könnyen jött pénz kezd másoknak is gyanús lenni, akik szintén örülnének egy kis plusz keresetnek. 

Ám minden sikersztorinak vége szakad egyszer... Az utolsó balhé kudarcba fullad, a társát elkapják és addig szorongatják, amíg az mindent bevall. A Viszkis majdnem megússza, már éppen a határnál van, amikor visszafordítják és ekkor kerül a régóta utána nyomozó rendőr (Schneider Zoltán) irodájába. Valószínűleg sokan emlékeznek rá a híradásokból, hogy a történet ezzel még nem ért véget, hiszen megszökik a Gyorskocsi utcából.

aviszkis_jelenetfoto_10_resized.jpg@intercom

A Viszkist Antal Nimród jegyzi forgatókönyvíróként és rendezőként is, neki köszönhetjük a Kontroll című mozit is.

Nagyon örülök, hogy A Viszkis ilyen népszerű lett, már sokan látták, és remélem, sokan fogják még megnézni. Számomra a mozi nem filmek versenye; nem az eredmények egymáshoz való méricskélése dönti el hogy melyik jó vagy rossz, de az persze nagyon jó érzés, hogy ez a történet megragadta a nézők figyelmét: ezt nagyon köszönöm a munkatársaim nevében is, és nagyon remélem, hogy fogok még otthon forgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3414356435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2018.11.07. 09:44:21

Inkább a sztori vitte el a filmet, ami elég gyenge. Nekem kifejezetten unszimpatikus volt a csaj apja és a rá adott válasz: Még több pénz. Ezzel magyarázza a sok rablást a film. Mondjuk egyszer tényleg meg lehet nézni, de többször nem.
süti beállítások módosítása