Sicario 2 - A zsoldos [2018]
2018. június 28. írta: OrienTT

Sicario 2 - A zsoldos [2018]

Spoilermentes kritika

Vezércsel az amerikai kormány és a drogkartellek sakkjátszmájában. 2015 ősze óta ott az ígéret, hogy Del Toro újra az ügyész bőrébe bújik, és megint elmerülhetünk a Sicario drogos-mocskos világába. Újragondolt film noir rengeteg erőszakkal megspékelve, váratlan fordulatokkal fűszerezve.

sic_online.jpg@Freeman Film 

sol_d17_03764.jpgSzeretem a Sicario világát, az erős, de árnyalt karaktereket, valamint hogy mindig sáros valahol valaki. Olyan, mint a valóság, csak szebben van fotózva.
Az Elit halálosztók és az Isten városa óta tudjuk, hogy az összes közép-(vagy dél)-amerikai zsaru sáros valami módon, elkötelezett a drogkartellek irányába. A Sicario első része óta meg abban is biztosak vagyunk, hogy Texas jobbik részén is akad szép számmal ilyen közeg.
Vannak viszont a megvesztegethetetlen figurák, mint megfelelő és hatékony ellenpólusa a korrupt egyenruhásoknak. Sajnos ezekből kevés akad itt is, a valóságban is.
Ezúttal Emily Blunt helyett Del Toro karaktere áll a középpontban - ebben reménykedtem titkon, hiszen az első részben már nagyon izgalmas karakternek tűnt.
Bár sajnos a kötelező bosszú-szálat itt is beleerőltették.

sol_d17_03742.jpgA nyitójelenetben egyből belecsapunk a lecsóba - kötelező arab szál kell, ha már terrorizmusról kell regélni valamit, ám a megfejtés szerencsére bonyolultabb, mint első pillanatra tűnik.
Kell egy kis szomáliai kalóz is, némi CIA-s kínvallatással megtűzdelve - de ez a csomó hamar kibogozódik, és ismét a drogkartellek és az amerikai kormány sakkjátszmájában találjuk magukat.

Különös mese ez arról, hogy próbálja a kormány a saját érdekei szerint tologatni az embereit, és hogy válnak a bábui önálló akaratú lényekké, kiszámíthatatlan cselekvésekkel. Jó érzéssel tölt el, hogy a hatalom mégse korrumpál mindenkit, mert vannak nemesebb és fontosabb célok is, mint holmi végtelen mennyiségű pénz, amit a drogból és embercsempészetből merítenek.

Minden egyes szereplő nem egyszerűen zsánerkarakter, hanem jóval árnyaltabb, több annál - nem megjósolható módon viselkednek. (Ah, tiszta káoszelmélet!)

sol_d34_09999.jpgKiemelném Josh Brolin játékát a marcona független szakértő személyében, akinek van szíve is valahol. Valahol nagyon mélyen. Tetszett, hogy a két fiatal szálába nem erőltettek bele románcot, és csak felületesen és véletlenül fonódtak össze. Külön jópont az erős női karakterekért, akik NEM feketék vagy fehérek, hanem valahol a határmezsgyén mozognak.

Ajánlom, bár gondolkodós és nem egyszerű, és lesz néhány olyan pillanat, amikor a homlokodra csapsz. Az Imdb-n nem érte el a 8 pontot, nekem viszont jócskán megugrotta.

Ha szeretnél még érdekességeket olvasni a filmről, tessék:
http://popkult.blog.hu/2018/06/27/josh_brolin_leserult_a_sicario_2_forgatasan

http://popkult.blog.hu/2018/06/26/denis_villeneuve_rajongott_a_sicario_2-ert

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1414078541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HARP3R 2018.06.28. 19:48:36

Ez annyira spoiler-mentes lett, hogy semmit nem tudtunk meg a filmről. Fél oldalas elemzések. fffff

we dont want arabs here..So what 2018.06.28. 20:22:02

@HARP3R: mit akarsz megtudni? Rengeteg lövöldözés sok halál, kurva sok drog a piacon, sok korrupt rendőr aztán valaki a film végén elsétál a naplementébe.

Fortress_ 2018.06.28. 22:22:35

... azért jó lett volna megtudni, hogy van e olyan jó (vagy jobb) mint az első rész? Vagy, hogy a második epizódot rendező Stefano Sollima a jobb rendező, vagy az első fejezetet készítő Denis Villeneuve? ... és hogy érdemes e rá jegyet váltani a moziba?

Periodista. 2018.06.29. 14:37:34

Nem nagyon jelennek meg kritikák a Sicario 2-ről, de mivel nem Villeneuve rendezte, akár jó is lehet. Unalmasabb aligha tud lenni az első résznél.
süti beállítások módosítása