Black Mirror – Bele mersz nézni ebbe a tükörbe?
2015. szeptember 15. írta: .loretta

Black Mirror – Bele mersz nézni ebbe a tükörbe?

Már nemsokára indulnak az új évadok kedvenceinkből, és tudom, addig már senki nem szeretne új sorozatot kezdeni, de egy összesen hét részes (2 x 3 + egy különkiadás) mini sorozatról van itt szó, ami méltatlanul hanyagolva van, pedig rendkívül érdemes a figyelmünkre.

Abból a jófajta, régi vágású dologból merít, hogy megpróbál elgondolkodtatni, ezért hiába a hét rész, senki ne gondolja, hogy egy hétvége alatt ledarálja, mert minden rész után szükség van a látottak feldolgozására, hiszen nem mindennapi történetekről van itt szó.

blackmirrortitlecard.jpg

Kezdjük onnan, hogy angol sorozat, Charlie Brookernek köszönhetjük.

Kegyetlen társadalomkritika.

És antológia. Minden rész teljesen más szereplőkkel, más sztorival áll elénk, úgyhogy a sorrend szinte mindegy. Örkény egyperceseit sem kell sorban olvasnunk. Ezek a kis egyórások is épp arra valók, mint az egypercesek: feldobnak egy élethelyzetet, egy alternatív jelent, vagy egy teljesen elképzelhető utópiát, és elgondolkodunk rajta. Nem akarja megváltani a világot, csak annyit akar, hogy gondolkodjunk.

És ezt ma már olyan kevés dolog akarja. Sőt.

Műfajilag is szinte lehetetlen behatárolni, hiszen minden rész más hangulatot teremt, máshonnan indul, és soha, soha nem tudjuk, hova fut ki. Szerelmi történetből thriller, de van itt sci-fi, fekete komédia és minden mi szem szájnak ingere.

Épp ezért, ha megnéztetek egy részt, és nem tetszett, érdemes esélyt adni a többinek is, mert mindegyik teljesen másképp építkezik. nekem két gyengébb rész volt, azt nem mondanám, hogy időpazarlás, a többi között tűnt gyengébbnek.

Az biztos, hogy vagy utálnod az egészet, ahogy van, vagy órákig-napokig emésztgeted a látottakat. Nekem még hónapokkal később is beugranak belőle jelenetek, és egy-egy pillanatra elgondolkodom. És az a legjobb benne, hogy nagyon kevés dolog tudja ezt kiváltani manapság.

2011-ben indult az első évad (3 rész) 2013-ban kaptunk egy második évadot, 2014-ben pedig egy egyrészes különkiadást. Charlie Brooker nagyon szeretne 3. évadot, és pár napos hír alapján úgy tűnik a netflix melléállt ezügyben, úgyhogy reménykedhetünk, hogy még kapunk néhány pofont tőle.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr967789444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása