A Madagaszkár pingvinjei - Penguins of Madagascar [2014]
2015. április 12. írta: redbandita

A Madagaszkár pingvinjei - Penguins of Madagascar [2014]

Eredetileg csak 2015 márciusában került volna a mozivászonra a 4 pingvin egész estés kalandja, de a Dreamworks felcserélte két soron következő alkotásának premier dátumát. Így az eredetileg 2014 novemberében mozikba kerülő Végre otthon! (Home) csak idén márciusban lett látható, a pingvinek pedig már Hálaadáskor a nagy közönség elé léptek. A váltás oka elvileg csak annyi, hogy a Végre otthon stúdiómunkái annyira megcsúsztak, hogy nem készült volna el a tervezett dátumra. Ez pedig igen. A kérdés innentől csak az volt, hogy vajon az eddig mellékszereplőként, illetve sorozatszereplőként sikeres pingvinek vajon érdekesek tudnak-e lenni másfél órán keresztül.

madagaszkar_800x1154_1.jpg@intercom

A sztori nem bonyolult Kapitány, Kowalski, Rico és Közlegény egy elegáns, titkos szervezettel, az Északi Széllel szövetkezve próbálja megállítani a gonosz Dr. Octavius Vízet, hogy megmentsék a világ pingvin populációját. Vagy legalábbis azokat, akik állatkertben élnek, ahogyan ők is.

A kezdeteket is megismerjük, látjuk a picuri Kapitányt, Kowalskit, és Ricot, akik akkoriban kovácsolódnak egy csapattá, és feltalálják a pacsizást, illetve rokonaivá válnak a frissen kikelt Közlegénynek.

A film kezdőképe a legendás filmrendező Werner Herzog (aki ténylegesen készített dokumentumfilmet az Anktarktiszon, Encouters at the End of the Worldcímmel) hasonló felvételein gúnyolódik, melyek követik a sorban araszoló pingvineket, hogy megvizsgálják, miért teszik ezt. Persze, a pingvintrió (hamarosan kvartett), többre vágyik, mint menetelni a jég-tundrán.

“Őket hajtja valami belső hívás, - mondja Chris Miller. - Kapitány, Kowalski és Rico nem akar olyan lenni, mint az Antarktisz körül parádézó többi pingvin. Ők tudják, hogy van valami más… ott, messze.”

“A nyitójelenet adta meg a nagy lehetőséget, hogy megtudjuk, honnan is származnak, kik is valójában ezek a pingvinek- fűzi tovább a beszélgetést Darnell (a rendező). - Azon gondolkodtunk, mi lenne, ha belehelyeznénk a mi pingvinjeinket ebbe a dokumentumfilmszerű világba? Hogyan érzik majd magukat a mi fejünkben is meglévő sztereotípiák között?

Véletlenül(?) kerülnek bajba, és ennek következtében lesz új otthonuk a Central Park állatkertje. Tudjátok ahol megismertük őket 2005-ben. Mivel már akkor, mellékszereplőként is óriási népszerűségnek örvendtek, így 2008 óta önálló sorozatot is kaptak, aminek már négy évadja le is futott a TV képernyőkön. Itthon pl. a Nickelodeon, az RTL Klub és a Comedy Centralon is fut a széria.

Ebben az egész estés filmben bejárjuk velük a világot, a pingvinek eljutnak az Antarktiszra, Velencébe, Sanghaiba, a sivatagba, Kentuckyba.

“Ők egy csapat, akár a testvérek, az egymás iránti szeretet, erkölcsi tartás és barátság felülír számukra mindent”- mondja róluk Simon J. Smith, az egyik rendező.

A csapat

A Tom McGrath által "megformált" Kapitány a csapat rettenthetetlen vezetője és a pingvin-kód őrzője. Magyar hangja természetesen most is Reviczky Gábor. Katonás nyájában megköveteli a hűséget, az engedelmességet és a rendet, de semmi olyat nem vár el, amit ő maga meg nem tenne.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_19.JPG@intercom

Fő támasza, “jobbszárnya” Kowalski, akinek a hangját a DreamWorks animátor, Chris Miller adja, nálunk Kerekes József. Kowalski az agy és a “csináljuk srácok”, ha egy gyors életmentő akcióra van szükségük.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_16.jpg@intercom

A csapat harmadik tagja, Rico, hangját a DreamWorks Animation Madagaszkár 3 rendezője és animációs művésze, Conrad Vernon kölcsönzi. Rico, az egyszerűbb megoldásokért rajong. Ha rövid pórázon tarjuk hatékony fegyver, de ha saját eszközei közül választhatna, mondjuk, egy laza ágyúzás lenne a köszöntés.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_3.jpg@intercom

Végül itt van Közlegény, aki a DreamWorks Animation vágója, Christopher Knights hangján szólal meg, magyarul Katona Zoltán hangján; bár ő a csenevész a csapatban, mégis a legnagyobb szív. Közlegény mindig kész az új kihívásokra, bár gyakran háttérbe szorul a misszió alatt, mert a csapat még mindig “fiókának” látja.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_20.JPG@intercom

Új szereplők

A gonosz

Természetesen kell lenni egy főgonosznak is, aki ezúttal egy tudós polip, Doktor Octavius Viz, azaz Dave. Aki igencsak neheztel a pingvinekre, óriási hadjáratot indít ellenük. Hogy miért? Ő volt az állatkertek sztárja világszerte, míg az imádnivaló, csinos, aranyos pingvinek elorozták népszerűségét, kiszorítva őt a reflektorfényből a ‘futottak még kategóriába’. A filmkészítők olyan ellenfelet akartak Dave-ben megformázni, akit/amit nem felejt el egyhamar a néző.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_11.jpg@intercom

“Dave egy igazi gazfickó, akárcsak a hagyományos James Bond filmekben, - mondja Mark Swift. - Küldetése van; ő az a srác, aki meg akarja változtatni a világot.”

“Dave nem egy komor, sötét rosszfiú, - mondja Darnell. - Mindig ünnepel, táncol, nevet és kiválóan szórakozik.”

“Annak érdekében, hogy Dave valóban fajsúlyos komikus legyen, úgy gondoltam szélesebb körben kell keresnünk a hangját. Azt akartam, hogy olyan valaki legyen, aki új színt hoz az animáció szempontjából, legyen lehengerlő személyiség, s egyben szórakoztató karakter.” - mondja Smith.

madagaszkarpingvinjei_jelenetfoto_13.jpg@intercom

Az Oscar-jelölt John Malkovichhoz fordultak, aki filmen, színpadon, és a televízióban is méltán tisztelt tehetség. Az animáció területén most debütáló Malkovich gyorsan ráérzett Dave bosszú-üzemű motivációjára. Dave megoldása a pingvin-problémára egy olyan szérum, ami teljesen megváltoztatja az imádnivaló, szmokingba öltözött groteszk teremtményeket.

“Dave egy kicsit úgy néz ki, mint én, igen - nevet fel John Malkovich egy újságíró kérdése kapcsán, - de még inkább, mint a legfiatalabb húgom.”

pom_karakter_1.JPG

A segítők

A pingvinek biztosak abban, hogy képesek kijátszani és leleplezni Dave alattomos terveit, de az Északi Szél nevezetű szupertitkos szervezet (feladatuk a veszélyben lévő állatok védelme) nem teljesen osztja ezt a véleményt.

“Látszólag úgy tűnik, mintha az Északi Szél lenne a befutó, s a Kapitánynak és csapatának el kell állnia az útból, - mondja a producer Lara Breay. Olyan érzés, mint amikor megérkeznek a nagyok, és a gyerekek mehetnek haza. A kalandok során mégis értékelni kezdjük a pingvinek teljesítményét. Nem kell kiképzés, ha van valami más, ami sokkal fontosabb.”

Az Északi Szél szervezetet vezető Titkos ügynökről az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a titkos, nem a neve, hanem a besorolása. Ő egy magasan képzett, de beképzelt titkos ügynök, aki alábecsüli a pingvin-műveletet. Titkos ügynök alfa hím, a technikailag hozzáértő csapatával poláris ellentéte a Kapitánynak. Benedict Cumberbatchnek, a BBC / PBS Sherlock-ja adja a farkas eredeti hangját.

„Titkos ügynöknek fontosak voltak a pingvinektől szerzett információk, de azt akarja, hogy az Északi Szél csapata végezze a terepmunkát és a titkos hadműveletet.”- értelmez Cumberbatch.

“Minden, ami az Északi Szél: elegancia, professzionalizmus, tervezettség és rend, szöges ellentéte a pingvinek ösztönös improvizációinak - magyarázza Cumberbatch. - A két csapat kiegészíti egymást, s a film végén valóban szükség is van egymás segítségére, mert ők, így, még erősebbek, mint a kombinált, elit erő.”

pom_karakter_2.JPG@intercom

Az Északi Szél operatív csapatához csatlakozik Pukkancs (Ken Jeong), egy kis fóka, robbanóanyagok szakértője, aki bár úgy néz ki, mint egy plüssjáték, olyan kemény, mint a csapat bármelyik tagja. Aztán ott van Eva (Annet Mahendru) az eszes, szépséges, egyébként gyilkos ösztönű bagoly, feladata szerint hírszerzési elemző és izgalom-kereső. Végül a Tizedes (Peter Stomare), a jegesmedve, nyolc láb magas és fél tonna páncélozott izom, ő az erő a Szélben.

pom_karakter_3.JPG@intercom

Főcímdal Pitbulltól

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr667360258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása