Dumb és Dumber - Dilibogyók [1994]
2014. november 18. írta: redbandita

Dumb és Dumber - Dilibogyók [1994]

Talán már nem sokaknak mondok újdonságot azzal, hogy húsz(!) év után, 2014 decemberében mozivászonra kerül a Dumb és Dumber folytatása. Gondolom ezért is döntött úgy az RTL Klub, hogy nemrégiben, úgy kb hatszázhuszonötödször is műsorra tűzi Jim Carrey és Jeff Daniels mára már klasszikussá vált vígjátékát. Ki ne tudná felidézni, ahogy Daniels nyelve odafagy a sífelvonóhoz, vagy a nem működő WC estét... Vagy akár Jim Carrey elképesztő frizuráját, vagy narancssárga szmokingját. Gondoltam ABC projektünkön belül picit felelevenítem ezeket az élményeket.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

"és a madár feje csakúgy lerepül..."

A 1994-es és az idei Dumb és Dumber filmeket is a Farelly testvérek jegyzik, akik a két mozi között eltelt húsz évben is serénykedtek pl. Keresd a nőt!, Én és én meg az Irén, A nagyon nagy Ő, Túl közeli rokon, Szívem csücskei, Agyő nagyő, Elhajlási engedély. Nagyjából mindegyik sikeres lett, persze voltak amik kevésbé, de azt azért lássuk be, hogy a direktor testvérpár rendelkezik némi furcsa humorral. Értsd ezalatt, hogy nem vetik meg a már már gusztustalan (fingós/hányós) poénokat sem. Így ezek vélhetően nem maradnak majd ki a Dumb és Dumber Kettyóból sem, melynek rendezői, írói és producerei is.

Történetünk főhőse két jó barát, akik közül egyik sem százas, nincs ki mind a négy kerekük. Ezt pedig mindkét színész már már mesterien hozza. Nagyon remélem, hogy az idei moziban is így lesz ez, de az előzetesből ítélve, biztosan.

tumblr_m7y755JMUa1rtktqoo1_500.gif

Szóval Lloyd Christmas azaz Dumb (Jim Carrey) és Harry Dunne azaz Dumber a legeslegjobb barátok, mondhatni békésen (némi tartozással ugyan) élik hétköznapjaikat, a Rhode Island-i, Providenceben. Mindkettőjüknek komoly(?) állása van, és éppen nagy tervük megvalósításán fáradoznak. Ám ekkor beüt a krach, ugyanis egyiküket kirúgják, másikuk pedig megismerkedik a Nagy Ő-vel, de az éppen messzire utazik. Úgy érzik ez életük legrosszabb napja, ám ekkor még nincs vége... Dumbot kirabolják, és az ajtón két ismeretlen kopogtat, a srácok szerint a befizetetlen számla miatt.

movies_dumb_and_dumber_10.jpg

Elmenekülnek, mire visszatérnek, a madár feje csak úgy lerepül... Ekkor születik a nagy döntés, hogy mindent hátrahagyva Dumb szerelme után indulnak, Aspenbe, hogy Mary (Lauren Holly) után vigyék a repülőtéren felejtett táskáját. Bepattannak hát a kicsit(?) furcsa járgányukba, és belevágnak életük legnagyobb kalandjába!

Dumb-and-Dumber-dumb-and-dumber-6240056-853-461.jpg

Az út nem megy zökkenőmentesen: izomagyak kötnek beléjük, megállítja őket a rendőr, és egy halálesettel is összehozhatóak, a kocsijuktól is meg kell válniuk, Dumber majdnem felgyullad stbstb. Aspenről pedig kiderül, hogy rohadtul hideg van... Amikor már minden veszni látszik, akkor igazán nagy szerencséjük lesz és hatalmas köteg lóvé hullik a kezükbe. 

dumb-es-dumber-dilibogyok03-r.jpg

Megindul az esztelen költekezés: új autó, a legjobb szálloda, új ruhák, szépségszalon... Mindez persze részben Mary szívének meghódítása érdekében is. Dumb-ot ismét szerencse éri, mikor rábukkan élete szerelmére a helyi újságban, így már csak annyi a dolga, hogy felöltse legszebb ruháját (tudjátok, a narancssárga öltönyt) és elmenejen a jótékonysági estélyre, ahol végre újra láthatja.

Csakhogy Dumb berezel, így végül Dumber mehet randizni Maryvel. Persze mi más állhat két jóbarát közé, ha nem egy nő... Amikor Dumb tudomást szerez barátja árulásáról, akkor bosszút áll...

giphy.gif

Mivel ez nem egy tündérmese, így a happy end nem feltétlenül jön el. De ez nem is baj, mert mi végigröhögjük a 100 percet, és akárhányadszor is látjuk, akkor sem lehet megunni! 

Kis extra, így a cikk végére:
1995-ben a Hanna-Barbera egy 13 részből álló rajzfilmsorozatot készített a filmhez, melyben szerepelt még egy hód is, aki okosabb volt mindkét karakternél. 2003-ban egy előzményfilm is készült, "Dumb és Dumber - Miből lesz a dilibogyó" címmel, melynek szinte semmi köze nem volt az első film stábjához, és meglehetősen rossz kritikákat is kapott és megtekintését senkinek nem ajánlom! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr766890617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása