Demóna - Maleficent [2014]
2014. november 06. írta: redbandita

Demóna - Maleficent [2014]

Hamár ABC projektünkben úgyis a D betű van soron, akkor gondoltam összekötöm a 2014-es filmes várólistámmal és megnézem Angelina Jolie tündérré változását a D mint Demóna című alkotásban. A Disney 2014-ben a Csipkerózsika újragondolását vitte vászonra, pontosabban Aurora megátkozójának történetét ismerhetjük meg. Angelina Jolie Demónát, a gonosz(?) tündért alakítja a filmben, aki dühből szór átkot egy ártatlan kis csecsemő fejére.

Demóna_B1_teaser_12V_nagy.jpgFórum Hungary

Tulajdonképpen nem sok köze van a klasszikus Csipkerózsika sztorihoz,  sem az eredeti Grimm, sem a kicsit finomított Disney verzióhoz. Ahogy a címből is kiderül, Demóna (eredetileg Maleficent) a főszereplő, aki ugye a gonosz tündér a mesében. Tudjátok, aki megátkozza a kisbabát, Aurorát. Így nevezhetjük egyfajta előzményfilmnek is. Angelina Jolie bújik a gonosz(?) bőrébe, míg az általam sokszor dicsért Dakota Fanning húga, Elle kapta Auróra szerepét.

IMG_9262.JPGA premieren (Fórum Hungary)

A direktor Robert Stromberg, akinek tulajdonképpen ez az első rendezése, de eddig sem állt tőle távol ez a szakma. Számos nagysikerű alkotás látványvilágáért volt felelős korábban, mint a Pi élete, Az éhezők viadala vagy a 2012. Így egyértelmű, hogy a Demónában is hangsúlyos szerepet játszanak a vizuális effektek. Igazából nagyon sajnálom, hogy nem moziban láttam, pedig a nemrégiben megjelent DVD is egészen kiváló élményt ad.

Az írók között is találunk nagy neveket, sőt olyat is, aki már korábban is dolgozott a Disney-nél. Mint Linda Wolverton, aki Az oroszlánkirály és az Alice Csodaországban szkriptjét is jegyzi. A másik író John Lee Hancock, aki A szív bajnokainak vagy a Hófehér és a vadásznak volt korábban forgatókönyvírója.

Az eredeti mese vs Demóna

  • Talán kevesen tudják (én például nem tudtam), hogy NEM az 1812-es Grimm testvérek által jegyzett mese a Csipkerózsika eredetije. Az eredeti verziót egy Charles Perrault nevű francia író álmodta meg, de a legtöbben mégis a Grimm-félét ismerjük. Később persze a Disney átdolgozása is rendkívül népszerű lett, így nem meglepő, hogy újra hozzányúltak.
  • Rengeteg eltérés fedezhető fel a Grimm testvérek Csipkerózsikája és a Demóna között. Ott Demóna mindössze azért rág be a királyra, mert az nem hívja meg lánya születésének megünneplésére. Azonban itt egy sokkal pontosabb képet kapunk arról hogyan jut el valaki, aki kezdetben még jó lelkű volt, addig, hogy megátkoz egy újszülöttet. 
  • A Grimm és a Disney sztoriban is a király egy egészen kedves, idős úrnak tűnik. Itt pedig egy igazi áruló, egy szívtelen ember, aki végül bele is bolondul abba a megbocsájthatatlan dologba, amit elkövet. 
  • További eltérés, hogy a Grimm sztoriban 12 javaszasszony van, plusz Demóna, akit ugye helyhiány miatt nem hívnak meg. Mindkét Disney verzióban csak három tündér van és Demóna.
  • Az Aurórára szórt átok a Grimm sztoriban még a 15. szülinapja előtt következik be, míg a Disneynél a 16. életév a kulcsfontosságú. Az átok szerint csak egy szerelmes csók ébresztheti fel, a Demónában ez is máshogy van. A Grimm testvéreknél és a Disney mesében is az egész kastély népe álomba szenderül, itt csak maga Auróra.
  • Sem a mesében, sem a rajzfilmben nem esik szó Demóna gyerekkoráról, szülőhelyéről, Múriáról, ahol a mesebeli lények élnek. Az emberek elakarják foglalni, leakarják igázni a területet. Amikor Demóna ezt megakadályozza, a király bosszút esküszik ellene. A királyságot arra akarja átruházni, aki Demóna fejét veszi. Itt jön a képbe Auróra apja, de erről majd később..

Angelina Jolie, mint főgonosz

Először 2009-ben merült fel a Csipkerózsika újragondolásának lehetősége filmes berkekben és már akkor felbukkan Jolie neve, mint a gonosz fekete tündér megformálója. A rendezői kiléte sokszor változott: Brad Bird (A hihetetlen család, L'ecsó), majd Tim Burton neve merült fel, csakhogy ő egyéb munkák miatt nem tudta vállalni. Ezután David Yates-t kérte fel a Disney, aki pl. az utolsó négy Potter-filmet is jegyzi. 2012-ben végül a már említett Stromberg lett a befutó.

Szerintem Jolie remekel a szerepben, de néhány kritikus szerint túl egysíkú az előadása. Igazából mindegy is, hiszen a Demóna így is rengeteg nézőt vonzott a mozikba, és a bevétel sem volt kevés. Mondjuk én nem vagyok pártatlan, mert kedvelem a színésznő munkásságát. 

ac1960_mpc_comp_v0095.1001_R3.jpgFórum Hungary

Angelina Jolie több interjúban is elmondta mennyire örült a felkérésnek, hiszen gyerekkorában Demóna volt az egyik kedvenc figurája. Az ő misztikus alakja valahogy jobban izgatta, mint magáé Auróráé. Angelina még a kosztüm és sminkesek munkáját is nyomon követte, sőt be is segített nekik, hogy Demónát minél ijesztőbbre sikerüljön megalkotni. A Disney vezetői ezt egyáltalán nem nézték jó szemmel, ők Jolie szépségére akarták a film marketingjét felépíteni. A színésznő azonban nem engedett, ő mindenképp rekonstruálni szerette volna az egykori Disney mesebeli alakot.

"Amikor gyermekként a rajzfilmet láttam, már akkor is megragadott Demóna eleganciája és arisztokratikus kisugárzása, miközben olyan csodálatosan és finoman gonosz."

"Az első napon, amikor magamra öltöttem a filmbeli külsőmet és felkerültek a szarvaim, az hatalmas élmény volt... Demóna mindig olyan elegáns, kezében tartja a dolgokat. Negyon nehéz volt eljátszani. Rengeteget dolgoztam például a hangján, mire megtaláltam, mivel nálam jóval nagyobb szabású és magabiztosabb karakter."

MAL-00025-05074_R.jpgFórum Hungary

Brad Pitt és Angelina Jolie egyik gyerkőce, Vivienne is szerepel a filmben, a kis Aurórát játssza. Jolie szerint ez azért is volt szükségszerű, mert az idegen gyerekek sírva rohantak volna el a fekete ruhás tündér közeléből.

MAL-00058-11755_R (1).jpgFórum Hungary

A kisebbik Fanning lány, Elle maga Csipkerózsika

Láttam már Elle-t kisebb szerepekben, és főszereplőként a Made in Hollywoodban. Eddig még tulajdonképpen nem okozott csalódást, és most sem. Bár Auróra számomra annyira nem izgalmas karakter a filmben, mint Demóna. De még ennekellenére is bírtam, néha még meg is nevetettet. Sugárzik a szeméyléből a naivitás, ahogyan bízik Demónában, tündérkeresztanyjának nevezi. Nyilván ő nem tudja, hogy Demóna megátkozta őt, csak azt érzékeli, hogy bolond "nénikéivel" ellentétben, Demónára mindig számíthatott, ha bajban volt. Ugyanis Demóna szemmel tartja a kislányt, többször meg is látogatja, sőt azt hiszem a maga módján meg is kedveli.

További szereplők

A holló

Demóna teremt magának egy segédet, egy kémet, aki a holló és az emberi alakja között váltakozva segíti a tündér munkáját. Hollót Sam Riley alakítja. Kettőjük civódása, szópárbaja is csalnak néhány mosolyt az arcunkra.

DomTrlr2_2PeopleShot_1.jpgFórum Hungary

Stefan

Az áruló. Az én szemeben ő a gonosz, nem Demóna. Ti mit gondoltok? Egyébként a karakter bőrébe Sharlto Copley bújt, aki szerepéről úgy nyilatkozott, hogy "a király félig ember, félig tündér, tökkelütött fia." Az biztos, hogy nagyon önző, és a cél elérése érdekében bármire hajlandó. Bár ebbe majd beleőrül és családja is darabokra hullik, csak a jogtalan bosszú élteti.

eb2905_mpc_comp_v0061.1083_R.jpgFórum Hungary

A tündérek

Na ők tényleg tökkelütöttek és rendkívül idegesítőek is. Leslie Manville, Imelda Stauntun és Juno Temple bújtak a tündérek bőrébe. Akik nem annyira önszántukból, emberalakban, varázstalanul töltik mindennapjaikat az erdő közepén, egy kis kunyhóban, Aurórát nevelgetve.

A zene

Állítólag Jolie maga kérte fel Lana Del Rey, hogy énekelje el az eredeti 1959-es Disney-klasszikus Csipkerózsika betétdalt, a Once Upon a Dreamet.

Szóval összességében egy jó kis film ez, szerintem bárki számára élvezhető. Merem ajánlani azoknak, akik szeretik a mesebeli sztorikat, a tündéreket, Angelina Joliet vagy szeretnénk kikapcsolódni!

A sztárok a premieren:

221B5645.jpgFórum Hungary

Angelina Jolie természetesen Brad Pitt oldalán érkezett a Demóna premierjére

IMG_8945.jpgFórum Hungary

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr676840995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása