Minden ajtó Narniába vezet?
2014. július 17. írta: .loretta

Minden ajtó Narniába vezet?

Ajtó, ablak, kapu, megannyi mögöttes tartalommal, többletjelentéssel rendelkező szó. Nem véletlen, hogy olyan gyakran előbukkannak, szólások, közmondások, dalok stb. idézése során. Szóval találtam pár szép színes ajtót a nagyvilágból (a múltkori lépcsős cikk után), és gondoltam, beszéljünk kicsit akkor az ajtókról. A többi képet a cikk végére tettem, akit csak az érdekel :)

Bali, Indonesia.jpg

Bali, Indonesia

  • Számoltátok már, hogy egy nap hány ajtón léptek be és ki?
  • Gondoltatok már arra, hogy ez több is lehet, mint egy ajtó?
  • Álmodtatok már ajtókról?

 

Az ajtó egy erős szimbólum is (vegyük most egy kalap alá a „kapu”-val), nem csupán egy – jobb esetben – fából összerakott nyílászáró. Ha a kevésbé elrugaszkodott dolgoktól haladunk az ezoterikusabbnak hangzó dolgok felé, valami ilyesmiket tudunk megfogalmazni: belépés az otthon melegébe, a megérkezés, a távozás, beengedés valaki életterébe, továbbjutni egy akadályon, átlépni egy küszöböt, új lehetőségek ajtaja, a múlt lezárása, a jövő megnyílása, ajtó az ismeretlen felé, rejtély, utat mutat, és hív, hogy belépjünk. Út lehet egy más világba. Nem csak ezoterikus értelemben: ha valaki ajtaját átlépjük, lehet, hogy új élet tárul elénk, bár kétségtelen, hogy az ajtó a transzcendencia gondolatkörét is felidézi bennünk.

Ha átlépünk egy ajtón, akkor szintet, környezetet, életet váltunk.

Ha körbenézünk a művészettörténetben, amire ugye elég nagy hatással van a vallás, akkor láthatjuk, hogy a templomok, katedrálisok kapui rendkívül részletgazdag kidolgozottságnak örvendhetnek, és valóban nagy hangsúlyt kapnak, hisz -vallástól függetlenül- belépünk valami „természetfeletti” otthonába.

A zsidó-keresztény hagyományban a kapu szerepe óriási: utat nyit a megvilágosodás felé. A katedrálisok kapuin gyakran dicsfénnyel övezett Jézust láthatjuk, hisz ő maga a kapu, akin keresztül a mennybe jutunk.

„Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül.” (János, 10,9).

A kínai városok 4 égtáj felé nyíló négy főkapuja, amelyeket két egymásra merőleges útvonal köt össze, nemcsak a városkép meghatározó eleme, hanem a rossz befolyások elűzésének és a jó beáramlásának helye is.

Az ajtó és a kapu számtalan ezoterikus értelmezést is magában hordoz: bejárat, rejtély, újdonság, elválaszt valamit valamitől, kijárat, elhagyás, lemondás, jelenlét vagy távollét, felhívás vagy tiltás.

door_gif2.gif

Nem meglepő ezek után, hogy Krúdy álmoskönyvében is olvashatunk az ajtóról:

„Nagy ajtó, kapu: újdonság, kedvező változás. Csukott ajtó: úgy gondolod, kirekesztenek valamiből, esetleg beszélnek rólad a hátad mögött. Nyitott ajtó, amin belépsz: elhatározásodat valóra váltod, terved sikerül. Ha nyitott ajtó előtt állsz, de nem lépsz be azon: halogatsz egy régóta szükséges teendőt; félsz belekezdeni valamibe; viselkedéseden módosítanod kell, ha célt akarsz érni.”

Bújj, bújj, zöld ág,

Zöld levelecske,

Nyitva van az aranykapu,

Csak bújjatok rajta!

 

Ha nem csak egy nap számoljuk az ajtóinkat, hanem életünk során?

Átlépünk a felnőtt kor küszöbén, belépünk a nagybetűs életbe, új lehetőségeket nyitunk magunk előtt, bezárjuk a múltunk zavaró ajtaját...

Legközelebb gondoljunk így is az ajtókra. Most meg akkor nézegessünk szép ajtókat!

(Kattintás után galéria nyílik)

 

 

 

 

 

Források

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr206513503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása