Repcsik - Planes [2013] - Verseny a levegőben
2014. április 07. írta: redbandita

Repcsik - Planes [2013] - Verseny a levegőben

A Disney 2013-ban a lányokat a Jégvarázssal, míg a fiúkat a Repcsikkel célozta meg és mindkettő elég jó választásnak bizonyult. Mint tudjuk a Jégvarázs azóta gazdagította a vállalatot egy Oscarral, sőt a múlt héten minden idők legnézettebb animációs filmjévé vált. A Repcsik talán nem ért el ekkora sikert, de Rozsda és társai ugyanúgy megjelentek a játékboltok, ruhaüzletek polcain, mint anno Villám McQueen. Már az is biztos, hogy idén érkezik a film folytatása. Szerintem felnőtt fejjel is egészen nézhető alkotás, bár nekem azért a Verdák jobban tetszett.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

Repcsik_Foplakat_B1_6V.jpg@Fórum Hungary

A Repcsik hivatalosan Disney rajzfilm, és a készítők több interjúban is kikérték maguknak, hogy munkájukat sokan a Disney és annak leányvállalatának, a Pixarnak egy korábbi sikeréhez, a Verdákhoz hasonlították. Bár egy elég erősen a Pixar-hoz köthető személy, John Lasseter (aki egyébként a Verdák rendezője) produceri munkát vállalt a Repcsiknél. A repülős mozi rendezője, Klay Hall korábban inkább lányos filmeket készített, mint a Csingiling és az elveszett kincs. Érdekesség, hogy a forgatókönyvíró, Jeffrey M Howard is köthető a kis tündérhez, nevezetesen ő vetette papírra a 2008-as Csingiling filmet, és a Csingiling és a nagy tündérmentést is.

A főszereplő, Rozsdás a permetező gép, aki arra vágyik, hogy benevezhessen az egyik legnépszerűbb légiversenyre. Még akkor is, ha nem erre tervezték, még akkor is, ha sokan nem hiszik, hogy végigtudná csinálni épségben és még akkor is ha ehhez legnagyobb félelmét is le kell(ene) győznie. Ez nem annyira eredeti sztori, hiszen nagyjából Villám McQueen-el is ez a helyzet, vagy akár a Dreamworks-féle Turboban is...

msf_planes_lg_v06.jpg@Disney

Tulajdonképpen senki sem hiszi, hogy Rozsda alkalmas a versenyben való indulásra, pláne annak megnyerésére... Ő maga sem igazán, de mindent megakar tenni, hogy a legjobbat hozza ki magából. Például rengeteg felkészülési leckét vesz egy veteránnak számító repülőtől, Riley kapitánytól. Persze kiderül, hogy az öregnek is vannak titkai, ő sem teljesen az, akinek mondja magát. Amúgy ez is hasonlít a Verdákra, hiszen ott is van egy "nagy öreg", Doki, akitől McQueen is órákat vesz.

További hasonlóság szerintem, hogy Villámot és Rozsdát is körbeveszik barátok, akiket a mi főszereplőink talán nem értékelnek kellőképpen, nem becsülik meg a támogatásukat. A Repcsikből hiányzik is (nekem legalábbis) egy Matukához hasonló kicsit bolond jármű, de a mellékszereplők között is is lehet azért kedvencet találni.

msf_planes_lg_v05.jpg@Disney

Ami viszont talán másabb, mint a Verdáknál, hogy itt az ellenfeleket is egy kicsit jobban megismerjük, talán némelyiket még meg is kedveljük. Mondjuk nem a gonosz (címvédő) Rimsplingerre gondolok. Ne várjunk bonyolult és világrengető kérdéseket boncolgató sztorit, hiszen ez egy elsősorban gyerkőcöknek készült animáció. Viszont vannak azért benne poénok, izgalom, és persze látványos jelenetek/részek.

 

Az már biztos egyébként, hogy idén nyáron jön a folytatás, a Fire & Rescue, amiről eddig annyit tudni, hogy Rozsda egy hatalmas tűzvész leküzdésében fog segédkezni és megismeri a szerelmet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr125950437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása