Elpuskázva - Delivery Man [2013] - Hogyan legyünk jó apja 533 gyereknek?
2014. március 23. írta: redbandita

Elpuskázva - Delivery Man [2013] - Hogyan legyünk jó apja 533 gyereknek?

Nemrégiben írtam a Last Vegas kapcsán, hogy az utóbbi 2-3 évben milyen divat lett az ún dramedy műfaj, nos az Elpuskázva is valami ilyesmi akar lenni... Hol kevesebb, hol több sikerrel. Talán a leggyengébb pontja, hogy maga történet eléggé hihetetlen és emiatt én nem igazán éreztem a drámát benne. A főszereplő, Vince Vaughn megállja a helyét, hiszen a vígjátékok koronázatlan királya. Társául pedig az Így jártam anyátokkal sztárját kapta, a Robint alakító, Cobie Smulderst. 

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

DM_B1_Online.jpgPro Video Film & Distribution

Az Elpuskázva egyébként remake, az eredeti verzió 2011-ben készült Kanadában, Starbuck címmel és hatalmas siker volt. Egyébként azt is ennek a verziónak a rendezője, Ken Scott készítette. Készült még egy francia változat is, a Fonzy. Na de most maradjunk a 2013-as Ken Scott-féle, Vince Vaughn-os Elpuskázva filmnél, ami 2013 decemberében került a hazai mozikba. A forgatás már 2012-ben elkezdődött New Yorkban, a Hudson völgyben, majd Brokklynban és Manhattanben.

Mi vagy ki Starbuck?

Ennek a 2013-as amerikai verziónak a munkacíme, és a kanadai verziónak is Starbuck volt a címe. Hogy mi is ennek a szónak a jelentősége? Nos Starbuck egy amerikai tenyészbika volt, ami a 80-as, 90-es években több százezer utódot nemzett méghozzá mesterséges megtermékenyítéssel. Azt nem tudjuk, hogy a bika vajon hány bociját ismerte, vélhetően nem sokat. A mi főszereplőnk, David Wozniak (Vaughn) tudta nélkül válik hasonló tenyészbikává.. Hogy hogyan. Nos egy kis technikai malőr révén.

Vigyázz a spermádra!

A kilencvenes években a mi Davidünk anyagi okok miatt (talán erről többről van szó, ez majd kiderül a filmből) rengetegszer járt egy spermabankban, mert ez elég jó pénzforrásnak számított és tulajdonképpen olyan sok munkával sem járt. Ám egy hiba folytán szinte minden az intézménybe jelentkező nőnek Wozniak spermáját adták oda, és hihetetlen módon elég sokszor hasznosnak is bizonyult. Nagyon úgy fest, hogy a kilétét nagyon titkoló személy (akiről persze mi az elejétől tudjuk, hogy ki) kb 533 gyerek édesapja, akik közül nagyon sokan összefognak, hogy megismerhessék apjukat.

Hogyan legyünk jó apák?

Vince Vaughn a való életben két gyermek apukája, ebben a moziban azonban 533 gyerkőcé kéne, hogy legyen, ami lássuk be lehetetlen még egy gyakorló apának is. David Wozniak ráadásul egy abszolút felelőtlen személy, mondhatni egy nagyra nőt gyerek. Amikor se veled, se néküled barátnője, Emma (Cobie Smulders) bejelenti, hogy terhes a mi hősies hússzállítónk már attól sokkot kap, de amikor fény derül a spermabank kis hibájára, no akkor tojja csak össze igazán a gyatyót.

056_DM-02008R-056.jpgPro Video Film & Distribution

Barátjához, az amatőr ügyvédhez fordul, aki maga is számtalan eléképesztően furcsa gyerek édesapja. Brett-et Chris Pratt (Everwood, Városfejlesztési osztály, Ötéves jegyesség)  alakítja, aki a szerep kedvéért jónéhány kilót magára szedett. David és Brett azért fordulnak a bíróság, hogy David megtarthassa anonimitását, amit a sperma leadásakor kötött és ne kelljen szembenézni sok száz gyerekével. Ez talán érthető is, hiszen ennyi gyereknek még a nevét is képtelenség lenne megjegyezni, nemhogy támogatni őket... A karácsonyi ajándék, születésnapok pedig kész anyagi csődöt jelentenének.

066_DM-03798R-066MDO.jpgPro Video Film & Distribution

Vaughn a vígjátékok nagymestere

Vince Vaughn kapott már hideget, meleget a filmkritikusoktól. Mindent összevetve azért lássuk be, hogy a nagydarab férfinak legjobban a laza vígjátékok állnak (Ünneprontók ünnepe, Kidobós, Szakíts, ha bírsz, Négy karácsony stb). Ez a mozi most annyiban más, hogy mondanivalója is akad, felfedezhetünk némi drámaiságot a sztoriban. Vaughnt egyébként a forgatókönyv már magával ragadta:

"Igazi, eredeti, friss dolog - végre! Nyilvánvalóan igazi többrétegű sztori. Emellett pedig nagyon személyes" - lelkendezett a színész.

"Manapság nagyon ritka, hogy egy mozi egyszerre drámai és hihetetlenül vicces" - folytatja.

Aki szereti Vince Vaughnt, annak mindenképp ajánlom ezt a filmet! A kritikusok is jól fogadták. A Variety magazin kritikusa például azt nyilatkozta, hogy azért jó a film, mert egy tipikus Vaughn vígjáték. Hanem a szülővé válás szívmelengető felmagasztalása.

108_DM-10686R-108.jpgPro Video Film & Distribution

A végkifejlet

Mint mondottam a gyerekek egy nagy része összefog, hogy kiderítsék édesapjuk kilétét. A gyerekek kartonjait megkapja maga az apuka is, aki bár elsőre nem akarja, mégis belekukkant néhányuk életébe. Sőt egy kettőt fel is keres! Innentől azt hiszem egyértelmű, hogy előbb vagy utóbb, de ebből bukta lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr495873416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.03.26. 14:29:37

Sajnos egyetlen egyszer sem tudtam elnevetni magam a filmen. Drámának nagyon gyenge, vígjátéknak szintén. Egyetértek veletek, a néző maga sem tudta, hogy most mit néz: Nem tudok együttérző lenni egy olyan emberrel, akinek 533 gyereke van.
süti beállítások módosítása