101 kiskutya - One Hundred And One Dalmatians [1961]
2014. február 21. írta: redbandita

101 kiskutya - One Hundred And One Dalmatians [1961]

Amerikában 1961 januárjában mutatták be és a következő évben el is nyerte a BAFTA díjat, mint a legjobb animációs film. A zenét Grammy díjra jelölték, de azt nem sikerült elnyerni. Nálunk az a furcsa helyzet állt elő, hogy kétszer is forgalomba került: 1964 decemberében a Mokép forgalmazásában, majd újraszinkronizálva 1995-ben az Intercom által.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

one_hundred_and_one_dalmatians_xlg.jpg

Tudjátok van Nekünk az a bizonyos Disney projektünk, melynek keretében igyekszünk lassan minden egész estés Disney rajzfilmet megnézni és írni róla néhány gondolatot. Következzen most egy kis nosztalgia (számomra legalábbis), hiszen szerintem sokunk egyik gyerekkori kedvence ez volt. Habár én bevallom néhány éves kislányként nagyon féltem a gonosz Szörnyellától. Ti nem?

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

A sztoriról talán nem is tudok semmi újdonságot mondani. Él Londonban egy elég magányos (szerelmi téren) kan dalmata, zeneszerző gazdájával, Rogerrel. Az ablakon kibámulva lesi a szuka kutyusukat, no meg azok gazdáit. Persze megakad a szeme a bájos nőstény dalmatán, Perditán. Ráveszi a gazdit, hogy azonnal induljanak sétálni és szerencsére utol is érik a kutyust és annak gazdáját, Anitát.

101 kiskutya008.JPG

Csakhamar sor kerül az esküvőre az emberi és a kutya páros között egyaránt, majd megtörténik az összeköltözés és Pongó máris apai örömök elé néz. 15 kiskutya születik, ám valaki vagy valakik elrabolják őket... Itt jön a képbe a gonosz Szörnyella de Frász, aki felbérel két banditát: Jaspert és Horace-t. Mire? Hogy raboljanak el dalmatákat... Miért? Nos elég morbid (egy gyerekeknek szóló történethez képest), de a bőrük miatt. Szörnyella ugyanis megakarja nyúzatni őket, hogy bunda készülhessen belőlük.

101_kiskutya_1667192_2519.jpg

A bűnözők amúgy is elég amatőrök, ráadásul nem számolnák azzal, hogy a kutyák mennyire összetartó állatok. Nemsokára ugyanis már egész Angliában keresni kezdik az eltűnt kiskutyákat. Egy tanyán végül egy macska, Tibs őrmester és egy kutya, az Ezredes, no meg egy ló találnak rá a kis dalmatákra.

101 kiskutya007.JPG

Nagyon kedves kis mese, már ha eltekintünk a nyúzós dologtól... A mozi egyébként Dodie Smith Száz meg egy kiskutya című regénye alapján készült. 2002-ben a Disney úgy gondolta elkészítenek egy külön történetet az egyik kiskutyának, Pacának. Ez volt a 101 kiskutya 2 - Paca és Agyar. 1997-ben elindítottak egy rajzfilmsorozatot is, ami két évadot is megélt, sok rész magyarul is megnézhető a Youtube-on.

Ezeken kívül pedig 1996-ban elkészült az élőszereplős változat is, ahol Rogert, Jeff Daniels alakította és itt nem is zeneszerző volt, hanem videojátékokat tervezett. Anita (Joely Richardson) divattervezőként dolgozott és Szörnyella (Glenn Close) nem az osztálytársnője volt, mint a mesében, hanem a főnöke. Talán kevesen emlékszünk (nekem se rémlett), hogy az egyik banditát, Jaspert maga Doktor House játszotta, azaz Hugh Laurie. Ebben a verzióban szerepel még egy Nyúzó nevű figura is, mint Horace és Jasper főnöke. A szerepért Glenn Close-t Golden Globera is jelölték.

A 101 kiskutya rajzfilm teljes egészében megnézhető a Videán.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75822225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása