Amerikai botrány - American Hustle [2013] - Nem a történet, hanem az alakítás a fontos
2014. február 11. írta: redbandita

Amerikai botrány - American Hustle [2013] - Nem a történet, hanem az alakítás a fontos

Majdnem minden évben van egy két olyan film, amit a nagy díjkiosztók előtt felkap a sajtó és nem ereszti. Azt hiszem kétség sem fér hozzá, hogy a 2014-es idényben az Amerikai botrány az egyik ilyen! Ami egyébként nem is meglepő, hiszen elképesztő sztárdömping jellemzi, és szinte minden szereplőt jelöltek valamilyen nívós díjra. Azt már tudjuk is, hogy Amy Adams és Jennifer Lawrence gazdagodott egy Golden Globe-al, és a film készítői is hazavihették a Legjobb filmnek járó díjat a musical/vígjáték kategóriában. A jelöltek között volt Bradley Cooper, Christian Bale, és a rendező/forgatókönyvíró, David O. Russel is.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

AmerikaiBotrany_onlineB1_16_vegleges.jpg@Intercom

Nem igazán jellemző, hogy vígjátékot ennyi Oscarra jelölnek, de az Amerikai botrány mégis tíz kategóriában is esélyes. Köztük a legjobb film, rendező, forgatókönyvíró, férfi főszereplő (Christian Bale), női főszereplő (Amy Adams), férfi mellékszereplő (Bradley Cooper), női mellékszereplő (Jennifer Lawrence). De a filmben szereplő kosztümök is elnyerték a szakma tetszését. Hamarosan megtudjuk, hogy ebből hányat tudnak szoborra váltani, hiszen a Gravitáció és a 12 év rabszolgaság is 10 kategóriában esélyes.

2014-01-13T043729Z_1_CBREA0C0CUJ00_RTROPTP_3_ENTERTAINMENT-US-GOLDENGLOBES.JPG

A rendező, David O. Russel előző két filmjéhez hasonlóan (A harcos, Napos oldal) ezt a mozit is nagyon nehéz lenne műfajilag besorolni valamilyen kategóriába. Mint feljebb is írtam szerintem nem is a sztori a lényeg, hanem a színészi alakítások. Az egyik főszereplő, Christian Bale azt is elárulta egy interjúban, hogy nem kellett ragaszkodniuk a forgatókönyvhöz, improvizálhattak.

"Ugye tudod, hogy ez nagy mértékben változtat majd a cselekményen?" - tette fel a kérdést Bale Russelnek, aki nem csak a rendezője, hanem az egyik forgatókönyvírója is a filmnek.
"Christian, én gyűlölöm a cselekményt! Nekem csak a karakterek számítanak, és kész! - mondta a rendező.

Russell szerint rendezőként az a feladata, hogy a közönség megszeresse a figurákat a bűneik ellenére. „Azt remélem, a nézők szeretnek időt tölteni a karakterekkel – mondja Russell. – Sőt, addig is elmegyek, hogy azt szeretném, szeressenek beléjük. A legszebb dicséret, amit kaphatok, ha valaki egy filmemről kijőve azt mondja, megszerettem ezeket az embereket, sajnálom, hogy el kellett tőlük szakadnom.”

A sztoriról

Azért mégiscsak ejtsünk néhány szót magáról a történetről, ami egyébként valós eseményeken alapul, csak kiszínezték. A 70-es években az FBI tényleg indított egy akciót a korrupt üzletemberek, politikusok lebuktatására. Csak persze nem pont így zajlottak az események, mint az Amerikai botrányban. Irving (Christian Bale) és szerelme, Sydney (Amy Adams) tehetséges szélhámosok, de a titkuk az, hogy viszonylag kicsiben csinálják a dolgot. Ám így is besétálnak az FBI csapdájába, és így Ritchie DiMaso (Bradley Cooper) meg tudja zsarolni őket, hogy vegyenek részt a "nagyhalak" lebuktatásában".

unnamed.jpg@Intercom

Irving ezt egyáltalán nem tartja jó ötletnek, de nem igazán van más választása. Habár Syd felajánlja, hogy szökjenek meg és bujkáljanak, de a férfinek nem tetszik az ötlet, mivel van egy nevelt fia és őt nem akarja elhagyni. Talán abban sem biztos, hogy a gyerek anyját, aki még mindig a felesége (Jennifer Lawrence) el tudná... Nos ez persze nem tetszik Sydneynek és látványosan ráhajt a zsarura.

Innentől az események bonyolódnak, mindenki megpróbálja a saját malmára hajtani a vizet, nem lehetünk biztosak benne, hogy ki kit fog átverni...

A szereplők

A rendező viszonylag biztosra ment a szereplők kiválogatásakor. Dolgozott már korábban Amy Adamssel és Christian Bale-el A harcos című filmnél, amiért Bale Oscart is kapott. Tavaly pedig Bradley Cooperrel, Jennifer Lawrenccel és ebben a moziban egy pillanatra feltűnő Robert de Niroval készítette el a Napos oldal című dramedyt, amiért pedig Lawrence vihette haza a szobrocskát. Vajon idén kin lesz a sor?

rs_634x1024-140112180743-634.jennifer-lawrence-winner-golden-globes-2014.jpg

amy-adams-golden-globes-2014_4663938.jpg

Christian Bale, a szélhámos

David . O. Russel eredetileg a zsaru szerepére castingoltatta a színészt, de azt végül Coopernek adta. Ám szerencsére egykori Batman-ünk nem sértődött meg és örömmel bújt Irving a szélhámos bőrébe. Még akkor is, ha a szerep kedvéért 18 kilót kellett híznia, haját meg kellett növesztenie és a testtartásán is változtatnia kellett, ami miatt állítólag gerincsérve is lett.

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (23).JPG@Intercom

Irving piti kis szélhámos, igazából akkor kezd karrierje komolyabbra fordulni, mikor megismeri Sydneyt. Onnantól karrierje és szerelmi élete egyszerre kezd virágozni, mindaddig amíg bele nem futnak az FBI csapdájába. A feladatuk ezután korrupt politikusok lebuktatása, elsőnek egy polgármestert kell tőrbe csalni, aki éppen Atlantic City felvirágoztatásán dolgozik. A baj csak az, hogy idővel Irving megkedveli Carmine-t (Jeremy Renner) és marhára nem fűlik ahhoz a foga, hogy tönkre tegye. De nem igazán van választása, amúgy se egy határozott ember. Feleségével (Lawrence) megromlott a kapcsolata, ám a nő még mindig úgy ugráltatja, ahogy akarja. Még a válási papírokat sem hajlandó aláírni, anyagilag is élősködik a férfin, közben pedig a fia láthatási jogával zsarolja.

„Christian elképesztően hiteles volt, mintha csak most lépett volna ki egy ’70-es évekből érkező időgépből – mondja Richard Suckle, producer. – Tökéletesen jelenítette meg a figurát, pedig az még csak nem is hasonlít az eddigi szerepeire. Egyszerre vicces, elbűvölő és sérülékeny. Amikor besétált a forgatásra, akkor ugyan tudtuk, hogy ő Christian Bale, de a lélegző, hús-vér Irvinget láttuk.”

Bradley Cooper, a flúgos nyomozó

DiMaso számára nagyon vonzó Irving és Sydney csillogó világa, és úgy érzi, eljött az idő, hogy végre ő is azzá az emberré váljon, aki mindig is szeretett volna lenni. Egyébként nagy valószínűséggel nincs ki a négy kereke, vagy a sok elfogyasztott drog a hibás, én nem tudom, de elég furcsa nyomozó az már biztos...

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (17).jpg@Intercom

Lépre csalja ugyan az Irving-Sydney párost, és tulajdonképpen sokáig úgy tűnik, hogy ő irányítja a szálakat, de ez nem teljesen így van. A vörös hölgy teljesen elcsavarja a fejét, és Richie elköveti azt a hibát, hogy bízni kezd benne.

A Cooper által alakított Richie DiMaso nem elégedett az életével: „Úgy érzi, hogy üresen és céltalanul lézeng, sokkal izgalmasabb életet szeretne – mondja Cooper. – Még a haját is képes daueroltatni, hogy egy híres sportolóra hasonlítson, csak azért, mert valaki más akar lenni. Amikor találkozik Irvinggel és Syddel, azonnal magával ragadja az életstílusuk. És egyik percről a másikra elkezd a menő arcokkal összejárni. Sydney elviszi diszkóba, új ruhákat vesznek.”

Amy Adams, a szerető

Amy alakítja (immár egy Golden Globe díjjal a háta mögött), Irving társát. Kezdettől fogva forr közöttük a levegő, de aztán komolyan egymásba szeretnek és a munkájuk is közös. Ketten elképesztő párost alakítanak, a gyönyörű nő farag a piti szélhámosból, profi svindlert. Sok mindent átvészel a kapcsolatuk, de az FBI és Irving felesége egyszerre még egy ilyen nagy lánggal égő szerelemnek is betesz...

Sydney innentől kezdve valamiféle gyerekes bosszún töri a fejét, és ehhez kapóra jön neki Richie DiMaso. Manipulálja a férfit az első pillanattól fogva, de az is biztos, hogy a kémia megvan köztük.

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (28).jpg@Intercom

Soha nem találkoztam vonzóbb karakterrel, mint Irvinggel Christian alakításában – mondja Amy Adams, aki Sydney Prossert játssza. – Pontosan tudtam, hogy Sydney miért szeretett bele Irvingbe, sőt, miért érezte úgy, hogy ő élete szerelme. Sydney nem úgy kezdte a karrierjét, hogy szélhámos akart lenni. Nem olyan akart lenni, amilyen volt, ezért megteremtette magának azt a világot, amelyben olyan lehetett, amilyennek elképzelte magát. Az ő története is az átverések körül forog, de végül az lesz a kérdés, hogy ki is ő valójában.”

Jennifer Lawrence, az őrült feleség

Jennifer Lawrence visszatérő szereplő Russell filmjeiben. Ezúttal Irving elhidegült feleségét, Rosalynt játssza. Rosalyn manipulatív és kiszámíthatatlan, és még mindig kötődik érzelmileg (no meg anyagilag is) Irvinghez, emiatt pedig mindannyian veszélybe kerülhetnek. A labilis Long Island-i háziasszony az ellentéte az Adams alakította elegáns Sydneynek. Az, hogy a karakter egyáltalán nem kifinomult, sok mindenből kiderül, a párbeszédektől a jelmezekig.

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (2).jpg@Intercom

„Rosalyn tipikus Long Island-i. Vörös műkörmök, magasra tupírozott haj, és imádja a leopárdmintát – mondja Lawrence. – Úgy gondolom, hogy soha nem megy szórakozni, csak lapozgatja a magazinokat, megveszi a benne látott ruhákat, és azt hiszi, hogy pont úgy fog majd kinézni, mint a modellek a képeken. De valójában fogalma sincs, hogy kéne jól öltöznie, jól kinéznie. Úgyhogy a jelmezpróbák arról szóltak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy semmiben sem mutatok jól.”

Rosalyn mániákus. Néha fent, néha lent – folytatja Lawrence. – Annyira fél az egyedülléttől, hogy inkább benne marad egy boldogtalan házasságban. A külső szemlélő úgy gondolhatja, hogy van megoldás a problémájára, el kell válni. De ő nem teszi ezt meg. Ebből adódik a kétségbeesettsége. Olyan elvárásai vannak Irvvel szemben, amelyeknek a férfi soha nem tud megfelelni. A nő állandóan csalódott, és emiatt végzetesen rossz döntéseket hoz, amelyektől csak még rosszabb lesz minden.”

Jeremy Renner, az áldozat

A titkos művelet célpontja Carmine Polito. A munkásnegyed felvirágoztatásához befektetőt kereső politikus szerepére Russell Jeremy Rennert kérte fel. Renner karaktere abban különbözik a többitől, hogy ő nem viseli álarcot. Azt állítja, hogy a legjobbat akarja azoknak az embereknek, akiket képvisel, és ez így is van.

AmerikaiBotrany_jelenetfoto (19).jpg@Intercom

„Polito jól végzi a munkáját – mondja Renner. – Imádja a munkáját, a családját, nagyszerűen kommunikál. Lehetetlent nem ismerő politikus, aki úgy hordja a haját, mint Liberace vagy Tony Curtis.”

„Daviddel rengeteget beszélgettünk a motivációiról – mondja Renner. – Minden tettét a jó szándék vezérli. Még ha hibázik is, azt is egy jó cél érdekében teszi.”

Az igazi amerikai botrány

Az igazi Abscam botrány az FBI egyik fedett akciójával kezdődött. A fehér galléros bűnözéssel és politikai korrupcióval foglalkozó két FBI-os, John Good és Anthony Amoroso együtt dolgozott egy szélhámossal, Mel Weinberggel. Az FBI és Weinberg létrehoztak egy álcéget, amit egy állítólagos arab sejk vezetett, és politikai kedvezményekért igyekeztek megvesztegetni tisztviselőket.

A zene

A ’70-es években játszódó filmhez David O. Russell és a zenei vezetője, Susan Jacobs rengeteg korabeli zenét hallgattak. Russell forgatókönyvírás közben zenét szokott hallgatni, és van, amikor a film végső változatába is azok a dalok kerülnek, amelyek az adott jelenet írásakor szóltak. Ilyen például a Jeep’s Blues című Duke Ellington felvétel vagy Steely Dantől a Dirty Work, amely a film legelején szól, amikor Irving, Sydney és Richie végigsétál a Plaza Hotel hallján

 „Nem videoklipet akartunk csinálni az akkori zenékre – mondja Jacobs. – És nem is slágerparádét akartunk, amiben felvonultatjuk a legnépszerűbb dalokat, amelyek viszont semmit sem adnak hozzá a jelenethez. Nem könnyű David filmjeihez megtalálni a megfelelő zenét, mert a jelenetei összetettek és sok rétegűek. Ráadásul szeret zenével ellenpontozni.”

Jacobs ahhoz is hozzászokott, hogy a zeneválogatás alatt éjjel-nappal számíthat telefonhívásokra: „Tom Jonestól a Delilah és Paul McCartneytól a Live and Let Die is egy-egy hosszú, éjszakai telefonbeszélgetés eredménye. Soha nem lehet tudni, mikor jön egy jó ötlet.”

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75800045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása