12 év rabszolgaság - 12 Years A Slave [2013] - Fassbender a kegyetlen
2014. január 12. írta: redbandita

12 év rabszolgaság - 12 Years A Slave [2013] - Fassbender a kegyetlen

Az utóbbi idők egyik legnyomasztóbb filmje volt számomra, de ennekellenére is merem ajánlani az erősebb idegzetűeknek. Talán a legrosszabb, hogy tudjuk igaz történeten alapul a sztori, a rabszolga élet(?) nehézségeit mutatja be egy szabad ember szemszögéből. Solomon Northup ugyanis emberrablás által szakad el a családjától, a munkájától, egyszóval az életétől. 12 évig raboskodik hol élhetőbb, hol teljesen elviselhetetlen körülmények között. A főszereplőt alakító Chiwetel Ejiofor számomra eddig nem volt túl ismert, de ez a szerep egészen az Oscar kapujáig juttatta. Michael Fassbender pedig olyan hidegvérű rabszolgatartónak bizonyul, hogy az már egészen félelmetes!

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

12_B1_Online.jpgPro Video Film & Distribution

A rendező, Steve McQueen nem először nyúl kényes témához, 2011-ben elkészítette a Shame - Szégyentelen című filmet, 2008-ban pedig az Éhséget. Ám a kritikusok szerint eddig ez a legdrámaibb, legnyomasztóbb filmje. Olyannyira, hogy a fesztiválos vetítésekről több néző ki is ment a megrázó jeleneteknél, amiből egyébként akad bőven. McQueen egyébként mindkét előző filmjében szerepeltette Michael Fassbendert, akinek ezúttal a leggonoszabb karaktert adta. Fassbender elmondása szerint azonnal igent mondott a rendezőnek, és örömmel bújt negatív szereplő bőrébe. Tulajdonképpen jól is tette, hiszen így Oscar esélyessé vált.

038_DF-00378.jpgPro Video Film & Distribution

A film hat Golden Globe jelölést kapott (legjobb film, rendező, forgatókönyvíró, betétdal, férfi főszereplő dráma kategóriában és női mellékszereplő dráma kategóriában) és sokan Oscarra is esélyesnek tartják. Utóbbit még nem tudjuk, hiszen csak január közepén hirdetik ki a jelölteket.

A film, mint mondtam igaz történeten alapul, de most nemcsak a történelmi jellegére gondolok, hanem Solomon Northup maga is valós személy volt, aki New Yorkban született, szabad ember volt, és 1841-ben rabolták el Washingtonban. Ezután lett rabszolgakereskedők "árucikke" és végül 12(!) évig raboskodott irdatlan körülmények között, egy louisana-i ültetvényen. Önéletrajzi könyve 1953-ban jelent meg, de valahogy eddig a forgatókönyv írók figyelmét elkerülte, habár 1984-ben készült egy eléggé kis költségvetésű és nagyon kis közönséget elérő film belőle, American Playhouse: Solomon Northup's Odyssey címmel. Most Brad Pitt cége, a Plan B döntött úgy, hogy vászonra viszi a sztorit, ami egyébként nem mondható remake-nek, mivel McQueen teljesen máshogy ábrázol.

108_DF-04982.jpgPro Video Film & Distribution

Brad Pitt egyébként maga is szerepel a moziban, habár egy nyúlfarknyi szerepe van csak: egy liberális szemléletű ácsot alakít, akit Edwin Epps (Fassbender) felkér egy kisebb munkára.

A sztoriról

A történet az 1800-as évek közepén játszódik, amikor a rabszolgatartás már vegyes megítélésű az emberek között. Vannak, akik tartanak rabszolgát, de viszonylag élhető körülmények között és vannak, akik még a hagyományos módszerek között dolgoztatják őket. 1865-ben került az alkotmányba, hogy a rabszolgatartást a törvényen kívülre helyezték.

Solomon hegedűművészként, családjával, boldogan, már már unalmasan tölti mindennapjait. Mígnem egy este úriemberekkel indul vacsorázni, elkábítják és elrabolják. Hamarosan már rabszolgakereskedők árucikkeként ébred. Először egy viszonylag normális (már amennyire egy rabszolgatartó az lehet) gazdához kerül, akit Benedict Cumberbatch alakít. De nagyon hamar összeakasztja a bajszát az egyik kisfőnökkel és jól összeverik.

101_DF-05123.jpgPro Video Film & Distribution

Nem hal meg, de a gazdája úgy dönt továbbadja. Így kerül a gyapotültetvényes Eppshez, aki egy pszichopata. Üti veri (persze korbáccsal) a rabszolgákat, egész napos munka után, az éjszaka közepén felveri őket, hogy együtt "mulassanak", de akár a szexuális erőszaktól sem riad vissza.

056_DF-00452.jpgPro Video Film & Distribution

A felesége (Sarah Paulson) se semmi, ő is képes akár fizikálisan is bántalmazni pl. a női rabszolgákat, ha kiderül, hogy azok (akaratukon kívül) férje szexuális tárgyai. Epps egyik kedvence Patsey, akit Lupita Nyong'o alakít, és akit női mellékszereplő kategóriában Golden Globera is jelöltek megrázó alakítása miatt. Patsey a legügyesebb kezű gyapotszedő, Epps minden kívánságát teljesíti, de mivel annak felesége gyűlöli őt, ezért nagyon sanyarú sorsa van, még a rabszolgák között is. Arra kéri Solomont, hogy gyilkolja meg őt, mert már a halál is jobb volna számára, mint ez az életforma. Megértem.

dDF-03057.jpgPro Video Film & Distribution

Érdekes módon (legalábbis számomra) a rabszolgák egymással nem igazán tartanak össze, mindenki a saját túlélésére játszik. Idegesíti például őket a siránkozó nő, akit elválasztottak a gyermekeitől, és azt is simán eltűrik/nézik, ahogyan egyik társuk nyakánál fogva lóg és csak lábujjai tartják vissza a haláltól.

Az biztos, hogy ez a film nem egy laza vasárnap délutánra való, gyengébb idegzetűeknek nem is ajánlom. Rendkívül felkavaró, és mély nyomokat hagyó alkotás, amit szerintem még évekig emlegetni fognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75752659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása