Zambézia [2012] - Madárlesen
2014. január 04. írta: redbandita

Zambézia [2012] - Madárlesen

2012-es film, de nálunk csak 2013 májusában mutatták be a hazai mozik. Azóta persze már DVD-n is megjelent és szerintem sok gyerek megkedvelte Vijjut és a barátait. A madaras mese egyébként nem annyira új találmány, gondoljunk a Riora, a Vad galambra, vagy akár a Vili a verébre. A sztori nagyon izgalmas, főleg 6-10 éves korúaknak, de a karakterek között szerintem az idősebbek is találnak majd kedvencet.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

zambezia_poszter.jpg

Talán az már nem újdonság, hogy nagyon kedvelem az animációs filmeket, így egyértelmű volt, hogy előbb utóbb erre a mesére is sort kerítek majd. Érdekesség, hogy végre nem egy amerikai moziról van szó, hanem egy dél-afrikai gyártású animációról. Na emiatt nem kell ám leírni, mert a sztori, a karakterek és szerintem a látványvilág sem marad el a Hollywood-i szuperprodukciók színvonalától.

Vijju (magyar hangját az X-Faktorból is ismert Szabó Dávid kölcsönzi) édesapjával él a sivatagban nagyon szigorú szabályok között. Már ekkor gondolhatjuk, hogy ennek valami nyomós oka van, de talán arra senki nem gondol, ami a későbbiekben kiderül majd. Sudár (eredeti hangja Samuel L. Jackson, nálunk Kőszegi Ákos) nem szívesen engedi messzire kisfiát, mindig feladatokkal látja el, és hímes tojásként vigyáz rá. Ám ahogy ez lenni szokott a fiú kamaszodik és egyre nehezebben viseli a megszorításokat. Szívesebben látna világot, élne át kalandokat, ismerkedne más madarakkal. Egy napon váratlan vendégek érkeznek és ez mindent megváltoztat.

Gogo-Cecil-Cyril-001.jpg

Miután Vijju megismeri a fészkükbe pottyanó madarakat és apja elkergeti az őket követő marabukat, a kissrác lelkesedése nem lankad és úgy dönt megszökik és felkeresi a vendégek által emlegetett "madárparadicsomot", Zambéziát. Apja nem akarja elengedi, nagyon veszélyesnek tartja, így a fiú megszökik.

0zamb3_www.kepfeltoltes.hu_.png

Zambézia, egy fenséges vízesés peremén, Afrika szívében terül el és tényleg elképesztően gyönyörű hely. Ráadásul Vijju nagyon sok új madárral találkozik, ami egyébként nem nehéz, hiszen korábbi lakhelyén, a sivatagban alig éltek állatok. Zambéziát egy Őszkarom nevű madár vezeti, akinek a lány a kis Pihe, akinek eredeti hangja Abigail Breslin. 

016-Sekhuru-Zoe-Ajax.png

Vijju eltökélt szándéka, hogy letelepszik Zambéziában, és beáll az ún. Hurrikánok közé, akiknél épp felvétel van. A vezetőjük, Csőrnagy (magyar hangja Jáksó László) nem igazán szimpatizál az újonccal, ahol csak lehet lejáratja őt, hiszen nagyon nagyra tartja magát. A Hurrikánok egyébként egyfajta elit katonai rend, akik védelmeznek minden Zambéziában élő madarat. Mondjuk ez nem olyan nehéz feladat, mert néhány kósza marabut leszámítva túl nagy veszély nincsen.

De akkor miről is szól a film? Kellene, hogy legyen egy főgonosz, nem? Van is. Méghozzá egy óriási gyík, Budzo, aki a kitaszított marabukat fellázítva próbál bejutni Zambéziába, hogy megegyen minden tojást.

Nos nem árulok el minden titkot, de azt még meglibbentem, hogy Sudár fia keresésére indul és nagy veszélybe kerül, egyre inkább úgy fest, hogy Budzo eléri célját, hacsak valaki meg nem állítja. De ki és hogyan?

Nagyon kellemes kis mese, elég sok tanulsággal, jópofa karakterekkel és eléggé kidolgozott sztorival. Aki szereti az animációs filmeket, annak nem fog csalódást okozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr745724134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.01.04. 14:58:21

Nekem a film nem igazán tetszett, a cikk annál inkább. :)
süti beállítások módosítása