Vikingek maraton - 1. évad 3 nap alatt
2013. szeptember 16. írta: Szilvásgombóc

Vikingek maraton - 1. évad 3 nap alatt

A Viking maraton tegnap este lezárult a Viasat3-on, a három Emmy-díjra jelölt sorozat második évada 2014-ben érkezik. Az első évad 9 epizódja látványos, érdekes, teljesen lekötött. Kíváncsian várom a folytatást. De még a második évad sneak-je előtt, lássuk mi is történt az első évadban Ragnarral és a Vikingekkel.

vikings-tv-series.png@history.com

A skandináv  vikingek és Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) története magával ragadó, misztikus és olykor kegyetlen. Életüket a megdöbbentően szép Skandináviában élik a magas hegyek és a végtelennek tűnő tenger között. Kattegat a falu, hol Ragnar feleségével, Lagertaval (Katheryn Winnick), és két gyermekével Bjornnel (Nathan O'Toole) 12 éves fiával és lányával Gydaval (Ruby O'Leary) él. A férfi, amikor nem portyázik földművesként dolgozik. Hozzájuk tartozik még Rollo (Clive Standen), Ragnar fivére, akiről hamar kiderül, hogy nem közömbös a férjét támogató, erős Lagertaval szemben.

Vikings_1.jpg@history.com

A vikingek helyi vezetője Earl Haraldson jarl (Gabriel Byrne), ő ha úgy tetszik a "törzsfőnök", aki a vitás kérdéseben dönt és elrendeli a nyári portyákat. A jarl minden évben kelet felé küldni embereit, mivel nem hisz abban, hogy nyugaton lenne bármi is. Ragnar Lothbrok ezzel szemben már-már megszállottan hiszi, hogy a messzi nyugaton nemhogy föld, de mesés kincs várja.

vikings_episode4_8-P.jpeg@history.com

Éppen ezért barátjával, a kissé flepnis Flokival (Gustaf Skarsgard) erős hajót építtet, majd toborzott seregével megindul a tiltott irányba. Ahol legnagyobb megdöbbenésükre egy kolostort találnak.

Ragnar--P.jpeg@history.com

Játszi könnyedséggel le is igázzák; gyilkolnak, fosztogatnak és túszokat hoznak az angol földről. A jarl kénytelen elismerni, hogy a lázadó szellemű portyázónak igaza volt. Hogy érdemét tompítsa minden kincset kisajátít, de Ragnar kérésére mindenkinek engedi hogy egy valamit válasszon. Ragnar a papot, Athelstant (George Blagden) választja, haza viszi rabszolgának. Idővel kölcsönös tisztelet alakul ki közöttük, mindketten tanítják egymást a másik kultúrájára. Ragnar bízik benne, gyermekeit is rá meri bízni.

vikings_episode3_1-P.jpeg@history.com

A sikeres portya még inkább felébreszti a már eddig is féltékeny fivér, Rollo irígységét, ezt Haraldson jarl igyekszik kihasználni. A Ragnar ellen indított hajtóvadászat ugyanis sikertelennek bizonyul, Rollonak ígéri lánya kezét, ha elárulja testvérét és családját. Mikor a súlyosan sérült Ragnar fülébe jut, hogy testvérét a jarl kínozza nem habozik, kihívja egy párviadalra. Meg is öli, ezzel ő lesz az új jarl. Ez a siker a nagyravágyó Rollo szemében végleg éket ver közé és testvére közé.

vikings_gallery6_6-P.jpeg@history.com

Ragnar öröme csak akkor lesz nagyobb, amikor kiderül, hogy Lagerta ismét gyermeket vár. A férfi minden vágya, hogy fia szülessen, ami a látó (egy korábbi jóslata) szerint be is fog teljesedni. Lagerta szépen gömbölyödik és úgy tűnik Kattegatban mindenki elégedett, kivéve persze Rollot és Siggyit (Jessalyn Gilsig), akik idő közben szépen összeszűrték a levet.

vikings_gallery6_8-P.jpeg@history.com

Az új jarl tavsszal újabb portyára indul, ahol az angol uralkodó testvérét foglyuk ejti. Ám hajlandó szabadon engedni egy jelentősebb vagyon fejében. A király úgy gondolja a barbárokat ki tudja cselezni, de ez fivére életébe és a vagyonába kerül. Az angol uralkodó természetesen bosszút esküszik Ragnar jarl ellen.

vikings_gallery_7_5-P.jpeg@history.com

Ameddig Ragnar a messzi nyugaton portyázik Lagerta elveszíti a Ragnar által vágyott fiú gyermeket, ami megrendíti a férfi hitét és szerelmét is.  Hiszen a látó sok fiú gyermeket jósolt neki. De vajon ki szüli majd meg őket? Az elkeseredett Ragnar Uppsallaba megy családjával és néhány kiválasztott áldozattal (Uppsalla -  a vikingek mondjuk úgy imahelye minden kilencedik évben látogathatnak oda), hogy az istenek kegyelmét kérjék és válaszokat kaphassanak kérdéseikre.

vikings_gallery8_4-P.jpeg@history.com

Horik király segítséget kér Ragnar jartól hatalmának megerősítésében, Borg jarl fenyegetést jelent számára, így a neves harcos segítségében reménykedik. A becsvágyó Rollo régóta lehetőséget keres arra, hogy legyőzze testvérét, így kapóra jön neki Borg jarl ajánlata.

vikings_gallery8_5-P.jpeg@history.com

Kattegatban ezalatt járvány söpör végig, Siggy gyermeke és Gyda is áldozatul esnek. Míg Lagerta lányukat temeti Ragnar összefekszik Aslaug hercegnővel, aki elmondása alapján meg is fogant a viking harcos fiával. De vajon mit szól majd ehhez Lagerta?

vikings_gallery9_3-P.jpeg@history.com

Na, akkor a spoilernek itt vége van. Ragnar és családjának sorsa mellett, igen érdekes vonulat a sorozatban, ahogy a katolikus pap, Athelstan megismeri a vikingek vallását. Nem próbálja rájuk erőltetni a kereszténységet sokkal inkább érdeklődő és nyitott a keresztények által pogánynak nyilvánított nép kultúrája iránt. Sőt, idővel mikor megkérdezik kereszténye, nemmel válaszol. Az ő szemén keresztül ismerjük meg a vikingek hitvilágát, isteneit, tetteik áldozataik sokszor értelmetlennek és barbárnak hatnak a szemében. Ráadásul nem egy istent imádnak, mint a keresztények, nekik ott van Odin, Thor, Freyr és Frigg. Halálukkor pedig a harcosok a Valhallába kerülnek, ahova valkűrök kísérik őket.

A sorozat nem olyan brutális, véres és nincs tele nyílt szexxel, mint  a Spartacus. Ennek ellenére folyamatosan fenn tartja az érdeklődést és nem enged egy pillanatra sem. Érdekes látni, hogy Ragnar számára nem pusztán a portya és a harc a fontos, hanem a család is, gyermekeivel gyengéd, tanítja őket. Feleségét is szeretni, de vajon szerelme kibírja az elvesztett fiú felett érzett csalódottságot? Vagy végleg megmérgezte Lagerta iránt érzett érzelmeit? Vajon a harcos viking feleség harc nélkül fogadja majd Aslaugot, aki ha minden igaz gyermeket vár férjétől?

Rollo vajon milyen messzire megy el, hogy Ragnar fölé kerekedjen? Ami nekem gyanús még az Siggy. Szolgálónak jelentkezett a férjét meggyilkoló jarl házába, és ő van Lagertaval, amikor leveszíti a gyermeket. Benne lehet a keze a dologban? Anya lévén, aki három gyermekét temette el tenne ilyet? Ezekre és még sok más kérdésre csak 2014-ben kaphatunk választ. Addig sajnos várnunk kell. Addig is itt a második évad sneakje.

A videóban pedig színészek és az alkotók mesélnek a sorozatról.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr265513759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása