J. L. Armentrout - Obszidián (Luxen 1.)
2013. július 28. írta: enbee

J. L. Armentrout - Obszidián (Luxen 1.)

Megfogadtam, hogy nincs több sorozat, de hát eddig tartott a nagy elhatározás. Élménybeszámoló Katy és Daemon sagájának első felvonásáról, a törés után.

obszidian.jpg

Katy 17 éves, amikor az anyukájával felkerekednek, és Floridából Nyugat-Virginiába költöznek. Egy olyan kisvárosba, aminek nem csak hogy saját iskolája, de még boltja sincsen. El lehet képzelni. Katy meglepő módon azonban nem nagyon bánja a váltást, persze pufog magában rajta, de megérti, hogy tovább kellett lépniük, barátai meg úgysem nagyon voltak, csak az ő kis könyves blogja, ami meg nem nagyon köti őt helyhez. Ahogyan ebből jól látszik, Katy nem éppen társasági lény, és e miatt az anyukája aggódik is egy kicsit. Szerencsére az új helyen a szomszéd házban él egy testvérpár, akik Katyhez korban passzolnának. Anyu bíztatja is az ő pici lányát, hogy barátkozzon, de ez nem megy olyan könnyen. A testvérpár (ikrek) fiú tagja, Daemon ugyanis egy igazi seggfej, akinek fixa ideája, hogy Katy nem elég jó az ő pici húgicájához, Deehez. Dee persze teljesen oda van Katyért, és Katy is birja a lányt, szóval Daemonnak esélye sincsen, hogy ezt a barátságot szétrobbantsa.

Ha ennyire egyszerű lenne a helyzet (Dee a jó és Daemon a gonosz), az meglehetősen unalmas könyvet eredményezne, így természetesen meg van picit spékelve a klasszikus hideg-meleg játékkal, amit Daemon űz szegény pici Katyvel. Mondjuk a lányt sem kell félteni, mert olyan ő, mint Kathleen Kelly A szerelem hálójáb@n: rendes kislány, de a Joe Foxa (jelen esetben Daemon) kihozza belőle a kisördögöt, egy meglepően csúnya szájú kisördögöt.

Persze nem csak az ikrek és Katy szerepelnek a történetben. Ott vannak a hármasikrek! (Ash, Adam és Andrew), akik közül a lány a sajátjának tekinti Daemont, valamint az egyik fiú "elvileg" Deevel randizik, ja és persze ők hárman is, akár csak a D-ikrek, úgy néznek ki, mint a modellek. A mezei halandók kategóriáját erősíti Lesa és Carissa, akik első nap veszik Katyt pártfogásukba az iskolában. A történet során kiderül, hogy Dee és Daemon is hármasiker volt eredetileg, és hogy Dawsonnal mi történt, az nagyobb vonalakban kiderül az Obszidiánból. Aki részletesebben is kíváncsi a történtekre, annak ajánlom az írónő előzmény novelláját, ami a Shadows címet viseli, és elvileg a Dawson rejtélyt meséli el.

Szeretnék még a sztoriról, főleg a konfliktusokról mesélni, de az az igazság, hogy az eléggé lespoilerezné a dolgokat. A könyvel kapcsolatban így is nagy negatív élményem, hogy a fülszöveg elszúrja a meglepetésfaktort. Inkább maradjunk annyiban, hogy a sok huzavona közben Katy és Daemon között végig vibrál a feszültség, amit őszintén szólva régen láttam YA könyvnél. Az alap történetet a tuti pasival, az összetartó családdal, és az átlagos lánnyal már láttuk jó pár esetben, de a könyv olvasása közben ez fel sem merült bennem, ergo nem is zavart. Utólag persze az embernél kopogtat a déja vu, de az olvasás élményéből ez nem von le semmit. A Luxen sorozat fantasy háttérsztorija, mert természetesen van olyanja, nem a megszokott vámpíros-vérfarkasos vagy angyalos-démonos, hanem egy picit más, de azért megmarad a klasszikus jó-rossz párosításnál. A határvonalak egyenlőre élesek a kettő között, és még az eredetileg unszimpatikus Ash is, aki a jók közé kell(ene) hogy tartozzon, szimpatikusabbá válik.

Plusz jó pont az az újítás, amit sok író(nő) külön kötetben ígérget nekünk, hogy tudni illik megismerjük az eseményeket a másik kulcsszereplő szemszögéből is. Jennifer Armentrout ennek elébe ment, és három rövidke fejezetet hozzácsapott a könyvhöz, amiben nem az egyébként narrátori tisztet betöltő Katy meséli el nekünk, hogy mi történt, hanem Daemon. Olyan sok újdonság nem derül ki a bónusz oldalakon, mert fura mód Daemon is olyan dolgokra figyel, vagy említ meg, mint azt Katy tette az eredetiben, pedig pont az lenne az izgalmas ebben, hogy újdonságok derüljenek ki. Ennek ellenére is a PoV váltás, ebben a formában, már magában értékelendő. Várom a következő részt.

Kedvenc idézet a könyvből:
"- Hát persze. Pénteken is úgy bámulták egymást az osztályban, hogy majdnem kiestek a szemükön. Tiszta lucsok volt minden, ha tekintettel szexelni lehetne, nyilvánosan lefeküdtek volna. Félrenyeltem az italt.
- Az nem az volt! Csak beszélgettünk!
- Katy, nagyon csináltátok. - Lesa felvett egy szalvétát, és sodorgatni kezdte. - Nem szégyen ez. Csinálnám én is, ha velem is hajlandó lenne."

Van még egy, ami csak azért nem lett A Kedvenc, mert a következő kötet ízelítőjéből van:
"Nagyon nehéz volt megőrizni az elszánásomat, hogy ne omoljak a karjába, amikor éppen kedves volt, és úgy nézett rám, mintha én volnék a világon az utolsó darab csoki."

A borítón illetve a trailerben szereplő modellek egyébként nem csak Katyként és Daemonként, hanem a privát életben is egy párt alkotnak. Nem elhanyagolható tény továbbá az sem, hogy magyarok: Tziotziosz Sztella és Tóth Péter a nevük.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr425428899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása