Az eperszezon végére...
2013. június 20. írta: redbandita

Az eperszezon végére...

Habár (legnagyobb sajnálatomra) lassan vége az eperszezonnak, aki még tud elcsípni egy kisebb vagy nagyobb adagot a piros gyümólcsből, annak ajánlok néhány (általam kipróbált) receptet! A tovább gomb mögött találsz majd eperleves receptet, turmixot (palosan), gluténmentes epres süteményt, és egy pillanatok alatt összedobható epres desszertet. Azt azért leszögezném, hogy mindegyik recept könnyen elkészíthető, nem igényel szaktudás, én sem vagyok mesterszakács, ráadásul az egészségesebben elkészíthető ételekkel csak néhány hónapja próbálkozom, szóval kalandozzatok velem a konyhában :) Igyekszem a recepteket mindig le is fotózni, a részfolyamatokkal együtt, de nézzétek el nekem, ha ez nem megy mindig könnyen, mert ha olyasmit csinálok, amitől nyakig kulimászos vagyok, akkor elég nehezen tudok fotókat is készíteni :)

20110504hazitunde.jpg

Na de miért is fogyasszunk epret? Már azon felül, hogy finom az íze...

"Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.
Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé. Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki." (mindmegette.hu)

img1354196978.jpg

Na kezdjük talán a legegyszerűbbel, az eperturmix-al:

Hozzávalók:(2 főre)

  • 15-20 dkg eper
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dl laktózmentes vagy "normális" tej
  • 2 dl natúr joghurt
  • esetleg banán, epres vagy vaníliás fagyi ízlés szerint

Elkészítés:

A megmosott félbe vágott epret turmixgépbe dobjuk a tejjel, amikor már jól eloszlott hozzáadjuk a natúr joghurtot és a mézet (ezt akár el is hagyhatjuk, ha pl. diétázunk és ha kellően édes az eper). Néha szoktam bele tenni egy banánt is az eper mellé, hogy tartalmasabb legyen, ezzel akár a reggelinket is pótolhatja, akinek pedig nincs gondja a súlyával, az nyugodtan dobhat a pohárba=kehelybe 1-2 gombóc fagyit és azt öntse nyakon az elkészített turmixal!

Következzen akkor az eperkrémleves, amit én 4 főre készítettem el.

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg eper
  • 1 evőkanál nádcukor, de persze lehet sima fehér kristálycukor, vagy barna, vagy nyírfa, vagy akár édesítő is, ki mit szeret/ehet
  • 1 csomag vaníliás cukor (diéta esetén elhagyható)
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 2 dl tej (én laktózmentessel készítettem, de persze simával is lehet)
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1 teáskanál fahéj

SAM_4201.JPG(én ezt a fajta nádcukrot használom, ami (ha akciós) akkor Sparban/Intersparban kapható kilója, hatszáz forint)

Elkészítés

7,5 dl vízben feltesszük a félbe vagy negyedbe vágott epreket főni, ízesítjük a fahéjjal, a nádcukorral, a vaníliás cukorral. Kb. 10 percig főzzük, utána botmixerrel, vagy robotgépen turmixoljuk az egészet, majd visszatesszük a tűzre. Beletesszük a szegfűszeget és további 10 percig főzzük. A joghurtot a tejjel csomómentesre keverjük, majd szép lassan és kevergetés mellett beleöntjük a levesbe. Összeforraljuk és hűtve tálaljuk.

eperleves.jpg

Jöjjön végül pedig a családom idei epres kedvence, ami még egészséges is, és gluténmentes így lisztérzékenyeknek is ajánlom! Az a fantázianeve, hogy mennyei eperszelet, habár nem én adtam neki a nevet, a kedvenc receptes újságomban volt, de az biztos, hogy tényleg mennyei! Nem fehér búzalisztből készítem, hanem kukoricalisztből, de ettől senki ne ájuljon el, mert nagyon finom, esküszöm :)

futararuhaz-4fc67c6532906.jpg(én ezt szoktam venni, Tescoban olyan 270 ft kilója, míg a Sparban olyan 300, DM-ben már inkább 400)

Hozzávalók (kb  8-10 szelethez)

  • 35-40 dkg eper
  • 20 dkg kockamargarin
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor (ez persze lehet sima, vagy szőlőcukor is, de én kávédarálón csináltam a nádcukorból)
  • 1 cs vaníliás cukor (elhagyható diéta esetén)
  • 25 dkg kukorica liszt

A tetejére majd morzsát szórunk, ennek összetevői:

  • 5 dkg kocka margarin
  • 7 dkg nádcukor/cukor
  • 7 dkg kukoricaliszt

Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat, a tojások sárgáját összekeverjük (én robotgépben) a kicsit felolvasztott, de már lehűlt margarinnal, vaníliás cukorral és porcukorral.

SAM_4203.JPG

Én ekkor átöntöttem egy tálba ezt a keveréket, elmostam a robotgép tálkáját és 25 évesen felvertem életem első tojásfehérjéjét, kemény habbá :) Ami persze a nagymamámnak habverő nélkül, akár egy sima villával is megy, én inkább a robotgép segítségére támaszkodom, persze a kézi habverő is tökélete. Hát őszintén szólva nem fűztem hozzá sok reményt, de végül kb 15 perc után sikerült és persze ki kellett próbálnom, hogy ha fejre állítom a tálat kiborul -e és lássatok csodát, NEM! :)

tojásfehérje.jpg

A tojásfehérjét szépen óvatosan hozzákeverjük a tojássárgájás trutymónkhoz, majd szép lassan beleadagoljuk a lisztet is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd 160 fokon (4-es fokozat) kb 15-20 percig sütjük.

SAM_4205.JPG

Tipp: én nagyon vékonyra szoktam nyújtani a tepsiben a tésztát, mert a kukoricaliszt azért tud nagyon száraz lenni, ha túl vastag tésztát csinálunk belőle.

Miközben sül a tésztánk felszeleteljük az összes eprünket, és elkészítjük a morzsát, vigyázzunk, hogy vajdarabkák ne maradjanak benne. Amikor megsült a tészta, beborítjuk eperrel, majd rászórjuk a morzsát és visszatesszük a süti kb. 15 percre.

SAM_4206.JPG

Ha szükséges akkor tejszínhabbal fogyaszthatjuk, de anélkül is nagyon finom, nálunk két nap alatt el szokott fogyni :)

SAM_4210.JPG

Mintegy bónuszként kerüljön az eperszezon záróakkordjaként egy pillanatok alatt összedobható desszert, amivel meglephetjük pl. a párunkat, aki férfi ember lévén nyilván akkor eszi meg a gyümölcsöt legszívesebben, ha azt megmosva és feldarabolva elétesszük :)

Hozzávalók két főre

  • 2 banán
  • kb 15 - 20 deka eper
  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • kisebb tábla csoki, vagy én pl a megmaradt mikulásból használtam
  • (szinte bármilyen gyümölcs használható hozzá, ízlés szerint)

Elkészítés

Felkarikázzuk a banánt és egy lapos tányér szélén körbe tesszük, majd negyedekre vágjuk az epret és szinte mindet a tányér közepére halmozzuk. Néhány szemet, lehetőleg olyan plötyibbeket összenyomkodunk villával, vagy krumplinyomóval és összekeverjük a natúr joghurttal, ha kell mézzel édesítjük. Ezzel a házi eperjoghurttal meglocsoljuk a felvágott gyümölcsöket, majd olvasztunk gőz fölött némi csokit egy -két evőkanál vízben és rácsorgatjuk a joghurtra, higgyétek el minden pasi (és lány is szerintem) megnyalja mind a tíz ujját ezután :)

SAM_3913.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr605371027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása