Lilo és Stich - A csillagkutya [2002]
2013. június 01. írta: redbandita

Lilo és Stich - A csillagkutya [2002]

Talán nehéz elhinni, de én nagyon bírom a Lilo és Stichet, főleg ezt az első egész estés verzióját. Habár azt be kell vallanom, hogy mind Lilo, mind a nővére, Nani eléggé idegesítenek, Stichet viszont nagyon bírom. Én is akarok magamnak egy ilyen "kutyát"! :) Különösen imádom, ahogy a lemezjátszóval háááát kapcsolatba hozható (lásd beilesztett videó utolsó pár másodperce) és nagyon tetszik mikor kötődni kezd újdonsült, kicsi, de csonka családjához. Szerintem mind angolul, mind magyarul érdemes megnézni, mert az eredeti szinkronhangok között olyan neveket találunk, mint Chris Sanders, Tia Carrere, Ving Rhames. A magyar szinkronok között pedig: Pikali Gerda, Gesztesi Károly, Bereczki Zoltán stb. Talán nem az a megszokott Disney klasszikus, de éppen ez áll jól neki!

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Lilo--StitchLG.jpg

Valahol messze-messze, egy távoli galaxisban egy eléggé furcsa, rendkívül gonosz és talán egy kissé bogaras tudós-genetikus, Jumba kísérletei során különös, szeretetre cseppet sem méltó lényt teremt. A 626-os, ahogy teremtője elnevezi, kifejezett a rombolást élvezi, igazi bajkeverőnek született, egy szemernyi jóindulat sincs benne...

Lilo-and-Stitch-Wallpaper-lilo-and-stitch-5702129-1024-768.jpg@Disney

A Galaktikus Szövetség persze leleplezi a gonosz és veszélyes feltalálót, börtönbe csukja, teremtményét pedig száműzi, de a 626-os megszökik, és egy békés, távoli bolygó, nyugodalmas kis szigetén bújik el: méghozzá az F-öld nevű bolygón (hogy a királynő szavaival éljek) azon belül pedig Hawaiin. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, attól kezdve Hawaii nem békés többé...

Itt él a szigeten Lilo egy különc, magányos, Elvis imádó kislány, Lilo, akit a szülők halála óta, nővére Nani nevel, de mivel ő is nagyon fiatal még, ez nem megy túl könnyen. Lilonak nincsenek barátai, a suliban a lányok kiközösítik a különcsége miatt, és a gyámügyes pasas is rászáll Nanira, szóval a lányok élete nem könnyű.... A dolgokat csak tetézi, amikor a sintértelepre szállított (kutyának nézett) 626-ost Lilo örökbefogadja, és kutyaként tekint rá, Stichnek nevezi el.

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Lilo egyedül sem volt a jóság szobra, de most méltó párjára akad. Az új kutya(?) idomíthatatlannak bizonyul, amit nem tud felfalni, azt megrágja vagy összetöri, felborítja vagy vízbe ejti, hiszen pusztításra született. Lilo szerint a rosszasági szintje nagyon magas és lejjebb kell vinni, de hogyan???

lilo-stitch-5.jpg@Disney

 Jókat mulatnak együtt, de sokszor bajba is keverednek és az egyik ilyen ballépés után, Nani elveszíti a munkáját, ami azt jelenti, hogy még nagyobb az esélye, hogy a kislányt is elfogja. Mindezért Stichet hibáztatják, akit eközben üldöznek a földönkívüliek: Jumba és a földszakértő(?) Pleakley.

lilo-stitch-1.jpg@Disney

Az egész bandára pedig a királynő rászabadítja Gantu kapitányt, mivel Jumba és Pleakley napokig nem tudják elkapni a 626-ost. Hogy ebből mi lesz? Hááát bonyodalom, természetesen! De ezzel nincs is semmi baj, mert így olyan 6-8 éves kortól kb 99 éves korig bárkinek szívesen merem ajánlani, habár aki egy klasszikus hercegnős/mézesmázos mozira vágyik, az ne ezt válassza!

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

A filmet 2003-ban Oscarra is jelölték. A Lilo és Stich első részét Dean DeBlois és Chris Sanders rendezte, akik korábban és a későbbiekben is inkább íróként munkálkodtak, de szintén közös rendezésük az Így neveld a sárkányodat (habár az már Dreamworks film). Sanders nevéhez fűződik egy másik Dreamworks alkotás is a Croodék, illetve a pletykák szerint annak folytatását is ő készíti majd. DeBlois pedig a sárkányos mozi két folytatását "adja nekünk", 2014-ben illetve 2016-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr725337875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása