Bosszúállók - The Avengers [2012]
2012. december 30. írta: redbandita

Bosszúállók - The Avengers [2012]

Nem is volt kérdéses, hogy a Bosszúállók felkerül az idén megnézendő filmjeim listájára, hiszen az éve talán legjobban várt, (egyik) legnagyobb sikert elért, és biztosan a legtöbb szuper képességekkel rendelkező hőst összegyűjtő moziról beszélünk. Nem mellesleg én óriási vasember/Robert Downey Jr rajongó vagyok, tehát mivel a Vasember 3-ra még várni kell, addig beértem a Bosszúállókkal is. A Marvel képregényhősök évtizedekkel ezelőtt bevésték magukat a kultúrtörténetbe, így éppen ideje volt már megfilmesíteni a történetüket. Bár eddig is elláttak bennünket némi kis kielégüléssel, hiszen a hősöket már évek óta külön-külön filmek formájában megismertették azokkal is, akik a képregényeket nem tudták vagy nem akarták beszerezni.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

bosszuallok.jpg
UIP Duna Film

Kik is a Bosszúállók? Képregényhősökből összeválogatott szuperhősök. A képregények nálunk sajnos nem sok kiadást éltek meg, de Amerikában 1963 óta megjelentek különböző kiadványok, melyek hősei Vasember (Iron Man), Thor, Hulk és a nálunk talán kevésbé ismert Hangya és Darázs. Azóta természetesen csatlakoztak új hősök az alakulathoz, mint Amerika kapitány, Sólyomszem és a Fekete Özvegy. Sőt újabban már Pókember és a Farkas is fel-fel tűnnek a füzetekben. De én most a filmfeldolgozásról szeretnék írni Nektek, majd a cikk végén egy picit írnék a már megfilmesített szereplők önálló történetéről, karakteréről is.

A Marvel és a Walt Disney Pictures úgy döntöttek, hogy egy eddig inkább TV-s körökben ismert rendezőt, Joss Whedonnak adnak lehetőséget, hogy bebizonyítsa össze tud hozni egy látványos, humorral fűszerezett, izgalmas mozit a világ legismertebb figuráival. Sikerült neki! Wheldon neve ismerős lehet a sorozatok rajongóinak, hiszen olyan klasszikusok kötődnek a nevéhez, mint a Buffy, a vámpírok réme illetve az Angel. Na de térjünk vissza a Bosszúállókhoz...

Már a Vasember 2-ben megismertünk egy bizonyos S.H.I.E.L.D. alakulatot és a vezetőjüket, Nick Furyt (Samuel L. Jackson), aki már akkor megemlítette, hogy összeakar toborozni egy alakulatot a Föld megvédése céljából és hogy ebbe bevenné a Vasembert is, azaz Tony Starkot (Robert Downey Jr). Már akkor megismertük Fury egyik legkiválóbb ügynökét, Romanoff-ot (Scarlett Johansson), akit Fekete Özvegyként is emlegetnek. De a SHILED alakulat több Marvel filmből is ismerős lehet, feltűntek Thor Földre érkezése után, illetve Amerika Kapitány felébredésekor is. ez mind mind a Bosszúállók előkészítése volt.

avengers_a_1.jpg

Nick Fury úgy dönt valóra váltja a tervét és összetoboroz egy csapatot a világ különböző pontjain (bár sokan Amerikában) élő "szuperhősökből", hogy megvédje a Földet egy nagyon veszélyes ellenféltől, méghozzá Thor testvérétől, Lokitól (Tom Hiddleston), aki már a Thor című filmben is sok bajt okozott, rátámadt a férfira, aki hosszú évekig az apjának hitt, háborút indított hazája ellen és most a Földet vette célba, leginkább persze a tesvérén való bosszúállás miatt.

The-Avengers-2012-550x309.jpgTetszik, van nem tetszik, de a hősöknek össze kell fogniuk, hogy legyőzzék a rosszfiút és annak bandáját, akik nem nyújtanak túl szép látványt. De hogy fér meg ennyi dudás egy csárdában? Eláruljam? Nagyon nehezen. Főleg miután csatlakozik az igencsak könnyen feldühíthető Bruce Banner (Mark Ruffalo), aki mint tudjuk, ha felhúzza magát igen könnyen átalakul egy vérengző zöld szörnyé. márpedig Tony Starkot elviselni nem túl könnyű :P Szóval megy a viszálykodás a "nagyfiúk" között, amíg Nick Fury szét nem csap köztük.

Nagyon izgalmas, látványos, akciódús és néhány poénnal fűszerezett film ez, ami minden képregényt szeretőnek kötelező darab. Továbbá ajánlom a felsorolt szuperhősök kedvelőinek. A folytatásra még jó sokáig várnunk kell, de jó hír, hogy 2013-ban a Vasember 3-at, a Thor 2-t is láthatjuk. 2014-ben Amerika Kapitány is visszatér, majd a Csodálatos Pókember második részét, aki a hírek szerint csatlakozik a Bosszúállók második részéhez.

20120426-the-avengers5.jpg

Az előzményekről:

Hulk [2003]

Rendező: Ang Lee

Bruce Banner (Eric Bana) genetikust az egyik kísérlet során súlyos gammasugárzás éri. A férfi különös változáson megy keresztül. Ha feldühítik, a testében felgyülemlő adrenalin hatására fékezhetetlen, zöld szörnyeteggé változik. A hihetetlen Hulk képében Bruce eleinte dühöngő őrültként viselkedik, idővel azonban megtanulja arra használni az erejét, hogy megvédje a gyengéket. A teremtmény elfogására a hadsereget is mozgósítják. Az akciót Banner egykori munkatársának, egyben barátnőjének az apja, Ross tábornok (Sam Elliot), és a rivális tudós, Glenn Talbot (Josh Lucas) irányítja.

Vasember [2008]

Rendező: Jon Favreau

Tony Stark (Robert Downey Jr.), a zseniális feltaláló és különc milliárdos éppen legújabb szuperfegyverét mutatja be, amikor a csoportot támadás éri és Tony mellkasába vasszilánk fúródik, mely lassan halad a szíve felé. Ráadásul foglyul ejtik és azt követelik tőle, hogy építsen meg egy minden eddiginél pusztítóbb fegyvert. Tony meg is építi, azonban egy olyan páncélöltözet formájában, amely segítségére lehet a szökésben és távol tartja a vasszilánkot a szívétől. Így születik meg a legendás Vasember.

A hihetetlen Hulk [2008]

Rendező: Louis Letterrier

Bruce Banner szerepében ezúttal Edward Norton látható, apját, Ross tábornokot pedig William Hurt.  A történet szerint Banner Ross tábornok elől menekül, miközben igyekszik megtalálni a gyógyírt tomboló alteregójára. Mikor a Ross segítségére érkező Blonsky maga vállalkozik rá, hogy Banner gamma sugarait testébe juttassák, s ezáltal méltó ellenfele legyen a Hulknak, a katona egy még fenyegetőbb szörnyeteggé mutálódik. Legyőzéséhez Bannernek felül kell kerekednie belső démonán. A 2003-as Hulk című filmet követően a Marvel Studios visszaszerezte a szereplőre vonatkozó jogokat, s Zak Penn forgatókönyvíró látott munkához, hogy egy lazán kapcsolódó folytatást írjon, ami sokkal közelebb áll a képregényhez és a televíziós sorozathoz. Miután leszerződött a főszerepre, Norton átírta a szkriptet, elvarrva a film minden szálát, ami az előző részhez kötődött, méghozzá flashbackek és egyszerű kinyilatkoztatások formájában, ezzel új alapokra helyezve a filmet. Louis Leterrier rendező igyekezett a szörnyeket realisztikussá és egyúttal fenyegetőbbé tenni. Újratervezte a Förtelem megjelenését, aki a képregényben egy hüllőszerű ember, míg az adaptáció során kidudorodó csontokkal teli mutánssá vált. A felvételek többnyire Torontóban folytak 2007-ben, a stáb pedig sokat fektetett bele, hogy a munkálatok környezetbarát módon folyjanak.

(Wikipedia alapján)

Vasember 2 [2010]

Rendező: Jon Favreau

Kiderült, hogy a szuperhős Vasember valójában Tony Stark. Kihasználva az iránta való érdeklődést a milliárdos feltaláló fel akarja hívni a figyelmet a közjó szolgálatába állítható technikai újdonságokra. A kormány azonban azt szeretné, ha fejlesztéseit a hadsereg kapná. Tony azonban nem akarja megosztani a Vasemberrel kapcsolatos információit, attól fél, hogy azok rossz kezekbe kerülnek. Közben felbukkan egy rejtélyes figura (Mickey Rourke) a Stark család múltjából. Ivan Vanko a saját fegyverével akarja elpusztítani a Vasembert. A szuperhős kénytelen újra akcióba lépni, hogy a barátai segítségével legyőzze azokat az erőket, amelyek őt és az emberiséget fenyegetik, eközben ismerkedik meg Nick Furyval és csapatával, akik még az életét is megmentik.

Amerika Kapitány - Az első bosszúálló [2011]

Rendező: Joe Johnston

Javában dúl a második világháború 1941-ben. A lelkes és mindenre elszánt ifjú, Steve Rogers (Chros Evans) is jelentkezik a hadseregbe, ám a gyenge fizikuma miatt kiszuperálják a sorozáson. Ezért örömmel jelentkezik a titkos katonai kísérleti programba, az Újjászületés nevet viselő projektbe, melynek keretében szuperkatonát csinálnak belőle. Az izomkolosszussá fejlődött Amerika kapitány feladata megállítani a nácik titkos tudományos részlegét, a Hydrát, melyet a világuralmi törekvéseket dédelgető, rettegett Vörös Koponya (Hugo Weaving) vezet.

Thor [2011]

Rendező: Kenneth Branagh

A hatalmas Thor (Chris Hemsworth) rettenthetetlen harcos, óriási pörölyéről legendákat mesélnek. A csatában vitéz és legyőzhetetlen, ám makacssága és hirtelen haragú természete nem teszi őt alkalmassá arra, hogy apját kövesse Ashgar trónján. Képtelen lenne megfontoltan irányítani birodalmát. Thor meggondolatlan tette miatt újra fellángol egy régi háború. Büntetésül a Földre száműzik, ahol kénytelen az emberek között élni. Amikor a világából érkező gonosz le akarja igázni a Földet, Thornak el kell döntenie, melyik oldalra áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr604986498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása