Terápia- függővé váltam [2012]
2012. december 03. írta: lámadémon

Terápia- függővé váltam [2012]

plakát.jpg„A terápia a gyógykezeléssel, illetve a betegségek kezelésével foglalkozó tudományág. A terápia a gyógyítás során alkalmazott kezelési eljárások összessége. A terápia célja a betegség összes okának a megszüntetése illetve amennyiben erre nincs lehetőség, az élet minőségének javítása illetve az egészségi állapot romlásának megakadályozása."

Sokat írtak már az idei év magyar sorozatáról, amit az HBO-on láthatunk. Mi eddig kimaradtuk a sorból, de én valódi függővé váltam, ezért úgy éreztem, hogy így a 30. rész környékén (A HBO 2012.12.03-án vetíti a 31et) illene pár szóval méltatnom az alkotást. Olvashattuk, hogy ugyan nem magyar ötlet, hanem izraeli, és, hogy a csatorna a biztos sikerre hajtott, mert egy már jól bevált sorozatot vett meg tokkal vonóval. Mindez igaz is, de én még mindig támogatom az ilyen típusú remake-kek forgatását, ahol külföldi keretek között magyar profizmussal és tehetséggel kiegészült értékes munka folyik. Ha már sajnos az eredeti magyar forgatókönyvek nehezen préselik át magukat a televíziók szűkre szabott „populáris” keresztmetszetén.

eredeti.jpg

Hogy honnan is van minden? A eredetileg egy izraeli sorozat volt, majd az amerikai változat hozta meg a népszerűséget neki. Az „In Treatment” 3 évadot élt meg és egyre többeket hódított meg. Készült az említetteken kívül lengyel, román verziói és a magyar csak ezután következett. Ugyan nem érdemes és nem is tudnám összehasonlítani őket, mert csak a magyart ismerem, de a szerkezet nem változik sosem. Heti 5 nap élvezhetjük a sorozatot, és minden nap egy páciens problémáiba nyerhetünk bepillantást.

laura.jpg

máté.jpg

Hétfő -Laura (Marozsán Erika), akinek a férfiakkal való kapcsolata problémás. Kedd -Máté  (Nagy Ervin) nagyképű,gazdag gyógyszergyár igazgató, Szerda- Zsófi (Sztarenki Dóra)a kiváló tornászlány ,aki azonban az életben komolya problémákkal küzd. Csütörtök -Petra és Tamás, (Szamosi Zsófia, Nagy Zsolt) akik a házasságukat akarják megmenteni. És a meglepő, hogy az ötödik napon, pénteken akasztják a hóhért, Andrást (Mácsai Pál), aki maga is terápiára kezd járni (Csákányi Eszterhez). Elsősorban a betegei és a feleségével (Für Anikó) kapcsolatba felmerülő problémák miatt. Ugyanazokat éli át, mint betegei. Ideges, távolságtartó, olykor megjátssza magát és a reakciói is ugyanazok, trükkös helyzet, hogy tudja is magáról, hogy mi történik vele és mégsem tud eltávolodni annyira a saját problémáitól, hogy azokra önmaga találjon választ. A szereplőket tökéletesen eltalálták, és valóban nagyon hitelesek. Bár hogy egy kis kritikával éljek ennyire biztos múlt mellett (gondolok itt a már említett változatokra) bevállalhatták volna az ismeretlenebb színészeket is.

zsófi.jpg

petra_tamás.jpg

A játék színház szerű. Hiszen egy (kettő) díszlet közt játszódik a terapeuta szobájában, ahol van egy karosszék meg vele szembe egy kanapé. Nincs semmi más csak a két vagy három szereplő. És maradnak a megmagyarázhatatlan tettek, az érzelmek és a traumák kibogozása. 25 perc izgalmas dráma. Egy „hibája” van a sorozatnak, hogy mivel csak 25 perc ezért az ember egy doboz bonbonhoz tudja hasonlítani, amiből egyet csak megkóstol, kettőt, mert az még nem bűn és a végén ott áll az üres dobozzal. Vagyis ha belekezdünk, nem bírunk majd vele leállni. És ezt biztosan állíthatom mert már túl vagyunk a felén és nem bírok vele leállni.

ágnes.jpg

Figyelmeztetés! Nincs benne fegyver, akció, robbantás csak 100% dráma! Aki ezekre vágyik, annak javaslom a Die Hard-ot! (Ez nem kritika mert az is jó csak ez itt pont nem ez a kategória)

12.pngTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr484946208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.05. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása