Nashville és Vegas Pilot
2012. október 24. írta: enbee

Nashville és Vegas Pilot

Sorozat a country zenészek belső világáról a műfaj fellegvárában, illetve old school összecsapás a jó és a rossz között a letűnőfélben lévő vadnyugaton. Két nagyon ígéretes téma, nagyszerű szereposztással. A feltételek elvileg adottak a "nagy dobáshoz", csak kérdés, hogy a készítőknek sikerült-e élniük a lehetőséggel?

nashvegas.jpg

A (jó) country zene a szívem csücske, ezért amikor először láttam, hogy miben sántikál az ABC, rögtön felkaptam a fejemet. A Nashville-t illető elhivatottságom kicsit megtorpant a plakát láttán, de hát Connie Britton és Hayden Panettiere háborúskodásának ennek ellenére is esélyt kell adni, nem?

Nashville

nashville_banner.jpg

Rayna Jaymes (Connie Britton) a country koronázott királynője. Millió éve a pályán van, a platina lemezeivel Dunát, bocsánat, Cumberland folyót lehetne rekeszteni, és még a családi élete is boldog, kiegyensúlyozott. Ez persze csak a látszat. Valójában Rayna Jaymes egy letűnőfélben lévő énekesnő, akinek az új lemeze alig fogy, a turnéjára nem veszik a jegyeket, a férjével (Eric Close) pedig gondok vannak otthon. Hogy apáról, Lamar Wyattről (Powers Boothe) már ne is beszéljek... Apu ugyanis egy vérbeli déli, nagy hatalmú üzletember, aki most azt vette fejébe, hogy olyan polgármestert választat meg, akit a kezében tud tartani. A tökéletes jelöltje pedig a veje, Teddy Conrad. Ez persze Raynának nem tetszik, mert mindig is büszke volt rá, hogy apu pénze és befolyása nélkül boldogult, de az öreget se becsüljük alá. Eddig is mindig megszerezte, amit akart, és erről a szokásáról a későbbiekben sem óhajt letenni.

A karrierjében is mérföldkőhöz érkezett Rayna. A kiadójának új vezetője van, és a pasas azt akarja, hogy a királynő a saját turnéja helyett inkább nyisson a hercegnőnek, vagyis Juliette Barnes-nak (Hayden Panettiere). Raynának persze ehhez semmi kedve, már a kérést is tiszteletlenségnek és megalázónak tartja, főleg mivel a két nő nem jön ki egymással valami jól. Választása azonban nincsen túl sok Jaymesnek, így belemegy a közös turnéba. Azonban lehet, hogy van kiút: Scarlett O'Connor (Clare Bowen), aki verseket ír, és Gunnar Scott (Sam Palladio), aki megzenésíti azokat.

A másik főszereplőnk tehát Juliette, aki egy tipikus mai sztár: mindenhol ott van, mindenhez van tehetsége, és mindenki őt akarja. Juliette viszont csak egy valakit akar, méghozzá Deacon Claybourne-t (Charles Esten), aki zseniális zenész, és egészen jó kis zeneszerző is - arról már ne is beszéljünk, hogy mennyire jó pasi. Egyetlen apró szépséghibája van: Raynával dolgozik, és Raynát szereti. Juliette-nek ennél nagyobb kihívás nem is nagyon kell.

Elég átlagosra és felhasználóbarátra sikeredett a Nashville. Persze zene van benne dögivel, ami jó, Hayden Panettiere-nek nagyon jól áll ez a szerep, meg érdekes, hogy próbáltak a készítők dokumentum filmes hangulatot adni a jeleneteknek, de ennyi. Connie Britton karaktere klisé lett, az igazán nagy feszültség végig hiányzott, és a csajok közötti nagy rivalizálásban még csak a vihar előtti csendnél járunk. Na jó, talán már a faleveleket fújja a szél, de max. ennyi. Őszintén szólva semmi késztetést nem érzek arra, hogy megnézzem a következő részeket, de talán csak azért, mert igazi country-életérzésre számítottam, nem egy átlagos gazdag emberek drámájára, amiben több a zene az átlagosnál.

Vegas

vegas_banner.jpg

A helyszín természetesen Vegas, méghozzá az 1960-as évek legelején. A város már tele van kaszinókkal, de a gazdálkodást még nem sikerült teljesen kiírtani a környékről az "üzletembereknek". Ebben az átmeneti időszakban két férfi kerül hatalomra, akik bár nagyon hasonlítanak egymásra, mégis a törvény két ellentétes oldalán állnak. Ralph Lamb (Dennis Quaid) egy régi vágású cowboy, akit az eltűnt sheriff helyére nevez ki a polgármester, illetve Vincent Savino (Michael Chiklis), a chicagoi maffia tagja, aki a Savoy nevű kaszinő vezetését vette át. Lamb első ügyében kapásból a kormányzó unokahúgának gyilkosát veszi üldözőbe, és a nyomozása során persze a szálak folyton visszaviszik őt a Savoyba. Savino először udvariasan és segítőkészen fogadja a sheriffet, aztán már csak udvariasan, végül ez is elmarad, és burkoltan beszólogatósba megy át a kapcsolatuk.

Az is kiderül, hogy a sheriff a maffia embere (volt), és Lambre is ez a sors vár, ha beadja a dereket. De őt ugye nem ebből a fából faragták... Ahogyan az embereit sem! Az öccse, Jack (Jason O'Mara), és a fia, Dixon (Taylor Handley) is a keze alá dolgozik, valamint a kerületi ügyész helyettese, Katherine O'Connell (Carrie-Anne Moss) támogatására is számíthat. Katherine egyébként szó szerint a szomszéd lány, lévén Lambék farmja mellett nőtt fel, és ha minden igaz, akkor volt és lesz is valami közte, illetve Ralph között. Hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, Katherine főnöke, Rich Reynolds kerületi ügyész (Michael Reilly Burke) szintén a maffia embere, szóval ha Chicago a sheriffet el is veszítette, azért maradt még befolyásos embere a törvény jó oldaláról.

Ezzel azt hiszem, fel is vázoltuk az alap felállást. Jó fiúk a rosszak ellen, ötven évvel ezelőtt, két nagyon különböző világ olvasztótégelyében. Érdekesség lehet, hogy tényleg létezik az igazi Ralph Lamb, aki ma is él és virul. Savino karakterét is valós személy ihlette, de az ő nevét megváltoztatták (Marcello Giuseppe "John" Caifanoról van szó). A sorozatot kedvelőknek pedig jó hír, hogy tegnap a CBS berendelte a Vegas teljes első évadát.

Ahogyan az többnyire lenni szokott a nagyreményű sorozatoknál (filmeknél, könyveknél stb), én konkrétan csalódtam. Eleve azzal volt a Vegas beharangozva, hogy az old school cowboy és a keményvonalas maffiózó szállnak egymással szembe, és én ebből ha nem is folyamatos vérfürdőre számítottam, de azt hittem, hogy az egyik oldalon keménykezű rendőrökre, a másik oldalon ujjlevágós, betoncsizmás rosszfiúkra számíthatunk. Ehhez képest Lambék parancsokra, meg végzésekre várnak, Savinonak meg MBA diplomája van, vagy legalábbis úgy viselkedik.

Ha valaki nem ugyan azzal a tévképzettel ült le a Vegas pilotját megnézni, mint én, az kap egy átlagos nyomozós sorozatot, amiben apró, és többnyire jelentéktelen csavarként fura a díszlet, és nagyjából ennyi. Igazából dühítő, hogy ilyen szereplőgárdát nem használnak ki a készítők, mert így kábé pazarlás az egész, de Amerikában van egy kell a népnek, vagy a folytatásra tököt növesztettek a forgatókönyvírók - nem tudom. Egyenlőre - az elvárások miatt - a Vegas az ősz legnagyobb csalódása.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr474866061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása