Fékezhetetlen- Egy igazi karcos gengszterfilm [2012]
2012. szeptember 14. írta: lámadémon

Fékezhetetlen- Egy igazi karcos gengszterfilm [2012]

A moziból úgy jöttem ki, hogy kicsit levertem volna a port a csizmámról, lehúztam volna egy felest és egy pisztollyal a levegőbe lőttem volna, amennyi golyó csak van a tárban. Jó jel, ha egy film odáig visz, hogy ennyire részesei akarunk lenni a történetnek. :D

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

310409_419086611482662_1281912220_n.jpg

Madártávlatból a filmről. Könyv alapján készült, ami ugyan nem ad okot arra, hogy jó filmet csináljanak belőle ebben az esetben mégis sikerült. Nem olvastam a könyvet, tehát összehasonlítani nem tudom, mennyit veszített vagy éppen mennyivel lett több. De általában a (siker) könyvből lett filmek maguk után húzzák a hírverést is. Gondolok itt a híres szereplőkre, akik sokszor elterelik a mi nézői figyelmünket arról, hogy milyen jó is ez a film, Mert a jó csajt vagy a jó pasit bámuljuk a vásznon és nem is látjuk azt, akit megformál. vagy hogy a filmplakáton nagy piros betűkkel ott virít hogy bestseller alapján. Szerencsére itt nem ez történik. A könyvet Matt Bondurant írta és saját nagyapjának és két fivérének, (a Bondurant fivérek) történetei alapján (The Wettest County in the World), akik szeszcsempészettel foglalkoztak. (Eredetileg ez lett volna a film címe is, de megváltoztatták.)Sok átalakuláson ment át a film az eredeti tervek szerint szerepeltek volna: Ryan Gosling, Michael Shannon, Scarlett Johansson és Amy Adams.

527086_419086574815999_1319867119_n.jpg           487466_419086521482671_1428811116_n.jpg

De kik is a Bondurant testvérek? Forrest, (Tom Hardy) aki a legöregebb legbölcsebb és csak akkor szólal, meg amikor valóban mondani akar valami. Nem jártatja feleslegesen a száját és a legnagyobb legerősebb túlélő. Ő a család irányítója. Howard Bondurant (Jason Clarke), akinek az erőszak nem okoz gondot és munkaeszköznek tekinti a fegyvert és az öklét, és kegyetlennek lenni sem gond-, mert most ilyen időket élünk. Bár mindet jelentős mennyiségű alkohollal könnyít meg. Ők ketten önvédelemből és a család védelméből teszik, amit kell. Jack Bondurant (Shia LaBeouf) legkisebbik fivér, aki se nem bölcs hallgató, se nem kegyetlen verőember. Valahogy kilóg a sorból gyerekkora óta. De a családi vállalkozásban, azért benne van, igaz csak, mint sofőr. A testvériség tartja össze őket, bármi is történik, az köztük marad, bosszút követel, és ha egyet bántanak, mindegyikőjüket bántják. Az érzés ma is sokat mondhat. Charlie Rakes (Guy Pearce) a felügyelő, aki maga a megtestesült gonosz. Minden porcikájában tökéletesen aljas és gonosz.527086_419086574815999_1319867119_n.jpg

Összességében, a történet izgalmas és feszült és önmagában megállja a helyét. Nem volt benne speciális effektek tömkelege, robbantás sem és a megszaggatott, kicsit összeművérezett atlétától is megkíméltek, na meg a nagy monológoktól is. Azonban rendkívüli színészi játék az, ami szórakoztatja az embert 116 percen keresztül (én még néztem is volna tovább). Különösen jó a filmben, hogy vannak benne igen hosszú csendek. Aminek értelme van, nem művi és nem válik tőle vontatottá és dagályossá a jelenet. Kőkemény jelentek és brutális erőszak van benne. Talán annyi vér nincs, mint egy Tarantino filmben, de azért nem kevés.Kegyetlen adok-kapok folyik végig a vásznon. A romantikára Jessica Chastain, Mia Wasikowska ad okot.

392515_419086531482670_676671236_n.jpg

De hogy így a végén rosszat is mondjak, a trailert nem nagyon találták el. Azt éreztem mintha a trailer a ritmusában különbözne magától a filmtől. Természetesen a trailerek eseményeket sűrítenek 1,5 maximum 2 percbe és ebben a pörgés és az akciódússág az, ami tetszik a nézőnek és ráveszi, hogy ellátogasson a filmre. Ugye a legjavát akarják adni anélkül, hogy a csattanókat és a fordulatokat elárulják. De nagyon mást kap az, aki ezt várja. Kevésbé akciódús és sokkal intenzívebben tartja fenn a néző figyelmét. És nem a klasszikus klisékkel, mint pl.: robbanások, futás az utcán vagy autósüldözés.

Csak egyetlen egy kérdés maradt bennem a moziból kijövet, hogy hogyan lehet, hogy csak egy jelölést kapott még csak? Remélem azért még kapni fog!!! (Cannes-ban (2012) Arany Pálma jelölést kapott: John Hillcoat)

Ajánlom: fiúknak, akik szeretik a brutális erőszakban bővelkedő filmet, és ezen kívül még mondanivalója is van. Lányoknak, akik az olyan rózsaszín púderesdobozra hasonlító filmeken kívül is néznének filmeket és bírják a vért.  :)

Bemutató dátuma: 2012. szeptember 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr144773568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása