The Killing S1
2012. szeptember 09. írta: enbee

The Killing S1

Tegyük fel, hogy van egy nagyvárosi nyomozónőnk, mondjuk Seattle-ben, akit csupán órák választanak el attól, hogy az esős Washington államot maga mögött hagyva Sonomába, Californiába költözzön a fiával, és ott férjhez menjen ahhoz a férfihoz, akit szeret. Létezik olyan ügy, ami megakadályozhatja őt ebben? Hát létezik. És az egész mindössze egy rózsaszín pulcsival kezdődik.

the_killing.jpg

Tehát a helyszín Seattle, és Sarah Linden nyomozó (Mireille Enos) az utolsó napját tölti a rendőrségen, mielőtt fogná Jack (LIam James) fiát, és felszállna a repülőgépre, hogy elköltözzön. Ezen a bizonyos utolsó napon kap maga mellé egy társat, a frissen áthelyezett Stephen Holdert (Joel Kinnaman), akit formába kell hoznia kicsit, hogy átvehesse a helyét. Lindent és Holdert kihívják egy helyszínre, ahol egy véres pulóver utal valami csúnyaságra. A susnyásban találnak a rendőrök egy hitelkártyát is, így jutnak el egy bizonyos Stan Larsenhez (Brent Sexton).

Larsenék szerényen, de annál nagyobb boldogságban élnek. Mitch (Michelle Forbes) és a férje, Stan még mindig, sok-sok évnyi házasság után is imádják egymást, a nagylányuk, Rosie (Katie Findlay) szép és okos, éppen egyetemre készül, a két kisfiúk, Tom (Evan Bird) és Denny (Seth Isaac Johnson) pedig pont annyira rosszak, amennyire azt illik. Ez a nagy idill azonban megváltozik, amikor a rendőrök bekopogtatnak a Larsen házba.

A család kempingezni volt a hétvégén, Rosie azonban kikönyörögte, hogy otthon maradhasson. Mitch és Stan is biztos volt benne, hogy Rosie a barátnőjénél töltötte az éjszakákat, így amikor haza érkezvén a lány nem várja őket a házban, nem csodálkoznak. Aztán beállítanak Lindenék, kérdezősködnek, és hamar kiderül, hogy napok óta senki sem hallott Rosie Larsenről.

the_killing_s1_cast.jpg

"Eltűntből" nagyon gyorsan "gyilkosság áldozata" lesz Rosie státusza, miután Linden valami megérzés féleséget követve a helyszínelőket egy a pulcsi megtalálási helyétől nem messze lévő tóhoz vezeti, ahonnan kipecáznak egy autót, a csomagtartójában a halott Rosie-val. Így kési le Linden az első californiai repülőt. Bocsi a spoilerért, de elárulom: a mi kis nyomozónk az első évadban ugyan el nem hagyja az államot...

Tehát megvan Rosie, és ezzel új fordulatot vesz a nyomozás. Az autó ugyanis, amiben megtalálták, Darren Richmond (Billy Campbell) polgármesterjelölt kampány flottájához tartozik. Richmond első körben kikerül a gyanúsítottak közül, de elég nyilvánvaló, hogy nem végleg vettünk tőle búcsút, és talán neki, vagy két legfontosabb emberének, Gwennek (Kristin Lehman) vagy Jamie-nek (Eric Ladin), közvetve vagy közvetlenül köze lesz még Rosie ügyéhez.

A nyomozók más szálon folytatják az ügy felgöngyölítését. Rosie-t utoljára az iskolai bálban látták, így a kérdezősködést itt folytatják. Rá is akadnak egy videóra, ami két zűrös srácot kever gyanúba, nem is akármilyenbe, illetve az eleinte ártatlannak tűnő osztályfőnökről is kiderülnek dolgok, ami miatt még a terrorizmus is szóba kerül. Szerintetek közöttük van a hunyó? Lehetséges, hogy az elkényeztetett ex-pasi a gyilkos, vagy a Rosie-val titkos levelezgetésbe bonyolódott tanár inkább a gyanús? Ha Richmondot és a stábját egy kalap alá vesszük, akkor ez eddig három komolyabb gyanúsított. De valóban közülük valaki követtel el a gyilkosságot?

Sok minden kiderül az első évadban, de a legfontosabb (a banneren is szereplő) kérdés tisztázatlan marad. Tekintve, hogy van következő (utolsó?) évad, ez még nem is akkora probléma. Most következne az a mondtad, ami úgy kezdődik, hogy "Ellenben...", de tudjátok mit? Nincs ilyen mondat. Nekem ez az évad úgy tetszett, ahogyan volt. Bejövős például, hogy:

  • nem minden részben új ügy szakad a nyomozók nyakába, hanem ezzel az egyel birkóznak 13 részen keresztül,
  • bár megtudunk egy-két dolgot Holderről és (főleg) Lindenről, de nem ők vannak a központban, hanem azok az emberek, akiket a gyilkosság érint,
  • Rosie-ról is egyre több dolog derül ki a nyomozás előre haladtával (tisztára, mint Laura Palmer),
  • na nem annyira szigorúan véve, mint a 24-ben, de itt is nagyjából ugyan akkora időintervallumot fednek le a részek: 1-1 napot,
  • van tippem, hogy ki lehet a gyilkos, de ha még egy évadnyi nyomozás vár ránk, akkor erős a gyanúm, hogy lesznek itt még meglepetések,
  • az mondjuk idegesített, hogy Linden itt tologatja az elutazást, de az nagyon tetszik benne, ahogyan nyomoz (csak elmélyülve nézelődik és gondolkodik a helyszínen, majd elindul nála a vezérhangya, és olyan dolgok derülnek ki, amikre addig más még csak nem is gondolt),
  • áll leesős fordulatot vesznek a dolgok az évad végén.


A The Killingnek egyébként - tanulva a tetovált lányos esetből - csak ráhangolódásképen álltam neki a sorozat alapjául szolgáló Forbrydelsen című dán sorozat (remélhetőleg) végigizgulása előtt, ami állítólag sokkal jobb, mint az amerikai változat. A The Killing ellen azt szokták felhozni, hogy hiányzik belőle az a feszültség, ami a Forbrydelsenben megvan, és hogy a karakterek kevésbé kidolgozottak, mint az eredeti verzióban. Ha ez tényleg így van, akkor erős a gyanúm, hogy nagyon gyorsan ki fogom végezni azt a 20 részt, hogy folytathassam a második, illetve az idén ősszel megjelenő harmadik felvonással Sarah Linden/Lund "kalandjait". Na de ez még odébb van, előbb a The Killing második évadját kell végig nézni, hogy megtudjam végre, ki ölte meg Rosie Larsent?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr124763197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása