Egyszer volt, hol nem volt S1
2012. augusztus 04. írta: enbee

Egyszer volt, hol nem volt S1

Az ősszel elrajtolt sorozatok közül volt egészen pontosan 3, amit sikerrel végig is néztem az idén. Ezek a Bosszú, az Egyszer volt, hol nem volt és a Hart of Dixie voltak. Az első kettő augusztus közepén bemutatkozik a köztévé műsorán, ahogyan arról Szilvásgombóc korábban már be is számolt Nektek [itt]. Mivel a Bosszú első évadáról már írtam egy kisebb összefoglalót/élménybeszámolót, ezért úgy fair, ha most az ABC meseturmixa is terítékre kerül.

Egyszer-volt-hol-nem-volt-plakát.jpg

Az egyszer volt, hol nem volt főszereplője a 28 éves Emma Swan (Jennifer Morrison), akinek a fiatalkora nem volt éppen példás. Példának okáért tíz évvel korábban egy kisfiúnak adott életet, akit aztán örökbe adott. Ez a kisfiú, Henry (Jared Gilmore) bukkan fel most Emma küszöbén, és változtatja meg a nő életét. Ezúttal végérvényesen.

Henry egy Storybrooke nevű kis városkában él az anyjával, Regina Millsszel (Lana Parrilla), aki történetesen a helyi polgármester. Emma számára egyből nyilvánvalóvá válik, hogy az asszony minél messzebb kívánja őt látni Henry-től, de ez sem Emmát, sem a fiút nem kifejezetten zavarja. Reginának az anyai féltésen kívül más oka is van arra, hogy utálja Emmát. Miss Swan ugyanis az egyetlen élő ember, aki megtörheti azt az átkot, amit Regina bocsátott az egész mesevilágra!

egyszer_volt_pilot.jpg

Ez egy kisebb magyarázatra szorul, ugye? Történt egyszer, nagyon régen, hogy Leopold király (Richard Schiff) megőzvegyült. A jó király fejében meg sem fordult, hogy új asszonyt válasszon maga mellé, egészen addig, amíg egy fiatal hajadon meg nem menti az ő egyetlen pici lányát, Hófehérkét (Bailee Madison). A kislány összebarátkozik, a király pedig beleszeret a hajadonba. Aki igen, természetesen maga Regina. Az akkor még fiatal lány barátságos, kedves, tele élettel, reménnyel - és szerelellem. Apró szépséghiba, hogy nem a király, hanem titkos vőlegénye, az istállófiú Daniel (Noah Bean) iránt. Egy ilyen helyzetet Regina anyja, a nagyra vágyó Cora (Barbara Hershey) természetesen nem hagyhat csak úgy kihasználatlanul, és a varázserejével megöli a fiút. Regina Hófehérkét hibáztatja a történtekért, és innentől kezdve minden erejével azon van, hogy pokollá tegye a kis hercegnő életét. Első lépésként hozzámegy a királyhoz...

Innentől kezdve a dolgok többé-kevésbé úgy alakulnak, ahogyan azt mi is ismertük. Hófehérke felnő (Ginnifer Goodwin), a királynő ráküldi a vadászt (Jamie Dornan), hogy megölje, de a férfi elengedi a lányt, aki a törpék segítségével boldogan, békességben él az erdőben. Itt találkozik - khm, rabolja ki - Hófehérke az arra elhaladó daliás herceggel, akivel a rövidke "félreértés" és egy kis kergetőzés után gyorsan egymásba szeretnek. Tisztes nevén János/James herceget (Joshua Dallas) azonban az apja, György/George király (Alan Dale) a szomszédos Midás király (Alex Zahara) lányával, Abigéllel (Anastasia Griffith) akarja összeboronálni, tehát a bandita Hófehérke szóba sem jöhet. Mondju Abigélnek meg van egy Frederick nevű lovagja (Greyston Holt), szóval a lány sem repes a boldogságtól az esküvő hallatán, de ez már majdnem olyan aprócska adalék az összkép szempontjából, mint hogy James herceg igazából halott, és a daliás herceg "csak" az ikertestvére, de ennyire tényleg ne menjünk bele a sztoriba.

egyszer_volt_sepherd.jpg

Hogy rövidebbre vágjam az előzményeket, a sok-sok viszontagság után Hófehérke és a herceg összeházasodnak, és megkezdik a boldog, közös életüket. Regina persze nem nyugszik, és egy óriási átkot bocsát a világra, ami következtében mindenki átkerül a modern világba úgy, hogy semmire sem emlékszik a múltjából. Egyedül a pár újszülött kislánya menekül meg, akinek Dzsepettó (Tony Amendola) faragott az utolsó varázsfából egy különleges átjárót, és igen, ő Emma!

Térjünk vissza akkor Henry-hez. A kisfiú eléggé komoly a korához képest, és hogy kicsit tovább maradjon gyerek, a tanárnője, Mary Margaret ad neki egy mesekönyvet. Hogy ez alapján Henry hogyan rakja össze a képet, azt nem tudom, de ő az egyedüli, aki tudja, hogy Storybrooke lakói kicsodák valójában. Mary Margaret Hófehérke, Ruby Piroska, Graham serif pedig a vadász. Persze ezen kívül még rengeteg karakter felbukkan az első évadban, és előbb-utóbb mindegyikükről megtudjuk, hogy kik is ők valójában, de valahogy egyikük sem kerül még a közelébe sem annak, hogy erre ők is rájöjjenek. Vannak mondjuk kivételek, többnyire a Henry-hez közel állók, akiket a kisfiú be mert avatni, de ők meg nem hisznek neki, mert... hát... miért is hinnének? Pedig hogy megtörjön az átok, ahhoz pontosan erre lenne szükség. Hogy valaki az emberek elkezdjenek hinni.

A Pilot után nem gondoltam volna, hogy nekem ez a sorozat tetszeni fog. Arra számítottam, hogy a készítők meg fognak próbálni mindent bele erőszakolni az epizódokba, függetlenül attól, hogy mennyit bír el a sztori. Ehhez képest tényleg minden emészthető, és mindig csak éppen annyi izgalom van, hogy azt higyjük, ha ezt a rejtélyt megoldottuk, akkor mindent tudni fogunk! Persze nem így történik, mindig bejön valami új csavar, kiderül valakiről valami újdonság, ami változtat az összképen, és ez végig fent képes tartani az érdeklődést.

Az íroi gárda a legjobb teljesítményt azonban mégsem ebben a történetépítésben nyújtotta. Szerintem. Az én kedvencem a klasszikus mesék egymáshoz kötése, a legjobb példám pedig Rumpeltstiltskin (m1-es magyarított nevén Zörgőfürge - Robert Carlyle) rá, aki a sorozatban Belle szeretett szörnyetege is egyben. Az ilyen ötletes megoldások azok, amik miatt a műfaj kedvelői nem fognak unatkozni egyetlen epizód alatt sem.

Sarkallatos pontja még a sorozatnak a látványvilág, amit sikerült olyan jól eltalálni, hogy természetesnek vesszük mindazt, amit látunk. Ennél nagyobb dicséret nem nagyon kell egy családbarát fantasy esetében.

egyszer_volt_desperate.jpg

Az egyszer volt, hol nem volt az m1-en augusztus 19-én indul útjára, bő egy hónappal később (szeptember 30-án) pedig a következő évad is elindul Amerikában. A forgatás jelenleg is zajlik, és egyre több információ érkezik arról, hogy mire is számíthatunk a második szezonban. Például Piroska/Ruby (Meghan Ory) és Belle (Emilie de Ravin) előlép állandó szereplővé, valamint hat új karakter már egészen biztosan fel fog bukkanni az új évadban. Auróra hercegnőt és Fülöp hercegt (a Csipkerózsikából) Sarah Bolger (Tudorok) és Julian Morris (Pretty Little Liars) fogja alakítani, Mulan szerepe Jamie Chungnak (Álomháború) jutott, Hook kapitány Colin O'Donoghue (A rítus), Lancelot pedig Sinqua Walls (Farkasbőrben) lesz. Michael Raymond-James (True Blood) is aláírt, de az ő karakterét még nem ismerjük. Találgatni mondjuk lehet éppenséggel, hiszen gazdára vár még a pletykák szerint Aladdin és Jaffar, (Babszem) Jankó és Óz is. A hölgyek Jázmin mellett Aranyhajra és Arielre pályázhatnak első sorban. Azt azonban, hogy Jorge Garciának (Lost) sikerült-e már szerepet találni, még nem tudni.

Ha már ennyit spoilereztem, akkor még egy kicsi igazán belefér. Szóval, a második évad pontosan ott fog kezdődni, ahol az első véget ért: az átok megtörésével. A készítők azt ígérik, hogy az eddig megismert mellékszereplők közül újra fogunk találkozni Regina anyjával, Jeffersonnal, Baelfire-ral és Maleficenttel (Csipkerózsikából ismert gonosz boszi) is, továbbá ki fog derülni, hogy ki írta Henry könyvét, és az is, hogy ki a fiú apja. Aztán ott van a titokzatos Dr. Whale (David Anders) is, akiről még azt sem tudjuk, hogy ki is valójában, ami azért elég ritka Storybrooke-ban...

Az ABC-nek (és az m1-nek) tehát itt van az Egyszer volt, hol nem volt, a Universalnak meg az Emmy-jelölt Grimm, szóval nem csoda, ha a CW is próbálja megszerezni a maga szeletét a mesetortából. Ők a Szépség és a szörnyeteg történetét pécézték ki maguknak, hogy modern köntösbe öltöztetve egy kis csavart adjanak neki, amivel - reményeik szerint - pár évre megnyerhetik maguknak a nézőket. Főleg a fiatalabb lányokat, úgy nézem.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr214697351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása