Még 4 pilot
2011. október 25. írta: enbee

Még 4 pilot

Ígérem, ez az utolsó pilot csokor. Egyrészt a Once Upon a Time-ra kellett várni, másrészt pedig rám, hogy meg is nézzem az első részeket. Remélem sikerül, ha csak egy kicsit is, segíteni abban, hogy melyik sorozatra érdemes időt fordítani, és melyiket jobb békén hagyni.

Enlightened - Megvilágosultam

Amy-t (Laura Dern) eléggé megviseli már maga az is, hogy a pasijával/főnökével (Damon - Charles Esten) szakítottak, de igazából csak akkor zuhan meg, amikor imádott munkáját elveszítve más osztályra kerül. A hír hallatán rendezett ámokfutását láthatjátok a trailerben, illetve a poszteren is. Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Elmegy egy fél éves kis léleképítő táborba, és új, megvilágosult emberként tér vissza. Értsd: Amy hippi lesz. Mindenkit szeret, önsegítő bibliát olvas, türelmes az egyébként tényleg nagy forma anyjával (Diane Ladd), és próbálja helyre hozni azokat a dolgokat, amiket a múltban elrontott.

Első lépésként Damonnal próbálja meg felvenni a kapcsolatot - sikertelenül. Csak azt akarta neki bejelenteni, hogy visszatért, és hamarosan munkába áll a cégnél, de a pasi hallani sem akar róla. Ahogyan az lenni szokott, Amy túlzásba viszi ezt a nagy szeretet dolgot (is), mindenki agyára megy, és ez a végén őt is kiborítja. Egy konkrét példa. Elmegy a nős Damonhoz este, sötétben, hogy jöjjön ki hozzá beszélgetni. A pasas elég csúnyán beszél vele, mindenféle őrültnek és pszichopatának hívja, aztán elküldi melegebb éghajlatra. Amy úgy felidegesíti magát a pasitól, illetve attól, hogy az nem hallgatja/érti meg, hogy az autójával nekihajt Damon autójának...

A munkahelyén sem úgy alakulnak a dolgok, mint tervezte. A régi állását szeretné visszakapni, de elküldik, hogy nincs hely számára a cégnél. Sikerül kizsarolnia magának egy pozíciót - lent az alagsorban valami csodát, ahol egész nap csak gépelni kell, és a munkatársak olyan "selejtesek", amilyennek őt is tartja a vezetés. Ja és az csak hab a tortát, hogy Amy egykori asszisztense, az egyetlen ember, akihez a nő fordulhat a cégnél, kerüli a vele való találkozást, mert megkapta Amy eredeti munkáját. Az élet szép. De hogy fog sikerülni Amy-nek így az újonnan meghonosított életfelfogását megtartania?

Őszintén szólva sokkal viccesebb sorozatra számítottam, mert egy önpusztító, hisztérikus, harmincas évei vége felé (?) járó, munkamániás nő karakterében sokkal több lehetőség van, mint az az egyetlen, liftes jelenet. A hangsúly nyilván az új, megvilágosult Amy-n van, akiben azért a felszín alatt ott lappang az idegbajos énje, aki fel-felbukkan a necces szituációkban, de ezek a helyzetek se nem kifejezetten poénosak, se nem drámaiak, egyszerűen csak vannak. Egy sorozatnál nem hátrány, ha kivált a nézőből valamilyen érzelmeket. Bocsi, Laura Dern és Luke Wilson (aki Amy ex-férjét, Levit játssza) de az Enlightened engem hidegen hagyott.

Terra Nova

Másfél órás, dupla epizóddal indított a Terra Nova egy hónappal ezelőtt. A sorozat 2149-ben kezdődik, amikorra az emberiségnek már sikerült rendesen gallyra vágnia a bolygót, úgy ahogyan azt illik. Egyetlen remény a szép jövőre a Terra Nova, egy új kolónia, amit egy Stargate szerű kapun át lehet megközelíteni. Aki van olyan szerencsés, hogy a kiválasztottak közé tartozik, és Terra Novára költözhet, az 85 millió évet repül vissza az időben.

Dr. Elisabeth Shannon (Shelley Conn) rendkívüli orvos, ennek köszönheti, hogy a tizedik turnusban ő és a családja helyet kapott. Van azonban egy kis bibi. A törvény kimondja, hogy max. kettő gyermeke lehet minden nőnek, a dokinak viszont már három van. Le is buktak egy ellenőrzés alkalmával, zsaru apuci (Jim - Jason O'Mara) pedig összeverekedett a razziázó rendőrökkel, ezért évekre lecsukják. Tehát. Elisabeth mehet Terra Novára - a három gyerekkel. Nyilván ezt egyikük sem így tervezte, ezért Jimet megszöktetik a börtönből, és öten együtt átmennek Terra Novára, hogy új életet kezdjenek.

Csak hát a paradicsom nem annyira paradicsomi, mint hinnénk. Elég sok a szabály, gyakorlatilag egy katonai államként működik a kolónia, aminek a korlátlan ura Taylor parancsnok (Stephen Lang), aki anno elsőként érkezett Terra Novára, illetve van egy renegát csoport, a hatosok, akik egyelőre fogalmunk sincs, hogy miért, de folyamatos harcban áll Terra Novával. Aprócska kellemetlenség még, hogy az erdők tele vannak dinoszauruszokkal. Tehát. Egyrészt ott vannak a tábori körülmények, a támadó emberek és a dinók, másrészt pedig a friss levegő, és az élhető jövő. Ha nem vigyázunk, 138 év múlva ez lesz az aktuális jelen?

Nem néztem utána, hogy mennyit költ a FOX a Terra Novára, de biztosan iszonyat pénzeket ölnek bele, mert a látvány nagyon ott van. Gondolom nagy lehet a nyomás, hogy ezt a vagyont vissza is sikerüljön valahogy hozni, és ezt megsínyli a sorozat. Annyira mindenkinek próbálnak megfelelni, mindenből egy kicsit beletenni, hogy egyik célcsoportnak sem marad elegendő táp. Van benne egy kis sci-fi a dinókkal, egy kis titokzatosság a hatosokkal, aztán a fiataloknak a két idősebb Shannon gyerek a szerelmi életükkel, és a klisé karakterükkel, ugyan ez igaz a szülők korosztályára is, na meg persze az akció, hol a természet, hol pedig az ember ellen. Bölcs mondás, hogy a kevesebb néha több.

A Gifted Man

Nagy-nagy kedvencem, Patrick Wilson alakítja a főszereplő Dr. Michael Holtot. Az idegsebész a szakmájában az egyik legjobb, menő privát praxisa van, jóképű és sikeres. Egyik este összefut az ex-feleségével, a szintén orvos Annaval (Jennifer Ehle), és jó hangulatban együtt vacsoráznak. Ezen felbuzdulva Dr. Holt másnap felhívja Annat a munkahelyén - ekkor derül ki, hogy a nő két hete meghalt. Az ultra-racionális, én-a-tudományban-hiszek Mike-nak elég nehéz feldolgoznia, hogy egy szellemmel diskurál, rendesen ki is borul rajta, de kénytelen beletörődni, hogy az első találkozás óta folyton felbukkanó Anna, ha ilyen módon is, de az élete részévé válik.

A nő sem tudja, hogy mi ez az egész, de feltűnő módon mindig olyankor bukkan fel, amikor a régi munkahelye, egy ingyen klinika és annak működése bajba kerül. Mike ezerrel tiltakozik, de valahogy mégis bele folyik a Clinica Sanando életébe, és ez őt is elkezdi megváltoztatni. Na nem annyira, hogy saját, jól jövedelmező praxisát feladva a klinikát vezesse, de ki tudja, mi lesz még később. Egyelőre a doki minden idejét azzal tölti, hogy a két "munkája" közötti tíz tömbös távolságot járja meg oda és vissza, mert a maximalizmusa nem nagyon hagy neki teret a lazulásra.

Jó, hát Patrick Wilson, ennyi. Nekem ennél több okra nem nagyon van szükségem ahhoz, hogy nézzem a sorozatot, már ha lesz sorozat. Arról már írtam, hogy az A Gifted Man a csatornától kapott egy cancelt a The Voice of TV szerint, de a nézettségi adatok most elkezdtek javulni. Szóval, ki tudja. Én azért drukkolok.

Once Upon a Time

Egyszer volt, hol nem volt, a 28 éves Emma Swan (Jennifer Morrison), aki a születésnapján, a gyertyák elfújásakor azt kívánja, hogy ne egyedül kelljen ünnepelnie a nagy napon. Ekkor csöngetnek, és egy kisfiú áll az ajtóban, Henry (Jared Gilmore). A fiú nem véletlenül pottyant Emma küszöbére: Henry valójában Emma kisfia, akit tíz éve, születése után adott örökbe a nő. Egy nagyon rövid beszélgetés után, a kisfiú kérésére, Emma hazafuvarozza őt a maini Storybrooke-ba.

Út közben Henry klasszikus mesékkel traktálja Emmát, hogy azok igenis igaz történetek, és a szereplők az ő városában élnek. Emma persze nem hisz neki, de hamarosan kezd gyanút fogni. Végül úgy dönt, hogy Henry kérésének eleget téve egy hetet Storybrooke-ban tölt (Nagyi Fogadójában száll meg, ahol ott lakik Piroska is), hogy egy kicsit jobban megismerhessék egymást.

Van a történetnek egy előzménye is. Hófehérke (Ginnifer Goodwin) esküvőjén megjelenik a gonosz mostohája (Lana Parrilla), és átkot szór a násznépre, mely szerint a boldog nap után nem sokkal eljön az az idő, amikor mindenki életben marad ugyan, de nem fog emlékezni semmire, és megszűnik a happy end. Telik múlik az idő, de Hófehérke a hercege (Josh Dallas) nyugtatgatása ellenére sem tudja elfelejteni, amit a mostohája mondott. Rumpelstiltskinhez (Robert Carlyle) fordul elkeseredésében, aki elmondja, hogy az átok valóra fog válni, de Hófehérke lánya a 28. születésnapján vissza fog térni, és megmenti mindannyiukat. Dzsepettó (Tony Amendola) farag egy szekrényt, amibe egy személy bele tud bújni, és így megmenekül az átoktól. Csakhogy idő közben megszületik Hófehérke lánya, és hogy legyen remény a győzelemre, az újszülött csecsemőt teszik a szekrénybe. Igen, ő Emma. Storybrooke pedig az a fura város, ami telis-tele van mese szereplőkkel: a gonosz mostoha a polgármester, és Henry nevelő anyja, Hófehérke az általános iskolás tanár, a herceg pedig John Doe-ként fekszik a kórházban. És bejött az átok: senki nem emlékszik semmire!

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből a sorozatból. Ennek egyrészt az az oka, hogy nagyon tetszik az egyedi alapsztori, mert ez tényleg nem egy a rengeteg rendőrös vagy orvosos sorozatból. Másrészt pedig: hogy fognak rájönni a szereplők, hogy kik is ők valójában? Egy kisfiú a mesekönyvével fogja őket "megtéríteni"? Lesz egy szereplő, aki mindenre emlékszik? Emma elkezd hinni, és ezzel megtöri az átkot? Remélem egyik tipp sem talált be, de még a közelében sem jár a valóságnak. Kedves készítők, lepjetek meg! Alig várom!

Idén ősszel rajtolt a Charlie angyalai Minka Kelly-vel és Rachel Taylorral, illetve az Unforgettable - Felejthetetlen Poppy Montgomeryvel és Dylan Walssal. Ezeknek a pilotját, majd utána a sorozatot novembertől láthatjátok az AXN-en.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr553329213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása