Dexter 6X08-6X12
2012. július 30. írta: redbandita

Dexter 6X08-6X12

Jó régen írtam már utoljára a Dexter hatodik évadáról... Én már kezdem azt hinni, hogy egy link alak vagyok, mert újra és újra megfogadom, hogy nem maradok el a sorozatos posztokkal, de mindig sikerül. Ennek az az oka egyébként (figyelem! kulisszatitok jön :P), hogy nézem és nézem szép sorjában a részeket, de ahogy közeledik a finálé, egyre izgisebben zárulnak az epizódok. Ebből következik az első hiba, hogy egyre nagyobb iramban nézem őket, és innen már csak egy lépés a második hiba, hogy nem tudom olyan gyorsan megírni a posztokat, főleg nem egyszerre... Ördögi kör ez... Na ha már ilyen dimbesdombos úton eljutottunk az ördög szóig, akkor az pont a témába vág, hiszen a Dexter hatodik évada teljes mértékben a vallásról szól. Az utolsó pár percet csak annak ajánlom, aki bírja az izgalmas befejezéseket, hiszen a következő rész szeptember 30-án debütál Amerikában.

dexter_season_6.jpg

6X08 Sins Of Omission

Ahogy közeledünk az évad végéhez egyre több szálon kezdnek futni az események, az nagyjából minden Dexter évadnál így volt, ezért nem annyira meglepő, hogy most is így van. Ami már egy kicsit meglepőbb, hogy az események inkább csak csordogálnak, vánszorognak, és nem olyan dinamikusan, pörgősen pattognak, mint korábban. Ráadásul ez a Travis gyerek (Colin Hanks) se tetszik nekem, valahogy nem tűnik gonosznak, pláne sorozatgyilkosnak... Elbújhatna egy hűtőkocsis gyilkos, vagy Szentháromság mögött, de még a jó öreg Dex is félelmetesebb tud lenni, nála. Mondhatnánk, hogy ő csak Gellar (Edward James Olmos) jobb keze, de a következő részekből kiderül, hogy ez nem teljesen igaz. Dexter (Michael C. Hall) egyébként rátalál a múzeumban (is) dolgozó Travisra és megpróbálja őt rávenni, hogy árulja el neki, hol találja meg Gellart. De Travis a húgát (Molly Parker)  félti és emiatt nem hajlandó beszélni, de már késő. Látszólag (erről majd később) Gellar leüti és foglyul ejti a lázongani készülő fiút, a nővérét pedig megöli, vagyis felhasználja a következő "képhez".

A miami rendőrség is nyomon van, ők is rájönnek már (végre), hogy két tettes van, és arra is, hogy a professzor egyik tanulója lehet a ludas, sőt Debra (Jennifer Carpenter) egészen Travis nővéréig jut, így Debrának még rosszabb, amikor meglátja a feláldozott nőt. Ráadásul az ő névjegye van rátűzve. Debra egyébként továbbra is jár a pszichiáterhez, akinek a segítségével próbálja megérteni, hogy a bátyja miért rekeszti ki mindenből...

Egy másik gyilkosság is történik, de erről kiderül, hogy csak túladagolás. Egy fiatal örömlány holttestét találják egy szállodai szobában és bár minden túladagolásra utal, mégis úgy fest, hogy valaki más is volt a szobában aznap. LaGuerta (Lauren Vérez) is elég furcsán viselkedik, mindenáron leakarja zárni az ügyet.

Quinn (Desmond Harrington) és Masuka (C.S. Lee) elmennek egy sztriptízbárba, ahol a mostanra teljesen önmagát elvesztő Quinn megint bajba keveredik. Batista (David Zayas) pedig közelebbről is megismerkedik kishúga (Aimee Garcia) párjával (Josh Cook), de a vacsora nem valami fényesen sikerül... Utóbbi egyébként még mindig nagyon gyanúsan viselkedik és egyfolytában Dexter fenekét próbálja nyalni.

6X09 Get Gellar

Dexter már nagyon elakarja kapni ezt a Gellar professzort, így mindenképp ráakarja venni Travist, hogy segítsen neki. El kell mondjam, hogy kezdek csalódni Dextreben, mert ebben az évadban olyan kis csetlő-botló szegénykém... Mióta fejébe vette, hogy elsősorban jó apa akar lenni, azóta hibát hibára halmoz és egy újabb közhellyel élve, nem látja a fától, az erdőt. Utóbbi miatt egyébként nagy bajba is kerül az epizód végén és végre rájön, hogy Gellar professzor tulajdonképpen nem is létezik, mindent Travis csinált egyedül. Ez egyébként nagyon elgondolkodtató, mert nem tudom, hogy Travis csak skizofrén, vagy csak hallucinál, vagy neki Gellar elképelt alakja jelenti a Sötét Utast??? Egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy Gellar már jó ideje halott, emiatt pedig nehézkes lett volna bármilyen gyilkosságban is részt vennie. Itt pedig egy kicsit viccessé kezd válni a dolog, ami a Dexter sorozatra eddig egyáltalán nem volt jellemző... De ez az elanyátlanodott, jól fésült, nyikhaj, múzeumi dolgozó, hogyan volt képes ennyi szörnyűségre, egyedül??? Érthetetlen és eléggé hiteltelen is.

Travisnél még az új fiú, Louis is sokkal gyanúsabb, ijesztőbb figura. Mostanra ugyanis kezd egyértelművé válni, hogy nem egy sima geek. Amikor Angel húgát, Jamiet a lakására viszi, akkor ott már látni, hogy valami nagyon nem frankó, már ha ez eddig nem lett volna egyértelmű...

Debrának nem könnyű mostanában (bár neki azóta nem könnyű, mióta ismerjük), de mostanában nagyon rájár a rúd. Megnyitja újra a nyomozást a drogos lány ügyében, így LaGuerta ismát rászáll és ekkor (számunkra) kiderül, hogy ki is volt aznap a hotelben... A Ítéleti napi gyilkos ismét lecsap, most egy egyetemi professzort öl meg, akit Dexter csak kis híján, de nem tud megmenteni...

"Gellar nem tudja még mi a harag, amíg az enyémet meg nem látja..." (Dexter)

Egy jó hír is van (bár ez se mindenkinek az) a rendőrök egyre közelebb kerülnek Travis és Gellar templomához...

6X10 Ricochet rabbit

Dexter egyre eltökéltebben veszi üldözőbe Travist, aki mindig egy vagy akár két lépéssel előtte jár. A baj az, hogy emiatt nem vesz észre egy csomó érdekességet maga körül. Például a már emlegetett új gyakornok srác nagy nehézségek árán, de megmutat Dexternek egy olyan játékszoftvert, ahol a játékos maga lehet a sorozatgyilkos. De olyan átszellemülten meséli, és annyira elkeseredik amikor Dexter leszólja a munkáját, hogy egyértelmű, hogy ezzel a fiúval még lesz valami... De most Dexter azzal van elfoglalva, hogy megtalálja Travist és kinyomozza, hol lesz a következő élőkép, ami az Üröm nevet viseli.

Travis egyébként maga mellé választ egy házaspárt, akik segítenek neki egy gyilkosságban, majd az üröm elkészítésében, és vélhetően majd annak felhasználásában is. Mondjuk a férjet Dexter véletlenül megöli, de a nő erről mit sem sejt... A miami rendőrség is rátalál a házaspárra, de mivel Quinn megint el van tűnve, ezért Angel egyedül megy a helyszínre, ahol nagy bajba kerül.

Debra eközben ebéd meghívást kap Mathhewstól, ami elég furcsának tűnik, neki is gyanús lesz. Tovább nyomoz a halott prosti ügyében, és nem várt összefüggéseket talál, amivel egyből Dextert hívja, de ő megint nem ér rá beszélgetni...

6X11 Talk To The Hand

Az események még mindig több szálon futnak, de némely szál kezd összegabalyodni... Travis a következő élőkép megszervezésén fáradozik, ami az Üröm nevet viseli. Ezt úgy akarja megcsinálni, hogy az előző részben megismert Beth-t beküldi a Miami rendőrségre, hogy a nő ott robbantson. A foglyul ejtett Angel kártyájával Beth bejut a rendőrkapitányságra és már majdnem Debra irodájában van, amikor Dexter rájön, hogy a nőnél van a gáz és belöki az egyik kihallgatóba. Ez tovább hergeli Travist, aki egy családi ház falára festi Dexter képmását, mint a sátánét. Dexter ki akarja ugrasztani a nyulat a bokorból, így sajátos módon üzen neki, és a hajójára hívja. Ám amikor rátámadna a dolgok kifutnak a kezéből és Travis életveszélybe sodorja. Nagyon érdekes jelenet, Dexter a tenger közepén van kikötve egy kis hajóban és Travis tűzgyűrűt gyújt körülötte.

Nem annyira meglepő módon, Dexter túléli, de az iratai, a telefonja, mindene Travisnél marad. Deb halálra rémül, mikor azt hallja, hogy Dexter milyen életveszélyben volt (persze ő a sztori felét sem ismeri). Debra egyébként többszörösen is nehéz helyzetben van, úgy érzi, hogy mindig is csak egy férfiba volt szerelmes, méghozzá Dexterbe... Ráaádásul rájön, hogy a túladagolásban meghalt prosti Matthews-al volt a hotelben. Debra éppen a férfival vacsorázik, aki bevallja, hogy így történt, de hallgatásra kéri a lányt. Ám Laguerta közbeszól...

6X12 This Is The Way The World Ends

Már nagyon közeledik a Travis által megjósolt világvége, amit egy napfogyatkozás is jelez. Dexter szeretné még ezelőtt elkapni őt, meg persze a mimai rendőrség előtt... Nagyon úgy fest, hogy Travis szinte mindig Dex előtt jár, legalább egy lépéssel. Még a házába is bejut, ahol rájön, hogy Dexternek van egy fia és arra is, hogy jelenleg hol tartózkodnak.

Eközben a rendőrök megtalálják a házat ahol Travis tartózkodott, de szerencsére a festményt Dex látja meg elsőként, így még marad annyi ideje, hogy megsemmisítse. Deb szinte biztos benne, hogy Travis a napfogyatkozást egy felhőkarcolóról nézi majd, így mindegyiknek a tetejére kivezényel egy járőrt. Dex azonban pontosan tudja, hol van ez a torony és a terve az, hogy Harrison óvodai előadása után, egyenesen odamegy. De baj történik, méghozzá hatalmas. Elképesztően izgalmas percek következnek, amikor kiderül, hogy Travisnek van még egy élőképe, ahol fel akar áldozni egy "ártatlan bárányt". Travis magával viszi Harrisont, így Dexternek most már végképp elszáll az agya és szinte vérben forgó szemekkel kezdi üldözni Travist.

Az már tényleg durva lett volna, ha Dex elveszíti a fiát, így még időben rátalál és megmenti, ráadásul Travist is elfogja és magával viszi az egykor Travis otthonául szolgáló templomba. Már éppen a szokásos rutinjára készül, ám ekkor egy váratlan vendég lepi meg. Folyt köv. szeptember 30-án...

 Kérdések a hetedik évadra:

  • Mi történik akkor, ha Dexter titka kiderül?
  • Hogyan alakul majd Dex és Debra kapcsolata?
  • Miben mesterkedik az évadban feltűnő Louis?
  • Beletanul-e Deb a hadnagyi feladatokba?
  • Joey-t tényleg áthelyezik? Vagy esetleg "megjavul"?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr494665856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása