Tükröm, tükröm - Mirror mirror [2012]
2012. július 04. írta: redbandita

Tükröm, tükröm - Mirror mirror [2012]

Már régebben megnéztem ezt a Hófehérke feldolgozást, de rajta volt a 2012-ben megnézendő filmjeim listáján, így nem tudtam addig írni róla, míg mozikba nem került a Hófehér és a vadász. Hogy miért? Mert egyértelmű volt, hogy ennek a cikknek az extrája mindenképpen az lesz, hogy ezzel hasonlítom össze. Időközben eltemettük a Disney blogunkat, és ekkor jutott eszembe, hogy a Disney-féle és a Grimm-féle feldolgozás tükrében (bocs a szóviccért :P) is megtekintem, ki is a legszebb a vidéken...

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Mirror-Mirror_B1_Julia.jpg

Fórum Hungary

A Hófehérke-történet nagyon sokakat megihletett már, pl. Walt Disney neki szánta első egész estés rajzfilmjét és 1937-ben már mozikba vitte a fekete hajú, alabástrom bőrű, piros szájú lány sztoriját. Nemrégiben megnéztem az unokaöcsémmel, és elég furcsa volt, mert valahogy nem tűnt olyannak, mint az utána lévő Disney mesék, sokkal kevésbé voltak kidolgozva a figurák pl. mintha Hófehérkének orra sem lett volna, de mégis sikeres lett. Arról nem is beszélve, hogy Walt Disney letette (azóta is egyre nagyobb) vállalatának alapkövét és ahogy Enbee is írja Hófehérkés cikkében megterermtette az első Disney hercegnőt.

Mint már sokszor mondtam idén két feldolgozás is mozikba kerül, az egyik a Hófehér és a vadász, amiről már írtam Nektek, a másik ez a Tükröm, tükröm. Utóbbi inkább humorral fűszerezett kalandfilm, míg előbbi (állítólag) horrorisztikus. A sztori egyébként itt is nagyjából az, ami mindenhol. Hófehérke apja megözvegyül, feleségül vesz és ezzel ugyebár királynévá tesz egy gonosz boszit (Julia Roberts). Már itt rögtön ki kell emelnem, hogy Julia szerintem fantasztikus a szerepben, szinte lubickol a gonoszságban, amit egyébként poénokkal is megkoronáz, persze iróniával és fekete humorral. Én amúgy is nagyon szeretem, és a Micsoda nőt is láttam vagy egymilliószor, de szerintem nincs olyan, akinek ne tetszene ebben a mostani karakterében.

M-032_02658_rgb.jpg

Fórum Hungary

Hófehérkét ebben a változatban Lily Collins játssza, akit bevallom, hogy korábban nem igazán ismertem, ő egyébként Phil Collins lánya és eddig inkább csak mellékszerepeket kapott, de szerintem megállja a helyét ebben a főszerepben is.

SW-SS-0020R_rgb.jpg

Fórum Hungary

A sztori szerint a gonosz királynőnek van egy mágikus tükre, akitől ugye mindig megkérdezi, hogy ki a legszebb a vidéken. Érdekesség, hogy amikor a tükörrel beszél, sokszor átsétál egy másik világba, a "tükrön túlra", Na megint egy szóvicc, mostmár tényleg bocs :) A tükörben egyébként saját magát látja, csak a tükörkép beszél hozzá, és egy szép(?) napon azt mondja, hogy Hófehérke a legszebb. A királyné annyira dühös lesz, hogy száműzi Hófehérkét az erdőbe, sőt megkéri hűséges(?) segítőjét, Brightont (Nathan Lane), hogy ölje meg a lányt. Érdekesség tehát, hogy itt nincs vadász, ez a karakter kimaradt a filmből.

M-013_05746_rgb.jpg

Fórum Hungary

A királynőnek mielőbb találnia kellene egy férjet, mert nagyon fogyóban van a kincstár, és már egyszerűen lehetetlen még több pénzt, értéket elszedni a néptől. De a királynő nagyon válogatós, nem akar akárkihez hozzámenni. Egy szép napon alsóneműben érkezik hozzá egy herceg, Andrew Alcott (Armie Hammer), akit banditák támadtak meg, és kirabolták, még a ruháit is elvették. Na itt jönnek képbe a törpék, akik rátaláltak Hófehérkére és beveszik bandába. Kiképzik őt, megtanítják a fegyverhasználatra stb. Így tehát tudható, hogy Hófehérke is egy olyan bandita, aki kifosztotta Andrew herceget. Nyilvánvaló, hogy kettőjüknek nem ez lesz az utolsó találkozása, sőt...

M-019_14771_rgb.jpg

Fórum Hungary

A királynő szemet vet újdonsült vendégére, és néhány napra befogadja őt, és már már az esküvőt tervezgeti, amiből nem ad alább, még akkor sem, ha a herceg egyáltalán nem érdeklődik iránta. Hiszen mindenkinek van egy kis varázsereje, így a királynő bájitalt ad Andrewnak, hogy az belé szeressen. A baj csak az, hogy rossz fiolát vesz elő...

Összességében egy vicces, izgalmas jópofa film, ami ebben a nagy melegben is kiváló szórakozás lehet: pároknak, csajos estékre, vagy éppen egyedül. Julia rajongóinak csak ajánlani tudom!

Besorolás: 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Essék akkor néhány szó a többi Hófehérkéről is:

Hófehérke és a hét törpe [1937]

Walt Disney nagyjából hű maradt a Grimm-féle történethez, de azért bevezetett egy két újdonságot, pl. a csókot, ami visszahozza Hófehérkét az élők sorába, ilyen nem volt a Grimm mesében. Az is változtatás volt, hogy Hófehérkét elsőre sikerül "kinyírnia" a gonosz boszorkánynak, Grimméknél ehhez több kellett. Egyébként a Disney-féle változat kevésbé volt "durva", hiszen Grimmék pl. jóval durvábban megkínozzák a gonosz mostohát, mint Disney.

Azt már fentebb is írtam, hogy Hófehérke karaktere, mintha elnagyolt lenne egy kicsit, pl. az arca. Nem olyan, mint mondjuk az utódai, Csipkerózsika vagy Hamupipőke, vagy akár Ariel, Jázmin stb. Persze ez nyilván az évek múlásának volt nagyrészt köszönhető, akkoriban biztos, hogy ez is óriási durranásnak számított. A mellékszereplők pedig azóta is óriási népszerűségnek örvendenek, pl. a néma kis törpe, Kuka.

Az viszont biztos, hogy Disney ezzel az első klasszikusával megteremtett valamit, amit a gyerekek azóta is imádnak, és generációk nőnek fel a mára már fogalommá vált "disneymeséken". Arról nem is beszélve, hogy mostanra a Disney cég,a z egyik legnagyobb mamutválallat, és szinte nincs olyan gyerek (a világ bármely pontján), aki ne látott volna már minimum egy Disney mesét.

Hófehér és a vadász [2012]

Nem tudom pontosan, hogy mi okból időzített Hollywood két Hófehérkét 2012-re, de megtették és nyilván emiatt mindenki összehasonlítja magában a kettőt. Mint már mondtam nekem a Tükröm, tükröm valahogyan jobban tetszett, talán azért, mert Kristen Stewart, mint Hófehér háááát elég borzalmas volt. Lily Collins sokkal inkább megállja a helyét, és legalább van arc mimikája és testbeszéde. Mondjuk a szemöldökszépségversenyt Kristen nyerné kettőjük között, de ez mit sem von le a film értékéből.

Az viszont tény és való, hogy a gonosz boszi mindkét verzióban nagyon el van találva, pedig én azt hittem, hogy Julianak nem fog majd jól állni a karakter, hiszen ő általában a "jó oldalon" áll. Charlize Theron és Julia is megállta a helyét, sőt...

Ha szereted a filmeket, és van időd, akkor érdemes megnézni mindkettőt és utána összehasonlítani őket, mert bár ugyanaz az alaptörténet, mégis teljesen más filmek születtek belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr314596603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása