Karácsonyi ének - Christmas Carol [2009]
2011. december 26. írta: redbandita

Karácsonyi ének - Christmas Carol [2009]

Nagyon úgy fest, hogy idén Karácsonykor nem tudtam elszakadni az elmaszkírozott Jim Carreytől, és a Grincs után, ismét egy Jim Carrey által alakított figuráról írok. Charles Dickens regényét sokan és sokféleképpen dolgozták már fel. Most éppen egy Disney feldolgozásról szeretnék beszámolni, amire valamiért csak idén kerítettem sort.

Ez a Disney-féle feldolgozást, Robert Zemeckis írta és rendezte, ahogy már említettem Dickens regénye alapján. Animációs film, de mégis érzem inkább felnőtteknek szólónak, mint gyerekeknek. Nem az a tipikus Disney klasszikus, ami elé bátran leültethetjük a gyerkőcöt, hogy akár egyedül is megnézhesse...

Érdekesség, hogy kilenc évvel a Grincs után Jim Carrey itt is egy Karácsony ellenes karakter "bőrébe bújik". Most egy öregembert, Ebenezer Scrooge-t jeleníti meg, aki nemcsak a Karácsonyt utálja, de tulajdonképpen egy szívtelen és elég kapzsi embernek is mondhatjuk. Az 1800-as évek Londonjában játszódik a történet, így aki járt már Londonban annak nagy élmény lesz a nevezetes épületeket viszont látni.

Scrooge nem igazán ápol baráti vagy bárminemű kapcsolatot más emberekkel, őt világ életében egy dolog motiválta: a pénz és annak megszerzése. Ám idén Karácsonykor minden másképpen alakul a megszokottnál, vagy a vártnál. Az idős úrnak időutazásban lesz része, megnézheti magát, hogy viselkedett a múltban, a jelenben és mi vár rá a jövőben...

Hogy mi vár rá a jövőben? Halál. De mivel ez egy karácsonyi történet, így nyilvánvaló, hogy nem érhet ilyen rosszul véget az öreg úr története. Kap egy utolsó esélyt arra, hogy jóvá tegye azokat a dolgokat, amiket elkövetett vagy akár egész környezetét megjavítsa.

Jó kis karácsonyi történet ez, elképesztően lenyűgöző képi világgal. Jim Carrey CGI-ben is fantasztikus, még a karácsonyi szellemek bőrében is őt látjuk viszont. A mozik 2009-ben 3Dben mutatták be a filmet, ami akkor kapott hideget és meleget egyaránt: voltak akik giccsesnek tartották, vagy modorosnak, a sok szó szerint átvett párbeszéd miatt. Persze voltak olyanok is, akik túl gyerekesnek tartották. Nem tudom kinek volt igaza, mindenesetre nekem tetszett.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr433498700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása