Rachel Caine - Élőhalottak bálja
2011. december 11. írta: enbee

Rachel Caine - Élőhalottak bálja

Olyan régen olvastam A Morganville-i vámpírok történetének első részét, hogy már alig emlékszem, miről is szólt a könyv. Ha ezzel Ti is így vagytok, akkor olvassátok el Az Üvegházról szóló posztot, csak hogy képben legyetek. Utána jöhet is az Élőhalottak bálja, ami az előzményekhez hasonlóan szintén nem fog felkerülni a "dögunalmas könyvek, el ne olvassátok" listámra.

Shane apjának felbukkanása (a motoros bandájával), és Michael halála érthető módon eléggé felbolygatta az Üvegház lakóinak lelki nyugalmát. A lányok Eve szobájába zárkózva próbálják meg túlélni a motorosok közelségét, míg Shane az apját próbálja meggyőzni arról, hogy menjenek el. A dolgok akkor kezdenek igazán izgalmassá válni, amikor az egyik bőrszerkós fazonnak sikerül bejutnia a lányokhoz, és eléggé nyilvánvalóvá teszi, hogy mit szándékozik művelni velük. Csak hát közbe lép Michael, akinek elvileg a kertben, a föld alatt kéne békésen feküdnie leszúrva, és feldarabolva! A szellem fiú a lányokat a titkos szobába küldi, majd hívja a rendőröket, akiknek szirénázására Shane apja dobbant is.

A motorosok ugyan dobbantottak, de a csapat mondhatni csöbörből vödörbe került, a rendőrökkel ugyanis két vámpír nyomozó is jött. Hans és Gretchen kóstolgatja a lányokat (csak átvitt értelemben), de mikor úgy tűnik, hogy senki nem látott semmit, a vámpírok inkább az emberekre hagyják a dolgot és elhúznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Üvegház lakói ne állnának nyakig a hullámzó kakiban, mert Shane apját biztosan nem lehetett ennyire könnyen leépíteni, és a vámpírok sem fogják annyiban hagyni a béke feltételek megszegését, védettség ide vagy oda. Ja és azt még nem is mondtam, hogy Eve öccsét, az enyhén pszichopata és nem mellesleg gyilkos Jasont kiengedték, aki pont a nővére tanúvallomása alapján került bajba, szóval gondolhatjátok, milyen magas hőfokon ég közöttük a testvéri szeretet. Szerintetek mire készül Jason Rosser? És csak véletlen, hogy Jason felbukkanásának napján eltűnik Eve egyik gimis társa, Karla Gast?

Úgy tűnik, hogy Claire-éknek van egy kis segítségük a bajban. Két "svájci" rendőr, Joe Hess és Travis Lowe sietnek első sorban Eve védelmére, de semleges státuszukat ők is csak akkor tarthatják meg, ha nem avatkoznak bele olyan dolgokba, amikhez semmi közük. Márpedig az, hogy Brandon megkínzott holttestét Shane közelében találják meg a vámpírok, az nagyon is vámpír érdekeltségnek tűnik. Gretchen és Hans mindenesetre elviszik a lányokat az Alapító terén található Vének Tanácsának épületébe, ahol Amelie, Oliver és Morrell polgármester jelenlétében Shane-t gyakorlatilag halálra ítélik. Nem csak Brandon miatt, hanem azért is, mert tudott a vámpírok elleni szövetkezésekről, és részt is vett benne. A szokásoknak megfelelően Shane-t a téren két napig közszemlére teszik egy ketrecben, majd pedig végig hajtják rajta az ítéletet, ami minden esetben tűz általi halál. Claire-nek és Eve-nek tehát két napja van arra, hogy valamilyen módon megmentse a fiút.

Eve öngyilkos vérfürdőt rendezne, de ezt sem Michael, sem pedig Claire nem engedi. Valószínűleg Shane is hasonlóan vélekedne a dologról. Michael képtelen elhagyni az Üvegházat, így hát Claire az egyetlen, aki tehet valamit. Bármit. A kicsi lány beszél is Amelie-vel, aki kijelenti, hogy hivatalosan meg tudná ugyan menteni Shane-t, de a fiúval már akkor végezniük kellett volna, amikor anno az anyja is meghalt. Claire ezért bepróbálkozik Olivernél is, és csak az őt kísérő Hessnek köszönheti, hogy nem ír alá egy olyan brutál szerződést, ami mind őt, mind pedig az utódait örökre a vámpírhoz kötné, mégpedig a régimódi feltételek szerint. De vajon tényleg köszönettel tartozik Hessnek? És ha mind Amelie-nél, mind Olivernél árnyékra vetődött a lány, akkor mi lesz Shane-nel? Úgy tűnik, hogy Shane utolsó reménye egy Sam nevű fura vámpír, akit Claire és Eve az Élőhalottak bálján akar megnyerni az ügyüknek.

A Morganville-i vámpírok sorozat első kötetében is volt egy kis magánélet, de az Élőhalottak báljához képest az kismiska volt. Eve és Michael, valamint Claire és Shane nyíltan egy-egy párt alkotnak, amivel nincs is semmi baj. Claire egyébként nagyon aranyos, és rendkívül emberi (a sok pirulástól eltekintve, amit egyébként Eve is rendszeresen produkál) azzal, ahogyan ezt a pasi-témát kezeli. Amikor Shane-nel van, akkor teljesen bele van gabalyodva a fiúba, de különben rendre megnézi a pasikat, és nem rest gyönyörködni bennük. Ez alól Michael sem kivétel, akivel továbbra is eléggé fura a kapcsolatuk, sokkal többet ígér holmi kis barátságnál. Ezt Eve is kiszúrja, és azt nem igazán tudom, hogy a lányok barátságára és összetartására ez milyen hatással is lesz. Ötletem mondjuk van. De nem akarom elkárogni, mert imádom, hogy ők négyen mennyire összekovácsolódtak. Csak kérdés, hogy ez meddig maradhat így?

Már december közepe van, és a várólista csökkentős projektemről ez még csak a tizedik "kivégzett" kötet, ráadásul Cassandra Clare The Infernal Devices trilógiájának első kötete (ami magyar nevén Pokoli szerkezetek 1.: Mechanikus Angyal - a Libri webshop szerint) már egészen biztosan nem jön ki novemberben, szóval mondhatjuk, hogy le vagyok maradva, mint a borravaló. Legközelebb már becs' szór a Bloodlinesszal jelentkezek!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr683445983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása