Z a hangya - AntZ [1998]
2011. december 09. írta: redbandita

Z a hangya - AntZ [1998]

Az első Dreamworks animáció egy kis hangyáról szólt, aki kiakart törni a skatulyából, amibe születésekor belehúzták. Nem akart dolgozó lenni, ő valami egészen mást szeretett volna elérni. Hogy mit? Azt tulajdonképpen Z sem tudja, mindaddig, amíg nem találkozik a hercegnővel és nem jut el a Kánaánba. 1998-ban a Dreamworks több szempontból is filmtörténelmet írt, elkészített egy felnőttek szóló animációs filmet és felvette a harcot a monopol helyzetben lévő Disneyvel. Ez a bizonyos harc azóta is folyik a Disney/Pixar és a Dreamworks között. nem is tudom ki fog majd győzni, mert nagyjából fej-fej mellett haladnak.

98857.gif.jpg

A hangyabolyban az élet szigorú szabályok között zajlik. A kis hangyák abban nőnek fel, hogy a sorsuk eleve el van rendelve, így eszükbe sem jut fellázadni ellene. Csecsemő(?) korukban eldől, hogy dolgozók lesznek, katonák, vagy esetleg a királynő körül dolgozhatnak. Minden napjuk egyforma, de senki nem szólal fel a helyzete miatt. Kivéve Z. Ő nem akar dolgozó hangya lenni, nem akarja minden napját pont ugyanúgy leélni, nem akar egész életében földet túrni. Úgy érzi, hogy ennél többre hivatott.

Éppen a bárban iszogat a barátjával, amikor megismeri az inkognitóban levő (megjegyzem nem sokáig), Bala Hercegnőt. Azonnal beleszeret, és mindenáron a közelébe akar férkőzni. Csakhogy a különböző kasztok nem érintkezhetnek egymással, ráadásul a hercegnő már jegyben jár Csáprágó hadnaggyal. Bala sem akar hercegnő lenni, nem akar millió gyereket szülni és legfőképp nem akar Csáprágóhoz menni feleségül.

11946_am.jpg

Z azt találja ki, hogy egy napra szerepet vagy posztot cserél a barátjával, aki katona. Így akar a hercegnő közelébe jutni. Csak azzal nem számol, hogy éppen ezen a napon a hangyák háborút indítanak a termeszek ellen. Megjegyzem a termeszek rettentő gusztustalanok! Z és a többi katona csapdába kerül és a csatát csak Z éli túl. Ünnepséget tartanak a hősnek, ám véletlenek sorozataképpen Z "túszul ejti" és megszökteti a hercegnőt. Hogy hova mennek? Hát Bogár Kánaánba, hova máshova? itt érhetne véget a sztori, de Csáprágóék rájuk találnak és visszaviszik őket a bolyba.

antz.jpg

A kalandok csak ezután kezdődnek, mert Z-nek egyedül kell leleplezni a gonosz Csáprágó igazi tervét és megmenteni a bolyt.

Nagyon vicces és tanulságos történet arról, hogyan szállhat szembe a kisember is az elnyomó nagyhatalommal. Hogyan lépjen fel a zsarnoklás ellen? Hogyan törhet ki valaki a kasztrendszerből? Hogy képes egy valaki megváltoztatni egy egész rendszert?

A Z a hangya szerintem sokkal inkább felnőtteknek, mint gyerekeknek szóló film. De akár a gyerekeknek is tetszhet, és akkor az egész család együtt is megnézheti. Utolsó gondolatként megjegyezném, hogy csak nekem tűnt fel, hogy milyen hasonlóság van ET és Z arca/feje között?

inarticle-b-p8153dfgvc.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr613451570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása