Lélekmelengető italok hideg téli napokra
2011. december 03. írta: enbee

Lélekmelengető italok hideg téli napokra

Szánkózás, hógolyózás, téli vásárban bóklászás, utcán szilveszterezés mind-mind jó dolog - ha az ember jól tűri a hideget. Vagy van nála egy termosz tele valami forró finomsággal! Persze forralt bort nagyon sok helyen lehet kapni, de akik nem sajnálnak egy kis időt a konyhában tölteni, azok nagyobb palettáról válogathatnak, és a saját ízlésüknek megfelelő lélekmelengetővel tölthetik fel a bögréjüket, flaskájukat.

A legnépszerűbb, legtipikusabb téli ital, az ilyentájt minden második utcasarkon kapható forralt bor. Népszerűségének megfelelően kismillió elkészítési módja létezik, de a főbb szabályok majd' minden esetben megegyeznek. Vörösbor, cukor, fahéj, és szegfűszeg a főbb alapanyagok, a végén pedig egy citromkarika is dukál az italnak. Fontos, hogy a bor hozzáadása után már ne forraljuk fel a boszorkányüst tartalmát, mert akkor az alkoholnak búcsút inthetünk! Ha szeretnétek felturbózni a forralt borotokat, akkor ízlés szerint próbálkozhattok egy kis narancshéjjal, rummal, vagy chillivel. Ha fehér bort használtatok, akkor a rum mellet játszhat még a gyömbér is.

És ha már rum, akkor ugorjunk is a forralt bor ütősebb nagytestvérére, a grogra. Az elkészítés nagyon hasonlít a forralt boréra, csak a grog alapja nem a bor, hanem a víz, vagy a fekete tea, amit cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel főznek fel, az alkoholt pedig a már említett rum szolgáltatja. Akik a gint vagy a brandy-t jobban szeretik, azok nyugodtan használhatják a kedvencüket. Ha pedig nem szerettek kísérletezgetni, akkor öntsétek a teába simán csak a rumot!

A teánál megszoktuk, hogy nyáron hidegen, télen melegen isszuk, de a sörről nem nagyon szoktunk a télre asszociálni. A lengyelek ezzel máshogy vannak, ők be merik vállalni a meleg sört! A legegyszerűbb recept szerint a sörhöz tojást, vajat, cukrot, és sót, valamit szokásosnak mondható módon fahéjat és rumot kell adni. Létezik még mézsör is, ami az erjesztés miatt nem éppen egy gyors, és egyszerűen elkészíthető ital, de a sörpunccsal már bátran lehet otthon próbálkozni. Csak a sört kell felmelegíteni egy kis cukorral, majd állandó kevergetés közben a rummal felvert tojást hozzáadni.

Aki nem szereti az alkoholt, vagy kicsi még hozzá, annak sem kell agyon fagynia télen, gondoljunk csak a finom meleg kakaóra, és társaira! Jó, a kakaó elkészítésének rejtelmeivel nem fárasztalak benneteket, de a forró csokival, ha nem porból készíti az ember, már lehet variálni. A legegyszerűbb az, ha jó zsíros tejet melegítünk, majd étcsokit adunk hozzá, és folyamatos kevergetés mellett főzzük. Sűrűbb lesz az ital, ha a tej egy részét tejszínnel, a csokit pedig kakaóporral helyettesítjük. A forró csoki tetejére tejszínhabot és fahéjat, vagy mályvacukrot halmozunk.

A forró csoki egy érdekes változata, ha tejet és vizet (2:1 arányban) narancshéjjal felforralunk, majd pár percig pihentetünk. A héjakat kipecázva, és étcsokit hozzáadva, folytonos kevergetés mellett újra felforraljuk a folyadékot, és már kész is a narancsos forró csoki!

A nővérem kedvence volt kiskorában a karamellás tej, bár őszintén szólva az anyukánk nem igazán szerette csinálni. Nem mintha nehéz recept lenne, csak cukrot kell karamellizálni, majd tejjel felönteni, és addig kevergetni a tűzön, amíg az összes karamell fel nem olvad. De. Amikor a tej a lábosba kerül, akkor az elég... izgalmas :] Megbolondíthatjuk kicsit a karamellás tejünket, ha nem egyszerű karamellt készítünk, hanem a cukorhoz darált mogyorót is adunk.

Harry Potter rajongók azt hiszem, hogy jó párszor elgondolkoztak már azon, hogy milyen is lehet a vajsör? Hát a nosalty-n találtam Flóra receptjét, amit ugyan még nem próbáltam ki, de szerintem ezt a kis hibát nagyon hamar ki fogom küszöbölni. Szóval a recept: 10 g olvasztott vajon pirítsatok meg 1 ek cukrot, és amikor a keverék elkezd barnulni, öntsétek fel az egészet 2,5 dl tejjel. Hagyjátok az egészet felforrni, és már kész is van. Fahéjjal ízesítsétek (ha szeretnétek).

Persze rengeteg egyéb forró ital van még, és mivel nem egy gasztroblog vagyunk, ezért messze nem az volt a célom, hogy az összeset felsoroljam, csak hogy kedvet csináljak nektek a kutakodáshoz, és a "főzéshez". Zárom hát a posztot a közelgő ünnepekre való tekintettel a nagyon egyszerű karácsonyi tejjel. Aki ki akarja próbálni ezt az italt, az forraljon tejet vaníliával, korianderrel és az elhagyhatatlan szegfűszeggel és fahéjjal. Ha készen van, ízesítsétek tetszés szerint mézzel. Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr513435005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása