Hell on Wheels - 101 - Pilot
2011. november 08. írta: enbee

Hell on Wheels - 101 - Pilot

Egy picurit már promótáltam vasárnap a Fegyverek órája beszámolómban az AMC új sorozatát, a Hell on Wheelst. Itt az ideje, hogy részletesebb jelentést tegyek a pilotról!

A legfőbb szereplőnk a bannerről a pisztolyos pasas (Cullen Bohannon - Anson Mount), aki déli katonaként megjárta az amerikai polgárháborút. A fronton valószínűleg látott és át is élt egy-két olyan dolgot, ami miatt nem esik nehezére a háború alatt megölt feleségének a gyilkosainak nyomába erednie, hogy levadássza őket. Az útja először Washingtonba, onnan pedig Iowába visz, ahol csatlakozik a vasútépítési munkálatokhoz, és déli ex-rabszolgatartó lévén elég jó munkát is kap. Az a feladata, hogy a sín útját ásó néger munkásokat felügyelje.

A "beosztottjai" először elég csúnyán néznek rá, de elég hamar rájönnek, hogy Bohannon nem a legrosszabb felügyelő, akit kaphattak. Az összebarátkozás elég hamar füstbe megy, amikor a nagyfőnök Johnson, ha nem is direkt, de megöli Willy-t, Elam Ferguson (Common) barátját/testvérét. Bohannon próbálja lecsitítani Elamot, de a férfi a maga csendes őrült módján eléggé határozottnak tűnik a félkezű főnök kivégzésének ügyében. Na nehogy azt higgyük, hogy Bohannon félti Elamot, egyszerűen csak magának akarja az öreget, aki történetesen szintén ott volt Mississippiben, Bohannon feleségének meggyilkolásakor. Bohannon elkapja a főnökét, mielőtt azonban Johnson megnevezhetné a tettestársait, Elam hátulról átvágja az öreg nyakát. Nagyon úgy tűnik, hogy szegény Cullenre komoly nyomozó munka vár.

Hell on Wheels hamarosan számíthat a vasútépítés Atyaúristenének, Doc Durantnak (Colm Meaney) a felbukkanására. A gátlástalan, számító és kapzsi tulaj híreket kapott ugyanis Nebraskából, ahol az előretolt csapat a földmérési munkálatokat végezte, egészen addig, amíg a területen érdekelt sájen törzs le nem mészárolta őket. Az egyedüli túlélő Robert Bell (Robert Moloney) özvegye Lily (Dominique McElligott), aki a csapat munkájának eredményét valahogy eljuttatta Durantnak.

A pilot nem éppen pörgős és kapkodós, de olyan igényes, logikusan felépített munka, ami háromnegyed órára garantáltan kikapcsol. Ehhez megjegyzésként csak annyit, hogy a sorozat első két részét David Von Ancken rendezte, szóval mégis, mitől lenne rossz? Ha ezzel az adalékkal nem győztelek meg benneteket, azért még nézzetek csak bele a pilotba, ha másért nem, hát a háttérben szóló dalok miatt. Szerintem utána úgyis ott fogtok ragadni :] Ja és Deadwoodot direkt nem hoztam szóba.

Végezetül: íme Durant monológja, ami elég jól leírja a sorozat hangulatát, Durant jellemét, és hogy mire számíthat az ember a Hell on Wheelstől. (Ha lesz róla videó, akkor linkelem.)

Is it a villain you want? I'll play the part. After all, what is a drama without a villain? What is the building of this grand road if not a drama? This business is not for the weak of heart. It's a thorny, brutal affair that rewards the lion for his ferocity. What of the zebra? What of the poor zebra? Well, the zebra's eaten as the zebra should be. Make no mistake. Blood will be spilled. Lives will be lost. Fortunes will be made. Men will be ruined. There will be betrayal and scandal. A perfidy of epic proportions. But... the lion shall prevail. You see, the secret I know is this... All of history is driven by the lion. We drag the poor zebra kicking and braying. Stain the earth with his cheap blood. History doesn't remember us fondly, but then history is written by the zebra for the zebra. 100 years hence... When this railroad spans the continent and America rises to be the greatest power the world has seen... I will be remembered as a caitiff... Malefactor... Who only operated out of greed for personal gain. All true. All true. But remember this... Without me... And men like me, your glorious railroad would never have been built.

Edit a nyolcadik rész folyamán:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr733362351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása