Harry Brown [2009] - avagy ne ébreszd fel az alvó oroszlánt
2011. november 08. írta: redbandita

Harry Brown [2009] - avagy ne ébreszd fel az alvó oroszlánt

Ez egy 2009-es krimi, mégis nálunk csak idén ősszel került a mozikba. Pedig nagyon jó film, és Michael Caine (ha ez lehetséges) még nagyobb színész lett a szememben, mint eddig volt. Elképesztően alakítja a bosszúálló gyilkost, aki sorra mészárolja le a rosszfiúkat.

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott

@Vertigo Media

Harry Brown (Michael Caine) már túl van a hetedik x-en, nagyon jó és nagyon rossz dolgok is történtek az életében. Az utóbbi években azonban inkább a rossz felé hajlik a mérleg. Visszaemlékezéseiből és barátjával, Leonard-dal (David Bradley) való beszélgetéseiből megtudjuk, hogy feleség súlyos betegség után, meghalt. Ez nagyon megviselte Harryt, tulajdonképpen nem is tudta feldolgozni. Harry és Leonard elképesztően rossz környéken élnek. Mindennaposak a gyilkosságok, a rablások, rongálások, a drogkereskedés a nyílt utcán zajlik. A rendőrség pedig tehetetlen, vagyis inkább nem akarják tudni mi folyik a környéken.

Leonard egy kocsmai beszélgetés során arra kéri, az egykor katonaként dolgozó Harryt, hogy segítsen neki megfékezni a környékbeli zsiványokat. A férfi elárulja, hogy nagyon fél. Már nem csak az utcán támadják le a bajkeverők, hanem saját lakásában is. Az idős férfi azt is elárulja, hogy akár gyilkosságra is készen áll, hogy megvédje magát. Harry azonban nem akar részt venni az "akcióban".

Másnap azonban két nyomozó kopogtat Harry ajtaján, és közlik, hogy Leonardot meggyilkolták az éjjel. Harry megtörik, elveszett az utolsó embert is, akit kedvelt. A fiatal nyomozónő, Alice Frampton (Emily Mortimer) észleli a férfi szomorúságát, magányát és készen áll segíteni neki.

Harrynek azonban nem igazán van szüksége segítségre. Leonard halála az utolsó csepp a pohárban. Harry felveszi a kesztyűt a rosszfiúkkal, és bosszút akar állni barátja haláláért. Elkezdi szisztematikusan levadászni a környék rosszfiút, hogy Leonard gyilkosának nyomára bukkanjon.

 @Vertigo Media

Frampton nyomozónak gyanús lesz az idős férfi, ám amikor főnöke elé az önbíráskodó hetven fölötti gyilkos történetével, a férfi szinte kineveti. A dolgok elfajulnak, így a rendőrség kénytelen kiszállni egy nagyobb egységgel a környéken. Mondhatjuk egyfajta razziának. Ez azonban nagyon rosszul sül, a rosszfiúk nekitámadnak a rendőröknek és a tűzharc megkezdődik.

@Vertigo Media

Harry éppen arra sétál amerre Frampton és a társa balesetet szenvednek, és megpróbálják megmenteni a sérült rendőrt. A helyi kocsmába mennek, ahol Harry barátságot ápol a pultossal, vagy legalábbis úgy véli. De igazság szerint a férfi nem egy ártatlan bárányka, és így Harry és Alice is életveszélybe kerülnek...

Nagyon izgalmas film, és nagyon érdekes Harry személyiségének változásán elgondolkodni. A jámbor öreg úrból szinte pillanatok alatt válik hidegvérű gyilkos. Harry túl a hetvenen nem izületi problémáival küzd, hanem drogkereskedőkkel, gyilkosokkal. Krimikedvelőknek csak ajánlani tudom!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr393360990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.09. 14:59:15

Az első óra zseniális hangulatfokozás, építkezés, mikor azt várod folyamatosan, hogy most, na mostmár elszakad a cérna, és elkezd rendet tenni Michael Caine, de nem. Visszafogja magát újra és újra, és aztán...
Jó film!
süti beállítások módosítása